Hustá pórková cibuľačka
Autor receptu: fi0na
inšpirovaná francúzskou cibuľačkou
6 porcií |
5 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Cibuľu nakrájame na pol cm pásiky, pór na kolieska. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme cibuľu a cukor. Na miernom plameni restujeme 2 minúty a pridáme pórik. Mala som mladý tenký pórik zo záhrady, preto 3 ks. Osolíme, okoreníme a restujeme ďalšie 2 min. Podlejeme 1 dcl bieleho vína, pridáme bobkový list a čerstvý tymián. Restujeme pokiaľ sa víno odparí. Následne deci vínka prilejeme znovu a opakujeme pokiaľ cibuľa s pórikom nechytia farbu dohneda a mierne slizkú konzistenciu.
- Zalejeme vývarom alebo vodou a varíme ešte 5 minút. Odstavíme, vyberieme bobkové listy a ponorným mixérom rozmixujeme. Ja som rozmixovala polievku len mierne, aby v nej ostali kúsky cibule a póru, ale zároveň bola hustá. Vrátime naspäť na sporák, pridáme šľahačku, smotanu na varenie alebo plnotučné mlieko a estragón. Dochutíme ešte soľou a korením, ak je potrebné. Po odstavení pridáme do hotovej polievky ešte pol deci bieleho vínka, ktoré dodá polievke príjemnú kyslosť.
- Polievku som podávala s celozrnnými krutónmi, ktoré som nasucho opiekla na panvici.