Foto: akeber
Skúmala som na Vareche, či tu už náhodou nie je tento recept. Je, ale trošku iný. Preto si dovoľujem prispieť mojím Izraelským závinom. Je Zobraziť celý popisSkúmala som na Vareche, či tu už náhodou nie je tento recept. Je, ale trošku iný. Preto si dovoľujem prispieť mojím Izraelským závinom. Je to veľmi chutný, nenáročný koláč.
príprava
Suroviny
250 g |
|
250 g |
|
250 ml (šálka) |
|
10 g |
|
1 ks |
|
|
|
250-300 ml |
|
Plnka: | |
150 g |
|
150 g |
|
4 hrste |
|
|
|
0,5 dl alebo koňak |
|
2 bal. |
|
2 bal. |
|
Na potretie: | |
1 dl |
|
3 PL |
|
Postup
-
1
Múky, cukor, vajce, droždie, soľ, mlieko vlažné zamiešame a vypracujeme cesto ktoré sa nám nelepí. Cesto ponecháme odpočívať 15 min. na teplom mieste. Potom ho rozdelíme na dve polovice. Budeme robiť dva záviny.
-
2
Hrozienka opijeme v rume, čokoládu a maslo rozpustíme vo vodnom kúpeli, orechy pomelieme. Všetko si rozdeľ na dve rovnaké časti na dva záviny. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, 0,5-1 cm. Naň natrieme čokoládu, posypeme orechy, hrozienka a vanilkovo- škoricový cukor. Cesto zvinieme do závinu a pozdĺž ho prekrojíme presne v strede pri tom jednu stranu ponecháme uzavretú. Závin zapletieme tak, že prerezanú časť sa snažíme otočiť hore. Dáme na plech na ktorom je papier na pečenie a šup do rúry. Pečieme na 180 C.
-
3
Rum a cukor premiešame ja som použila Amaretto. Keď je koláč upečený ešte za horúca ho potrieme rumovou polevou a posypeme vanilkovo-škoricovým cukrom.
-
4
Dobrú chuť !
@ancicka ani ti neviem, recept som dostala na zdrape papiera s týmto názvom. Páčil sa mi, aj na nete som hľadala pod týmto názvom aj na Vareche a našla som ale receptúrou inou, postupom tým istým. Predtým som rozmýšľala že premenujem ale nechala som to nakoniec tak. Hlavné je že chutí....s týmto názvom hneď viem o aký koláč ide. vďaka :-).
kebych bola mladá-upiekla bych rada..teraz jeden kúsok môžem..lenže-ty si tam..a ja tu..idem pohľadať na sladkú túžbu dáku v špajzi "záplatu"..:-)
a však -TENEXPRES funguje..zabaľ..pošli..budem rada..
ja ti hviezdičky posielam..bo sa s nimi rada hrám...:-)
lh6.googleusercontent.com/pLSbwAviIurzXuyOiYuJDZXZxQnTJWAAP-ciQBT...
Ten roztečený vyzeral... no hrôza, ale chutil rovnako dobre, dokonca mi ho niektorí jedli viac, lebo pod ním bola roztečená čokoláda s cukrom skaramelizovaná, chrumkavá a im to tak chutilo. Takže tak :-)
*Oba som ich odfotila, ale včera mi odišla karta vo foťáku, nestihla som stiahnuť do PC, tak som o fotky prišla, ale tento závin budem ešte piecť, lebo mal v rodine veľký úspech (aj ten vytečený), tak potom doplním aj fotky :-) Ešte raz ďakujem za recept :-)