Foto: nazarboncuk
Spenatovo-syrový borek tak ako ho robí moja svokra :)
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Špenát dôkladne umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu nasekáme najemno a dve minútky opekáme na oleji. Zmiešame so špenátom a ochutíme mletým čiernym korením a chilli vločkami. Nakoniec pridáme rozmrvený biely syr a opatrne osolíme (syr je dosť slaný). Necháme vychladnúť.
-
2
Do veľkej misky nasypeme hladkú múku, premiešame so soľou. Pridáme trošku chuťovo neutrálneho oleja (nie veľa, len aby bolo cesto pružnejšie). Premiešame prstami a postupne prilievame vlažnú vodu a spracujeme pružné a hladké cesto. Naschvál neuvádzam množtvá, pretože tieto veci sa proste robia od oka ako všetci tušíte :) Strašne hrubý odhad čo som zahliadla bolo necelé kilo múky. Z toho nám vyšiel jeden obrovský borek plus pár gözleme. Cesto necháme chvíľu odpočívať.
-
3
Veľký plech vymastíme olejom. Cesto rozdelíme na kúsky o veľkosti tenisovej loptičky. Pomocou valčeka každý kúsok rozvaľkáme na čo najtenšie.
-
4
Každý plát cesta jemne potrieme olejom a do stredu potom položíme špenátovú náplň, prehneme a zavinieme. Stočíme a uložíme na vymastený plech. Takto spracujeme všetko cesto, a napájame ho na seba na plechu, až nám vznikne niečo ako stočený had :)
-
5
Potrieme bielym jogurtom zmiešaným s olejom a pečieme vo vyhriatej rúre (180 - 200 °C) asi hodinu do chrumkava.
-
6
Ešte horúce nakrájame ostrým nožom od stredu k okrajom ako tortu a necháme na plechu vychladnúť. Podávame napr. s ayranom. Afyiet olsun a krásne leto priatelia :)
Diskusia k receptu