Jabĺčkové labky fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 7. novembra 2012
Jabĺčkové labky (fotorecept)
Foto: tatranka

Tento recept som dostala e-mailom do pošty od priateľky. Nebol tam ani názov koláčika, takže meno som mu dala sama. Páčila sa mi jednoduchá Zobraziť celý popisTento recept som dostala e-mailom do pošty od priateľky. Nebol tam ani názov koláčika, takže meno som mu dala sama. Páčila sa mi jednoduchá ozdobná práca s cestom. Je to zase trochu niečo iné, ako som doteraz robila jablčníky. Použila som hotové lístkové cesto, takže koláčik bol raz a dva, čo je v kuchyni vítané. Je to jednoduchý a rýchly koláčik, veľmi chutný. Prizdobí aj dekoratívne váš prestretý stôl.

20 minút
príprava
30 minút
na 200-180 °C

Suroviny

1 kus
3 - 4 kusy
4 PL
1 balíček
1/2 KL
4 PL alebo mak, strúhanka
1 kus

Postup

  1. 1

    Z 3 až 4 ošúpaných a postrúhaných jabĺčok, 4 lyžíc práškového cukru, pol lyžičky škorice, vanilkového cukru, 4 lyžíc pomletých orechov, 2 lyžíc svetlej strúhanky si urobíme náplň. Všetko zamiešame. Namiesto orechov, môže byť aj pomletý mak. Ak máte jabĺčka veľmi šťavnaté, pred zmiešaním ich trochu môžete vyžmýkať.

    Jabĺčkové labky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rozváľkané lístkové cesto si rozdelíme na obdĺžníky. Také veľké, aké chceme labky. Cesto sa bude prehýňať na polovicu. Mne z jedného lístkového cesta, vyšlo 18 kúskov. V polovičke obdĺžnika urobíme zárezy tak, že cesto prerežeme úplne. No nezarežeme až do konca obdĺžnika.

    Jabĺčkové labky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto po okrajoch natrieme rozšľahaným vajíčkom. Je to z dôvodu, aby sa nám cesto pri prehnutí a naplnení plnkou, pekne zlepilo a nevytekalo.

    Jabĺčkové labky (fotorecept) - obrázok 3
  4. Advent
  5. 4

    Nanesieme plnku.

    Jabĺčkové labky (fotorecept) - obrázok 4
  6. 5

    Uzavrieme. Potreté časti dobre polu spojíme.

    Jabĺčkové labky (fotorecept) - obrázok 5
  7. 6

    Uložíme na plech s papierom na pečenie. Vložíme do rúry pred tým vyhriatej na 200 stupňov a teplotu stiahneme na 180 stupňov.

    Jabĺčkové labky (fotorecept) - obrázok 6
  8. 7

    Nechám piecť 30 minút. Sami uvidíte, keď budú pekné ružové a budú sa časti cesta lístkovať, je hotové. Necháte vychladnúť. Až potom ich poprášite práškovým cukrom. Ak by ste ich posypali horúce, cukor by sa parou zmáčal a nie je to pekné.

    Jabĺčkové labky (fotorecept) - obrázok 7
  9. 8

    A hotové chrumkavé koláčiky.

    Jabĺčkové labky (fotorecept) - obrázok 8
  10. 9

    A tu už celé úsilie,korunované milými a chutnými lístkovo jablčkovými labkami. Ľahké, jednoduché, chutné.

    Jabĺčkové labky (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

mariaklara
Aké sú krásne, priznám sa, že som si nevedela predstaviť, ako sa robí ten " hrebienok ", na vrchu, ďakujem a ukladám.
helca103
Voňajú až sem-vydarili sa Ti, máš ich veľmi pekné a tá jablková plnka sa mi tiež pozdáva , ja robím z kysnutého cesta
zdenka1009
Tatranka, pekné jednoduché jablkové labky na zimné večery pri telke ...určite si napečiem ...jablk máme ešte za vrece.-)
jerica
rýchlovka ako lusk , páči sa mi to , nič lepšie ako si spraviť šťavnaté chrumkavé chuťovky:-)fotopopis ako vždy , perfektný :-)
vierik
Máš ich krásne,1 kúskom sa ponúknem,teda ak môžem :-)
marianna76
krásne si ich spravila... a parádny popis aj pofotené, pošlem známej, rýchle a chutné
frezia
Su krasne,viem si predstavit,ako rozvoniavaju.Ukladam.
tatranka
Ďakujem vám za súhlasné komentáriky.Je to naozaj rýchly a pekný koláčik,ktorý aj mňa oslovil svojou jednoduchosťou.
pacik
Geniálna rychlovka, len sa zahrýznuť, ukladám si :-
elantra
su velmi pekne, vabne vyzeraju, urcite urobim.
akurat skoda vajicka na kraje cesta, ja pouzivam obycajnu vodu a vzdy sa zlepia.
dakujem za recept! :)
iva63
veľmi vydarený jednoduchý receptík..už je v kk...dakujem-:)
orchidea
V piatok idem na malé posedenie, veľmi si mi pomohla takým rýchlym receptíkom, určite to urobím...ďakuje. Máš ich veľmi pekne urobené, len zahryznúť...:)
tatranka
@elantra máš pravdu na zlepenie by voda postačila,ale treba vajíčkom potrieť aj vrch koláčov a tam tá voda by nebola ono.A vajíčko je super lepidlo,to mi ver! Voda lístkové cesto zoslizkaveje.A takto forma koláčika drží pekne po kope.
ďakujem za komentáriky a teším sa,ak som vám trochu pomohla pri príprave rýchlej sladkosti.
ariela6
dik za pekný recept tu je už tolko jablkovych kolačikov ale tento sa mi tiež velmi pozdava skusim upiect v piatok snat sa mi podaria tak pekne ako tebe
marijanka712
@tatranka ako vždy krásne , chrumkavé a voňavé labky navyšše ešte aj jablkové fantasicky popísaný fotorecept ukladám , ba hned zajtra urobím dakujem za dobrý chrumkavy receptík
tatranka
Ďakujem @marijanka712 budem na teba zajtra myslieť.A keď budeš po upečení chrumkať labku aj s kávičkou,pomysli na mňa.
garanco
@tatranka - záruka kvality a estetiky!!
Určite urobím:-)), jablkových receptov nie je nikdy dosť.
jeka
Uložený,je to rýchlé,dakujem
elisticka
Martuska super ze si ich dala na varechu vyzeraju strasne chutne:-)) uz sa tesim ked ich vyskusam:-))
maartina
pripomínajú mi fornetti, kt.mám veľmi rada ...rcp ukladám a keďže jabĺčok máme dosť, tak cez víkend aj upečiem
karuna
Krasne su. Je to vynikajuci napad s tymi zarezmi. Podoba sa to na klasicky francuzsky recept, Francuzi to volaju "Chausson aux pommes", v preklade "Jablkova papucka". Len to neprerezu a urobia navrchu take kriziky ako slovenske gazdinky robia na oskvarkovych pagacikoch. Ulozim a vyskusam tuto verziu.
orchidea
@Tatranka - ďakujem za pekný a dobrý receptík, už ich mám napečené a aj keď nie sú až také krásne ako tvoje, som spokojná aj s tými mojímii...:) dala som si recept na môj blog, samozrejme som uviedla, že je od teba...ešte raz ďakujem.
lusinkab
No tak tento receptik som si ja akosi nevsimla :-) ale uz je to pekne napravene vsetko okrem listkoveho cesta mam doma,tak to vidim tak,ze zajtra sa pustim do cesta a budu tieto kolaciky podla teba ;-)
tatranka
@orchidea teším sa,že si spokojná s receptom.@lusinkab okrem koláčikov urobíš ešte kopec roboty,lebo sú raz a dva.Nech vám chutia.
@karuna po francúzsky neviem,nikdy som sa z názvom nestretla,ktorý uvádzaš.Prekvapuje ma podobnosť môjho vymysleného názvu.Veď labka je podobná papučke.Predsa mi ten tvar evokoval tento názov.
ďakujem všetkým za komentáriky.
Ja pečiem zajtra zase labky,ale teraz som ich mala s orechmi, zajtra urobím s makom.
hralka
pekné na oko a musia byť veľmi chutné na jazýček.Ukladám a čoskoro sa budem snažiť aj realizovať túto dobrôtku.
garanco
Martuška, vďaka za rýchly a výborný recept - podarili sa, a sú nielen dobré, ale aj pekné:-))
30117_1350478349 - profilový obrázok
ina
ina
Líbí ! Líbí !
Dokonce mě to inspirovalo, že zkusím tyto koláčky udělat z křehkého(lineckého) těsta. Též budou určitě boží !
tatranka
@ina prosím napíš,ako sa ti pracovalo a aj výsledok z lineckého cesta.Skúsim potom aj ja.vieš,že som naň myslela? Je trvácnejšie.
havino
krásne labky, super fotopostup, lístkové mám v pohotovosti stále a velmi rada z neho pečiem, takéto hrebienky som ešte nerobila, urobím, odfotím, tu priložím, ak sa mi podaria ovšem a už teraz mám chuť aj na také tvarohové,aj jablčkové
tatranka
@havino ja by som sem tam rada priložila tiež svoju foto z dobrého receptu od varecháčov,no neviem pridať fotografiu.S fotografiami viem všeličo urobiť,ale pridať práve sem na Varechu neviem.Mrzí ma to.
havino
jej @tatranka , to je lahka pomoc, ja ťa obdivujem, že ako ty vieš pracovať s fotkami, čo ja zasa neviem, nemám taký program. Ja som si práve kôli vareche založila google účet a tam v picase si robím albumy, len pre mna, moje sukromne a odtial ju sem vložiť je už malina, machrujem,ale mna to naučila naša Miška @michaella , priložim ti aj diskusiu o tom, ak by si mala akýkoľvek problem ozvi sa na FB

 varecha.pravda.sk/diskusie/ako-pridat-fotku-k-receptu-do-...
havino
naša @michsamant , Miška ospravedlnujem sa, ak budeš čítať,akosi v rýchlosti som ti meno skomolila
tatranka
Ďakujem ti veľmi pekne za ochotu a ústretovosť.Dnes sa už tomu venovať nebudem.Ak by som sa k tomu dostala a nerozumela tak,ako do teraz,ozvem sa Tatiana.Vďaka.
laurika
Mňam, mňam.... spravila som ich a boli vynikajúce:)
huta
tatranka , velmi pekne dakujem , výborný , rychlý a chutný a pekný
od teba každý receptik odporučam si super
mesiar50
@tatranka ,
Tvoje labky vyzeraju velmi super a kedze jablkove kolace ja velmi rad ukladam KK.
Pozdravujem z holandska
tatranka
@mesiar50 teším sa že sa ti moje jablkové labky páčia.Budeš určite s receptom spokojný.
Zároveň ďakujem za pozdrav z Holandska.Nech sa ti darí.
ajka1205
sú nádherné :.)a úplne jednoduchý hrebeň,určite dnes vyskúšam..
tatranka
@ajka1205 keď sa pustíš do práce za chvíľočku budeš hotová.Nech sa ti darí a nech ti labky-hrebienky chutia.
ursula4
labky sú výborné.Tak ako sa rýchlo urobia,tak sa aj rýchlo zjedli.Dnes som ich robila s orechmi,nabudúce skúsim s makom
tatranka
@mesiar50U ž je pomaly koniec januára a ja som len dnes objavila tvoje prianie pre mňa,do Nového roku.Za tvoje pekné prianie ďakujem.Želám nápodobne a ospravedlňujem sa za túto nedbalosť.Neviem ,ako sa to stalo.Prepáč.
@ursula4 tak ako ich ty chceš naplniť makom a aj orechmi,robím to tiež tak.Je to rýchle a chutné.Len ti chcem doporučiť do plniek či makovej,či orechovej,nastrúhaj aspoň jedno jabĺčko.Keď okoštuješ,pochopíš prečo.Plnka je šťavnatá,chutná.Nech sa ti darí.
anka246
krásne, fajnové, upečiem.. jablčka obraté, tak sa bude vypekať..
gabrielka
nie je napísané či treba potrieť vajcom aj labky po povrchu, vyzerajú ako natreté, koľko gr lístkového cesta to je?
tatranka
@Gabrielka ,robila som z balenia 500 g lístkového cesta.Či sa má potrieť vajíčkom vrch labiek napísané nie je,ale na fotografii je vidieť,že je cesto potreté.Tak si ho potri.Po upečení ho budeš mať pekne sfarbené.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha