Hustý domáci jogurt (fotorecept)

Autor receptu: sdb

Viem. Už tu je. Ale rozhodne si zaslúži všetku pozornosť. Zdravší, plnší, váš. Príprava je raz dva, zvyšok spravia kultúrky samé a už zajtra sa môžete tešiť.

4
porcie
15 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Použite naozaj dobré mlieko aj jogurt. Rozhodnú o kvalite výsledku. Ja vždy používam plnotučné mlieko, pretože nakoniec aj tak všetka voda vytečie a teda z iného, menej tučného bude výsledku menej. Rovnako jogurt, plesnite sa po vrecku, kúpte bio najlepší aký majú. V ďalšom kole použijete už svoj, tým bude v ňom stále menej konzervantov a chémie... v tomto konkrétnom recepte používam tretiu generáciu vlastného jogurtu :)
  2. Kto nevie koľko je polievková lyžica a či zarovnaná, alebo plná, alebo či čo, tak toľko jogurtu som dala na liter mlieka ja. Avšak ten z obchodu som dala celý 150 gramový.
  3. Zapnite trúbu na 50°C. Mlieko treba zohriať. Ak máte pasterizované, stačí na cca 40°C (10 sekúnd udržíte v ňom prst). Ak je čerstvé, prevarte a nechajte na túto teplotu vychladnúť. Pridajte jogurt a dôkladne rozmiešajte. Vypnite trúbu a vložte hrniec dnu na celú noc (prípadne 8 - 12 hodín). Takto vyzerá výsledok. Jogurt je hotový, nechajte dobre vychladnúť a môžete jesť, ak však chcete naozaj hustý, pokračujte.
  4. Sitko vyložte gázou a vylejte jogurt. Nechajte prikryté v chlade ďalších 8 - 12 hodín. Čím viac, tým bude výsledok tuhší. Aj čím väčšie sitko máte, pretože bude vrstva nižšia a ľahšie stečie.
  5. Takto vyzerá výsledok :) Mňam!
  6. Ja mám z tejto várky cca 4 100g jogurty (jeden je 150g, z neho zas odoberiem na novú várku, tak nezabudnem, pretože sa mi do pohárika nezmestí ovocie)
  7. DOPLNOK: Dostala som otázku, či je možné robiť aj s bezlaktózovým mliekom. Mne sa to podarilo :) Vlastný jogurt, bezlaktózové mlieko, 10 hodín po zohriatí v rúre a 10 hodín "odkvapkávania".