Ispanaklı Peynirli Yufka Böreği (fotorecept)

Autor receptu: nazarboncuk

Spenatovo-syrový borek tak ako ho robí moja svokra :)

6-8
porcií
60 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Postup

  1. Špenát dôkladne umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu nasekáme najemno a dve minútky opekáme na oleji. Zmiešame so špenátom a ochutíme mletým čiernym korením a chilli vločkami. Nakoniec pridáme rozmrvený biely syr a opatrne osolíme (syr je dosť slaný). Necháme vychladnúť.
  2. Do veľkej misky nasypeme hladkú múku, premiešame so soľou. Pridáme trošku chuťovo neutrálneho oleja (nie veľa, len aby bolo cesto pružnejšie). Premiešame prstami a postupne prilievame vlažnú vodu a spracujeme pružné a hladké cesto. Naschvál neuvádzam množtvá, pretože tieto veci sa proste robia od oka ako všetci tušíte :) Strašne hrubý odhad čo som zahliadla bolo necelé kilo múky. Z toho nám vyšiel jeden obrovský borek plus pár gözleme. Cesto necháme chvíľu odpočívať.
  3. Veľký plech vymastíme olejom. Cesto rozdelíme na kúsky o veľkosti tenisovej loptičky. Pomocou valčeka každý kúsok rozvaľkáme na čo najtenšie.
  4. Každý plát cesta jemne potrieme olejom a do stredu potom položíme špenátovú náplň, prehneme a zavinieme. Stočíme a uložíme na vymastený plech. Takto spracujeme všetko cesto, a napájame ho na seba na plechu, až nám vznikne niečo ako stočený had :)
  5. Potrieme bielym jogurtom zmiešaným s olejom a pečieme vo vyhriatej rúre (180 - 200 °C) asi hodinu do chrumkava.
  6. Ešte horúce nakrájame ostrým nožom od stredu k okrajom ako tortu a necháme na plechu vychladnúť. Podávame napr. s ayranom. Afyiet olsun a krásne leto priatelia :)