Jabĺčková výživa

glosterka - fotkaglosterka, 23. septembra 2011
Jabĺčková výživa
Foto: glosterka

Tento rok nepraje jabĺčkam. Padajú, hrčia dolu... Bolo mi pri triedení ľúto tých dobrých čo ostali na zemi, tak som z nich spravila vynikajúcu Zobraziť celý popisTento rok nepraje jabĺčkam. Padajú, hrčia dolu... Bolo mi pri triedení ľúto tých dobrých čo ostali na zemi, tak som z nich spravila vynikajúcu jaĺbĺčkovú výživu. :-) Je zdravá, chutná, výživná, vhodná pre deťúrence i dospelých. Tie detské výživy z obchodu mi vôbec nechutia. :-( Nie je tam vôbec cítiť ovocie... A tu pocítete jabĺčkovú chuť i vôňu...:-) A zaručene tam nie sú žiadne umeliny a éčka! A tak by to malo byť ;-).

75 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg načistené
250 g
1 ks
300 ml




Postup

  1. 1

    Jablká dôkladne zbavíme šupky a jadrovníka. Z načistených jabĺk si odvážime 2 kg. Nakrájame ich na plátky.

  2. 2

    Jablká vložíme do hrnca, zasypeme cukrom, vanilkovým cukrom, zalejeme vodou a privedieme do varu. Znížime teplotu, prikryjeme pokrievkou a za občasného miešania dusíme 20 minút.

  3. 3

    Zmes necháme vychladnúť. Ešte teplé rozmixujeme ponormým mixérom...

    Jabĺčková výživa - obrázok 3
  4. 4

    ...naplníme do pripravených pohárov...

    Jabĺčková výživa - obrázok 4
  5. 5

    ...dobre uzatvoríme a sterilizujeme 5 minút.

  6. 6

    Poznámka pre maškrtníkov: Čo nám pri plnení zostane a ak nechceme mať málo zaplnený pohár, to sa zmestí do bruška...:-))

  7. 7

    Tip na servírovanie: Len tak, s piškótami, do pudingu, do instantných kaší... ako už komu chutí :-)

  8. 8

    Poznámka: AK sú jabĺčka kyslejšie (záleží od odrody), pridáme ešte 50 g cukru.

Diskusia k receptu

klaura
jabĺk napadaných máme ... tak šup šup do čistenia ... :)
1x iwka17
glosterka
:-)) Je to ozaj mňamka @medovnicek ! Je to skvelá inšpirácia aj na zimné uskladnenie - zaváračka, síce je to babračka s čistením, keď sa spraví z 2-3tej dávky, ale čo nájdeme v zime... hmmm... už si len vypapkávame a veselo maškrtíme :-). Už sa teším na ďalšie popadané jabĺčka. Určite ich tam nenechám :-).
hubarka35
robievala som aj ja výživku,ked boli deti malé...teraz stihnem padavky spotrebovat na koláč,bábovku,nasuším plátky a pri telke papkáme miesto čipsov......tiež nastruhám aplním do poharov-sterilizujem...na koláčik budu v zime dobré.
glosterka
@hubarka , ja si zvyknem dávať nastrúhané jabĺčka do mrazničky. Keď mám chuť na koláčik, je to dobrá vec mať niečo takéto poruke :-). Tie do pohárov nedávam, lebo to už nemám kde dávať = plná komora...:-)))) Inak táto výživa je dobrá aj na prípravu nepečenej jablkovej torty. Raz som skúšala, už som nemusela dusiť jabĺčka - paráda! :-)
valeri
@glosterka , chválim Ťa :-)), pre detičky je takáto pochúťka určite lepšia ako kupovaná. Ja mám zatiaľ len jedno vnúčatko, ale týchto výživ som tento rok už narobila skoro 100 pohárikov, rôzne kombinácie: jahodové s malinami a ríbezľami , slivkové s jablkami, jablkové, hruškové, jablkovo-hruškové, jablkovo, marhuľovo, banánové, jablkovo-banánové ... Zima je dlhá a akko píšeš chutia aj dospelým a navyše v obchode to nie je ani lacný špás.
valeri
A ovocie nebielim, len dobre umyje, a vykrojím, čo treba, ale nebielim, urvarené to rozmixujem úplne na hladko aj so šupkou, veď v šupke je veľa cenného.
glosterka
@valeri , ďakujem za pochvalu :-). Ja Ťa tiež chválim. Si šikulka!!! Takéto ovocné dobroty si spravila!!! :-) Ja som si vlani robila jablkovo-marhuľovú, jablkovo-banánovú a broskyňovo-banánovú. Sú mňam. No a niekedy si robím aj jaĺlčka s mrkvičkou :-). Hmmm a tie z obchodov nie sú lacné, sú navyše akési divné chuťovo... ovocie to akoby nevidelo... Na trhu sú však aj tie "bio", no tie sú inak drahé!!!
Ja šupku nemôžem, tak preto si to radšej takto načistím a potom udusené len dohladučka rozmixujem.
sneica
pridavam pochvalu....robievam tiez a velmy nam chuti...mam recept kde sa pridava zlaty klas a je tiez dobra...
vieranika
Ja som kedysi tiež robievala výživu, ale mám trochu vylepšený - pozmenený recept. Výživa je potom jemnučká až mňam.
Myslím, že doma mám aj presný recept, ak bude mať niekto záujem pohľadám ho a priložím. Ja som ho však vždy robila bez receptu.
Idem teda pridať recept - ak sa mi to podarí, bude to môj prvý príspevok, ak nie napíšem ho do komentára.

diabambulka
veru tento rok sa chystám robiť presnidávku a tak sa mi presný receptík perfektne hodí, ďakujem. Nielen deti milujú presnidávku, ale aj veľký maškrtníci ako som aj ja :-)
glosterka
@vieranika , kľudne sem na web pridaj aj Tvoj recept. Veď koľko ľudí, toľko chutí a práve o tomto je aj web Varecha ;-). Je to super, že tu máme kopec skvelých receptov a že tu nájdeme inšpiráciu na všelijaké mňamky!
betka11
@glosterka si ty ale "maškrtnica" máš pravdu čo je doma to sa ráta aj ja po troche, hehe, zaváram a zisťujem,že nám sa zmenšila špajza a to som ešte chcela neaké šalátiky a strúhané jabĺčka a ešte tolko čo by sa dalo ale kam potom stým,do pivnice sa bojím že mi vykradnú a moja práca vyjde na užitok niekoho cudzieho???
glosterka
@betka11 , veru, tento rok sa nám akosi zmenšila špajza :-)))). A dať to do pivnice... Je neistá doba, nevieme kto sa kde a ako dostane... a príde si takto na hotové, odnesie v taške... jooooj, to radšej ani nespomínať. Hmmm, treba asi väčšiu špajzu, čo povieš? :-)))
cica2
ďakujem aj za tento receptík, zíde sa:))
janka255
OTAZKA?
Dakujem za recept, aj mne poslúži. Chcem sa spýtať keď sterilizuješ, zalievaš poháriky vodou až po vrch?
Ďakujem
glosterka
@janka255 , pri sterilizovaní nič nezalievam až po vrch. Stačí mi, keď dám vody tak do polovice pohárov, prikryjem pokrievkou, počkám kým to začne riadne bublať=vrieť, stíšim plameň a stopnem si čas sterilizovania. Potom to vypnem, neotváram a nechám vychladnúť. Ešte teplé (nie horúce!) vyberiem, mokrý spodok a boky poutieram, uložím kde sa mi dá a zabalím ešte dobre do deky.
lulu723
Receptík sa mi veľmi páči,lebo je jednoduchý a rýchly a pri 2 malých deťoch skoro nič nestíham,ale výživku im veru spravím,lebo kupovaná ide dosť do penez a Pri malom by som ochviľku skrachovala.Trošku sa bojím sterilizovania,lebo toto bude moja prvá zavaranina.:)
glosterka
@lulu723 , tej sterilizácie sa báť nemusíš ;-). Je to veľmi jednoduché a bez teplomera... Počkáš kým začne bublať = vrieť voda, stíšiš to a stopneš si 5 minút. Potom vypneš a necháš vychladnúť. Ešte teplé, nie horúce vyberieš, spodok poutieraš, dám niekde na kuckynskú linku, zabalíš do deky a necháš dosjť. Je to mňamka!
Prajem Ti, aby sa Ti vydarila.
prdelinka
skuste tam dat visnovy sirup...uplne novy rozmer,genialne !!!!!!!!
snezienka11
Dnes som ju robila, presne podľa tvojho receptu no ešte som tam pridala 1 čl kyseliny citrónovej kvôli tomu aby nezhnedla. Pri vylizovaní hrnca a varešky som len tak zalizovala aká bola skvelá. Už sa teším, ako ich budeme otvárať v zimných mesiacoch.
Ďakujem za recept :)
glosterka
Milá @snezienka11 , na zdravie! Som rada, že sa Ti výživa jabĺčková tak pekne vydarila a že si si zamaškrtila aj pri vylizovaní hrnca :-). Aj ja som si tak lízla, keď som robila výživu pred mesiacom z Jakubiek. Je trošku kyselkavá (veď je to priesvitná letná odroda a prvé jabĺčka sú vždy kyslé), ale zato osvieži :-). Z neskorších odrôd (napr. Gloster) taká nie je. Ja kyselinu citrónovú nedávam, ale je to už na každom či ju tam dá alebo nie ;-).
Prajem skvelé maškrtenie kedykoľvek a kdekoľvek!
lucylee
@glosterka je uzasna. Ja som pouzila trestinovy cukor a nedavala som kyselinu citronovu. Uz sa tesim, ako budeme v zime maskrtit :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia