Hustá pórková cibuľačka

fi0na - fotkafi0na, 28. mája 2014
Hustá pórková cibuľačka
Foto: fi0na

inšpirovaná francúzskou cibuľačkou

6
porcií
5 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks biela alebo červená (väčšia)
3 ks
2-3 PL
1 ČL
150 ml alebo mlieko
 alebo sušený
3 ks




Postup

  1. 1

    Cibuľu nakrájame na pol cm pásiky, pór na kolieska. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme cibuľu a cukor. Na miernom plameni restujeme 2 minúty a pridáme pórik. Mala som mladý tenký pórik zo záhrady, preto 3 ks. Osolíme, okoreníme a restujeme ďalšie 2 min. Podlejeme 1 dcl bieleho vína, pridáme bobkový list a čerstvý tymián. Restujeme pokiaľ sa víno odparí. Následne deci vínka prilejeme znovu a opakujeme pokiaľ cibuľa s pórikom nechytia farbu dohneda a mierne slizkú konzistenciu.

  2. 2

    Zalejeme vývarom alebo vodou a varíme ešte 5 minút. Odstavíme, vyberieme bobkové listy a ponorným mixérom rozmixujeme. Ja som rozmixovala polievku len mierne, aby v nej ostali kúsky cibule a póru, ale zároveň bola hustá. Vrátime naspäť na sporák, pridáme šľahačku, smotanu na varenie alebo plnotučné mlieko a estragón. Dochutíme ešte soľou a korením, ak je potrebné. Po odstavení pridáme do hotovej polievky ešte pol deci bieleho vínka, ktoré dodá polievke príjemnú kyslosť.

  3. 3

    Polievku som podávala s celozrnnými krutónmi, ktoré som nasucho opiekla na panvici.

Diskusia k receptu

eviana
Zaujímavo si obzvláštnila cibulačku... dala si jej iný rozmer :)
pusta
perfektná polievka, možno len chváliť.
5*




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia