Izraelský závin fotorecept

akeber - fotkaakeber, 15. októbra 2013
Izraelský závin (fotorecept)
Foto: akeber

Skúmala som na Vareche, či tu už náhodou nie je tento recept. Je, ale trošku iný. Preto si dovoľujem prispieť mojím Izraelským závinom. Je Zobraziť celý popisSkúmala som na Vareche, či tu už náhodou nie je tento recept. Je, ale trošku iný. Preto si dovoľujem prispieť mojím Izraelským závinom. Je to veľmi chutný, nenáročný koláč.

30 minút
príprava

Suroviny

250 g
250 g
250 ml (šálka)
10 g
1 ks
250-300 ml
Plnka:
150 g
150 g
4 hrste
0,5 dl alebo koňak
2 bal.
2 bal.
Na potretie:
1 dl
3 PL




Postup

  1. 1

    Múky, cukor, vajce, droždie, soľ, mlieko vlažné zamiešame a vypracujeme cesto ktoré sa nám nelepí. Cesto ponecháme odpočívať 15 min. na teplom mieste. Potom ho rozdelíme na dve polovice. Budeme robiť dva záviny.

    Izraelský závin (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Hrozienka opijeme v rume, čokoládu a maslo rozpustíme vo vodnom kúpeli, orechy pomelieme. Všetko si rozdeľ na dve rovnaké časti na dva záviny. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, 0,5-1 cm. Naň natrieme čokoládu, posypeme orechy, hrozienka a vanilkovo- škoricový cukor. Cesto zvinieme do závinu a pozdĺž ho prekrojíme presne v strede pri tom jednu stranu ponecháme uzavretú. Závin zapletieme tak, že prerezanú časť sa snažíme otočiť hore. Dáme na plech na ktorom je papier na pečenie a šup do rúry. Pečieme na 180 C.

    Izraelský závin (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rum a cukor premiešame ja som použila Amaretto. Keď je koláč upečený ešte za horúca ho potrieme rumovou polevou a posypeme vanilkovo-škoricovým cukrom.

    Izraelský závin (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dobrú chuť !

    Izraelský závin (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

havino
Jarka, uveríš mi? recept, ako z neba mi padol. Vo štvrtok majú chlapi pánsku jazdu a každá im niečo napečieme a ja, že teda sladké. krémové oni nemusia, tak, že idem bud tvoje nobelovky, je príležitosť, už som ich dnes aj vytlačila, alebo zvyknem dva záviny spliecť do vrkoča, makový a tvarohový som myslela, dva v jednom, je to chutné tiež. Kysnuté majú radi zajesť. Idem teraz ešte mrknúť do KK a toto tu!!! Rozpísala som sa, uzavriem, toto bude, budú mať, krásny, chutný, ako vždy od teba. 5*, šikovná
ancicka
páči sa mi,iste by bodol ráno ku káve,len prečo taký názov,
akeber
Dievčence @palokuchki ,, @hanka56 ,@3sandra3 , @elixir @ancicka @havino.. ďakujem :-) . Tani som veľmi rada, dúfam že im bude chutiť, daj vedieť....aj ja by som šla na takú dámsku jazdu :-)
@ancicka ani ti neviem, recept som dostala na zdrape papiera s týmto názvom. Páčil sa mi, aj na nete som hľadala pod týmto názvom aj na Vareche a našla som ale receptúrou inou, postupom tým istým. Predtým som rozmýšľala že premenujem ale nechala som to nakoniec tak. Hlavné je že chutí....s týmto názvom hneď viem o aký koláč ide. vďaka :-).
margaretka28
Vyzerá to perfektne, o chuti vôbec nepochybujem, máš u mňa 5* a ukladám recept do kk.
babkamt
Moja chyba . Prečo idem na Varechu hladná? Koláčik by som si dala.Vyzerá veľmi dobre.
lyali
@akeber , veľmi sympatický závin v Tvojom podaní :-) Akurát som trošku popletená z toho pletenia :-) Ale už asi viem, ako to myslíš :-) Najlepšie odskúšam v praxi - takže teším sa na závin :-)
sonulienka
Ak si pozerala tak si iste videla moje receptíky a tam niečo podobné mám ale toto si ukladám a tiež vyskúšam. Vyzerá božsky. Ďakujem
marikafil
jej, ten teda musí byť super, samé dobré veci! ukladám a vyskúšam:-)
akeber
Dievčence vďaka ♥ @lyali aj ruky sa mi poplietli keď som sa snažila závin zapliesť....ak si z toho pomotaná pozri je tu ešte jeden izraelský závin tam je to krajšie nafotené @Micho , je šikovnejší...@sonulienka , idem kuknúť a ďakujem je naozaj veľmi chutný.
lyali
@akeber , ďakujem za tip :-) Tak som si to nakoniec aj predstavovala ako v bode č. 3 a 4 v rcp od @micho :-) Veď ty si tiež veľmi šikovná :-) Máš aj ty krásne nafotené - ale keď budeš nabudúce piecť a podarí sa ti náhodou ešte doplniť rozkrojenie a zapletenie fotkou, bude to ešte viac eňo ňuňovejšie :-)
pusta
krásny recept, hodný nasledovania za 5*****
akeber
@pusta vďaka, toľko hviezdičiek som nedostala ani keď som chodila do školy :-D..@mariamka ďakujem, určite pre tých čo majú rady čokoládu a oriešky je plnka ako stvorená.
salinka
Chválim ako krásne vyzerá! A teraz sa idem sústrediť na to, ako si to doplietla:-)
methi
Ja som raz robila nieco podobne od @egresky. Kolas sa porieral nutellou a posypal mletymi mandlami (recept ma tu na Vareche). Bol vyborny. Aj tento vyzera dobre.
amelie
@akeber , to je presne koláč pre chlapov, ani u nás nejdú maslové a pudingové, tento tvoj upečiem možno cez víkend:-)*
radost
@akeber
kebych bola mladá-upiekla bych rada..teraz jeden kúsok môžem..lenže-ty si tam..a ja tu..idem pohľadať na sladkú túžbu dáku v špajzi "záplatu"..:-)
a však -TENEXPRES funguje..zabaľ..pošli..budem rada..
ja ti hviezdičky posielam..bo sa s nimi rada hrám...:-)
akeber
Ďakujem ♥ @radost , prinášaš len radosť aj by som ti poslala ale už nie je čo :-(
havino
Jarka, vynikajúci čokoládový koláč. Zvyknem špekulovať, podľa seba doplňať, ale v tomto zložení, ked som plnku robila, nič nebolo potrebné, mala som problém sa udržať a nevyjedať ju. Tá poleva rumová, zasyčalo a tá vôňa. Super recept, nerobila som takto s čokoládou. Dala som aj fotku, ako sa závin rozreže a potom točí do vrkoča, ak by nebolo niekomu jasné, ako som vyššie postrehla.

 lh6.googleusercontent.com/pLSbwAviIurzXuyOiYuJDZXZxQnTJWAAP-ciQBT...
akeber
@havino , paráda som veľmi , veľmi rada že chutil. Krásne sa ti podaril. Aj Ja som rozmýšľala, keď som ho išla piecť či dať do cesta trochu oleja alebo masla ......v recepte nebolo napísané, nakoniec som nedala a myslím že ani nebolo treba. Nádherne si ho splietla ja nie som až tak zručná a to ho ešte preložiť na plech...jáááj . Táni veľmi si ma potešila, ďakujem ♥
iva63
Nádherný koláčik si upiekla...určite si vyskúšam aj túto tvoju kombináciu plnky!...robievam podobne ale iba klasiku orechovo-makovú...ďakujem za inšpiráciu, ukladám si do mojej kk-:)
havino
dievčence tá plnka nemá chybu, nič jej nechýba, je perfektná tak, ako je, neroztekala sa mi, oriešky s čokoládou zostali na povrchu
katka78
@Akeber Ďakujem za výborný recept, vyskúšali sme a záviny boli super! Jeden som mala nádherný a jeden roztečený a poviem prečo, nech sa iní vyvarujú: nerovnomerne som rozdelila plnku. Keď som mala prvý krásny spravený, do druhého mi zostalo asi trošku viac plnky, tak som ju tam celú našvácala a to bola chyba, lebo pri rozkrojení mi vytiekla. Pochopiteľne.. nuž čo, keď nerozmýšľam.. Ale takto: Ten prvý, bol naozaj nádherný, s cestom sa robilo skvele, plnka, oriešky (dala som lieskovce), hrozienka, všetko bolo na svojom mieste. Po rozkrojení sa pekne a dobre zapletal.
Ten roztečený vyzeral... no hrôza, ale chutil rovnako dobre, dokonca mi ho niektorí jedli viac, lebo pod ním bola roztečená čokoláda s cukrom skaramelizovaná, chrumkavá a im to tak chutilo. Takže tak :-)
*Oba som ich odfotila, ale včera mi odišla karta vo foťáku, nestihla som stiahnuť do PC, tak som o fotky prišla, ale tento závin budem ešte piecť, lebo mal v rodine veľký úspech (aj ten vytečený), tak potom doplním aj fotky :-) Ešte raz ďakujem za recept :-)
akeber
@katka78 som rada že mal úspech a udomácnil aj v tvojej kuchyni aj keď ten druhý trošku nepodarený :-) niet zač ....fotky ma potešia ♥
katka78
@akeber Veru úspech mal, "musela" som dnes na vyžiadanie zopakovať, hoci len jeden menší, z polovičnej dávky. Ani zaprášiť sa po ňom nestihlo :-). Ešte raz veľmi pekne ďakujem za recept!





akeber
@katka78 som veľmi rada, tvoj závin je naozaj ukážkový ak by Ti nevadilo rada by som si tvoje fotky uložila aj na môj blog s tvojím menom. ĎAKUJEM ♥
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
@akeber , tak koláčik som upiekla. Priznám sa, že som ho trochu došmodrchala pri vážení cukru. Automaticky som dala 250 gr. cukru miesto 250 ml. Cesto som mala riedke, tak som dosypala 2x po lyžici z každej múky. Potom to cesto bolo hustejšie ( až husté) a pokračovala som podľa rozpisu. Po upečení si vnučky veľmi pochvalovali, ale pre mňa bolo to cesto dosť husté a po upečení trochu tvrdé pre mňa. Ale chutný bol. Na budúce dám pozor a urobím presne podľa rozpisu. Alebo cesto podľa klasického pudingoša a plnku podľa tohto.Ak chceme mať cesto nadýchané, tuk by tam mal byť. Ale čo už, v Izraeli pečú takéto.
akeber
@esi , :-D Kysnuté cesto by malo byť redšie :-D no nie moc riedke je to všetko skúsenosťou gazdinky....... skúšaj určite ulahodí aj tvojmu jazýčku hlavne že vnúčatkám chutilo ♥




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia