Foto: marienka44
Recept pochádza z i-Receptářu, ktorý mi pravidelne chodí do e-mailu.
porcií
príprava
na 180-200 °C
Suroviny
300 g |
|
200 g (alebo maslo) |
|
100 g |
|
80 g sparené a olúpané, zomleté |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
štipka |
|
Náplň: | |
100 g mleté |
|
100 g |
|
100 g |
|
1 PL |
|
1-2 PL |
|
podľa seba |
|
Na ozdobu: | |
polené |
|
druhá varianta náplne: pikantný ríbezľový lekvár |
Postup
-
1
Do preosiatej hladkej múky pridáme ostatné ingrediencie a ručne zamiesime cesto, ktoré môže aj niekoľko dní stáť v chlade zabalené v potravinovej fólii.
- 2
Ešte chladné cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a vykrajujeme kolieska, veľkosť radšej menšia. Upečieme na plechu, ktorý vystelieme papierom na pečenie. Pozor, farba cesta klame, je hnedá. Dbáme, aby kolieska nezhoreli. :-). Teplota a čas je uvedený len orientačne, každý podľa svojej skúsenosti. Upečené ukladáme na podnos a príležitostne zlepíme. Ja som vždy tortičky zlepovala len ríbezľovým lekvárom, maslová plnka bola uvedená v i-Receptári. Treba vyskúšať.
- 3
Pred polievaním s čokoládovou polevou zlepené tortičky dáme do chladu. Ozdobíme polovičkou mandle alebo orieškom. Vydržia dlho ako čerstvé.
- 4
Poznámka: Kupované mandle ošúpeme tak, že ich chvíľu povaríme v hrnčeku s vodou, precedíme a následne ide šupka ľahko dole. Aby sa aj ľahko oddelili na polovice, treba už ošúpané mandle nechať asi 1 hodinu namočené v studenej vode. Potom mandľu uchopíme medzi prsty a šmýkavým pohybom rozdelíme na polovičky. Tieto triky som sa dočítala práve v i- Receptáři.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
A ja som sa konečne dozvedela, ako rozdeliť mandle na polovičky. Vždy som to rýpala nožom. Vďaka za krásny recept a radu.