Inovecká krkovička fotorecept

patroveckypitrs - fotkapatroveckypitrs, 6. decembra 2015

Je to na spôsob diviny. Kedže nebola lesná divina, tak som požil divinu z chlieva.

10-12
porcií
45 minút
príprava
200 minút
na 180 °C

Suroviny

2200 g
500 g domáca
200 g
2 dl
10 ks
2 čerstvé vetvičky
3 PL
1,5 dl
1 hlavička

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Večer pred varením som brusnice dal do misky.

    Inovecká krkovička (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zalial som ich vínom a pridal do nich borievky. Nádobu som uzavrel alobalom a dal do chladničky.

    Inovecká krkovička (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Začal som, že brusnice som dal do sitka nad nádobu odtiecť z vina. Víno použijem ešte pri pečení. Kapustu tak isto som dal do druhého sitka a v ňom postláčal nech je suchá. Vodu z kapusty použijem pri pečení. Mäso som umyl a osušil potom dal na veľkú tácku na ktorej ho budem pripravovať. Z jednej strany mäsa som dlhým nožom narezal kapsu. Vrchnú časť mäsa som soľ prstami natrel poriadne, čiže som mu urobil thajskú masáž. Mäso nechal postať aspoň 15 minút nech soľ prejde do neho.

    Inovecká krkovička (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Brusnice a kapustu zo sitka dal do jednej misy.

    Inovecká krkovička (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    K nim pridal hladkú muku a premiešal. Muka to pri pečeni stiahne ešte vodu a spojí spolu kapustu a brusnice spolu.

    Inovecká krkovička (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Otvor na mäse som si prichytil cvernou a natlačil do neho všetku kapustu s brusnicami. Pri tlačení mi to robilo takúto bielu penu. To ta muka. Potom som otvor zavrel a zošil poriadne niťou, nech to počas pečenia pevne drží.

    Inovecká krkovička (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Teraz som mäso znovu očistil od kapusty a brusníc. Znovu ho trochu posolil.

    Inovecká krkovička (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Mäso preložil do pekáča a naukladal naň cesnak krájaný na plátky. Posypal celou rascou a trochou majoránu a na vrch dal rozmarín. Podlial vývarom. Na pekáč položil druhu polku z neho a dal do rúry. Rúru najskôr zapol na 220°C po dobu pol hodiny a potom prepol na 160°C. Po hodine a pol som podlial mäso zvyškom vína z brusníc. Po troch hodinách som vrch pekáča dal preč a podlial vodou z kapusty. No teraz som dal pekáč bez vrchnáka do rúry a rúru zapol na 200°C nech sa to pripečie. Sledoval som to a často polieval výpekom to aby mäso neostalo suché.

    Inovecká krkovička (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A tu je výsledok po 3,5 hodinovom pečení. Je to pekne upečené a voňavé. Nechal som to hodinu postať nech trochu mäso stuhne. Bolo mäkké a šťavnaté.

    Inovecká krkovička (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Takto vyzerá mäso v reze. No aj po hodine sa veru zle krájalo čo bolo mäkké. Musel som nôž poriadne naostriť a len zľahka krájať, aby sa to nerozpadlo. Ak si to uvarite tak zažijete tu ohromnú chuť a vôňu.

    Inovecká krkovička (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Uvaril som k tomu zemiakovú kašu ta sa mi k tomu najviac hodila. Takže želám dobrú chuť.

    Inovecká krkovička (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

30 komentárov k receptu
to musí byť niečo bohovské,nebolo to treba pre istotu ešte obviazať špagátikom ako na roládu aby sa nerozpadlo po tých 3,5 hod, ale pekný kus mäsa...
Divina z chlieva, to je moje! Inú ani nemusím a načo aj, táto tvoja vyzerá skvele. Len by som potrebovala mať pri ruke rotu vojakov, aby ju zlikvidovali, pre nás dvoch, akokoľvek by sme sa usilovali.
8

Vyzerá to super, len nerozumiem, poslednej vete, z čoho druhú polku?. "Mäso preložil do pekáča a naukladal naň cesnak krájaný na plátky. Posypal celou rascou a trochou majoránu a na vrch dal rozmarín. Podlial vývarom. Na pekáč položil druhu polku z neho a dal do rúry...."
ejha, naozaj zaujímavé, to je vlastný recept, či si mal predlohu? ako pomaly pečené mäsko s tou skvelou prílohou z kyslej kapusty s brusnicami na víne v nejakej stredovekej reštaurácii by som bola úplne unesená:-)
Ďakujem @kukulienka71 za milé slova. To sme dali so sestrou do kopy. No ja to robím pomaly a sestra zrýchlenú verziu. Nemá tu trpezlivosť ako ja. Mňa vždy potom očarí ten výsledok. Sestra zato robí dobré koláče to zas nebaví mňa. Život je už taký.
Ďakujem @radox za komentár. Ta muka drží spolu tu plnku mám to vyskúšané. Čo sa tyká času pečenia ja mám slabú rúru na 220V ta pečie pomaly a potom ta plnka v strede nie je dobré prepečená. Ak je to dobré prepečené, potom pekné nasiakne mäso aj zo stredu a je to predsa kus mäsa.
No, tak sme sa na Vareche spamätali! Po všetkých raw, vegan, paleo a neviem čo ešte, je tvoja krkovička zaradená v rubrike "Zdravé a diétne". Výborne, konečne v tej rubrike vidím niečo pre mňa.
To som už tak dávno nejedla,lebo na to treba väčší kolektív.Ale chuť pamätám a tiež sme pomaly piekli,teda fajnotka predobrá.Obyčajne bola s kapustou a knedľou,máš 5* a závidím :-)))
Bravčová krkovička a hovädzí môčing (labsár) moje najobľúbenejšie mäsá! Až niekedy zavítam do Tvojeho revíru, @patroveckypitrs kamarát z chutí najbližších, určite Ti dám zavčasu vedieť a potom si prosím prviítanie nie soľou a chlebom, ale Tvojou "megahviezdičkovou" krkovičkou á la Inovec!
Krásny kus upečeného mäsa. Toto by mi viac chutilo. Dávam si koláč od Adrianky ,,Koláč svokrin úsmev,,
Musīm vyskúšať tvoj recept pri ktorom sa lepšie usmieva. KK5*
Ďakujem za tento recept. Varila som to dnes na moju oslavu. Keď vidím tie blažené úsmevy s plnými bruškami, nedá mi poďakovať za recept. Je to úžasné dobré.

Pridaj komentár k receptu: