Foto: ywett
s jablkami svieža, voňavá a lákavá aj na najkrajšie sviatky roka-Vianoce :-))
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Cesto: | |
5 ks |
|
4 PL |
|
5 PL |
|
1 PL |
|
z 1/2 citróna |
|
Plnka: | |
1 kg |
|
1 PL |
|
200 ml |
|
40 g (krémový prášok) |
|
1 |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
Najskôr vyšľaháme sneh a vymiešame žĺtky s cukrom do penista, pridáme šťavu z citróna. V preosiatej múke, rozmiešame citrónovú kôru a dáme do žĺtkovej masy (kypriaci prášok do pečiva nedávam)
-
2
Opatrne vmiešame tuhý sneh z bielkov.
-
3
Cesto vylejeme do olejom vymastenej formy (na spodok sa môže dať papier na pečenie, ktorý som tiež vymastila a priemer formy ktorú som použila je 20cm, výška 6cm)..je to taká mini torta ;-) A upečieme (plynová rúra: 3 stupeň) tých 35-40 minút...treba skúšať špajdlou) Korpus necháme vychladnúť.
-
4
Zatiaľ si nastrúhame jablká a pridáme mletú škoricu. Do 200ml vody si rozmiešame krémový prášok-zlatý klas, vanilkový cukor, kryštálový cukor a vylejeme do hrnca s postrúhanými jablkami. Privedieme k varu a povaríme asi 5 minút (stále miešať) a necháme vychladnúť.
-
5
Vychladnutý korpus vyberieme z formy, dáme dole papier, prekrojíme a dáme plnku (môžme prekrojiť aj 2x, ja som len 1x)
-
6
A ľubovoľne ozdobíme. S dcérkou sme povykrajovali z jablka, takéto ozdoby :-)...rezané časti jablka, potrieme rozkrojeným citrónom, aby sme zabránili hnedému zafarbeniu.
-
7
Polejeme čokoládovou polevou, ktorú pripravíme zo 150 g čokolády ( s obsahom 70% kakaa) a 95g masla a roztopíme vo vodnom kúpeli.
-
8
Prajem dobrú chuť!
-
9
...
Ďakujem ;-)