Huspeninka ako žiadna iná

kozicka - bez fotkykozicka, 10. novembra 2016
Huspeninka ako žiadna iná
Foto: Kozicka

Keď som si hľadala recept na huspeninu, ktorú mám rada, mňam, tak na mňa povyskakovali recepty, ktoré boli zložité a nekonečne dlho sa Zobraziť celý popisKeď som si hľadala recept na huspeninu, ktorú mám rada, mňam, tak na mňa povyskakovali recepty, ktoré boli zložité a nekonečne dlho sa varili. Moja mama vždy robila huspeninu jednoduchú a tak som sa rozhodla napisať ho sem, aby aj ostatní čo ju majú radi si ju mohli hocikedy uvariť, a nemuseli pritom stratiť mladosť...

6
porcií
20 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
3 ks
5 strúčikov
2 ČL
2 l




Postup

  1. 1

    Bravčové kože, kuracie štvrťky si poriadne umyjeme pod studenou tečúcou vodou. Ak sú na koži pečiatky tak ich vystrihneme. Ja kožu postrihám normalne nožničkami - nie manikúrovými, takým kuchynskými väčšími:) Ale netreba moc strihať na malé kúsky. Dáme do hrnca - použijeme väčší hrniec, kože trošku porastú.

    Huspeninka ako žiadna iná - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme cesnak a zalejeme vodou. Nakoniec pridáme soľ.

    Huspeninka ako žiadna iná - obrázok 2
  3. 3

    Varíme asi 1-2 hodinky, podľa toho čo popritom robíme a či na variacu huspeninu zabudneme. Ale minimálne je 1 hodina. Keď je huspenina hotová, tak povyberame kuracie stehná a odkostíme ich. Ide to veľmi ľahko, kuriatko je pekne uvarené. Mäsko z kuriatka dáme do pripravených misiek naspodok a zalejeme vývarom. Kože ja nepoužívam, dostane ich Dunčo. Tuto mi nechcelo nahrať obrázok, ale asi všetci vieme dať mäsko do misky a zaliať vývarom:)

  4. 4

    Misky zakryjeme a uložíme do chladničky. Netrpezlivci chodia pozerať do chladničky či už zhustla:) Nebojte sa zhustne, cez noc. Hotovú huspeninku zjeme:)

    Huspeninka ako žiadna iná - obrázok 4

Diskusia k receptu

miros605
Nerád kritizujem recepty, lebo koľko ľudí, toľko chutí. Huspenina, ako väčšina jedál ak má nielen zasýtiť, ale aj chutiť, voňať a potešiť aj oči, tak dať do vývaru len soľ a cesnak nestačí. Obvykle ide do vývaru minimálne celé čierne a nové korenie, bobkový list, cibuľa, prípadne koreňová zelenina. Množstvá si odhadne každý sám, prípadne doplní ešte iné ingrediencie. Pritom pri príprave nestratí mladosť, ale sa bez problémov zmestí do uvádzaných 20 min. na prípravu.
Ak vám však chutí vaša huspenina, prajem vám k nej dobrú chuť.
kozicka
@Miros605 (10.11.2016 18:22)
Dakujem. Jasne, ze mi chuti inak by som sem ten recept nedavala. Ja som prave naopak za jednoduchost pri vareni. Dnesne recepty su prepchane mnozstvom ingrediencii a nakoniec clovek ani nevie co konzumuje. Nespochybnujem ani aspik so zeleninou pripadne vajickom, avsak tato huspenina je ina aj v tom ze je tam kuracie maso, ktore jej doda vybornu chut. Pekny vecer prajem
duskousko
Nehnate lud moj...-:)! Povedal by basnik! Snahu treba ocenit, aj ked kuracinu az tak nemusim...ale recept je navodom - ktory treba nielen ocenit - ale sa aj podakovat!..-;)! Inak, ako sa hovori : "iniciative sa medze nekladu..", takze netreba davat hned vsetko Duncovi, aby sa oblizoval...aj my sa mozeme, ked si recept (ako navod!) upravime, kazdy podla vlastnej chuti..., Ja napr. by som najprv uvaril aspon koleno...(ako zaklad!)..a to ostatne, uz ako kazdy uzna za vhodne!..-;)! Vsetkym dobru chut!
bembo
ja neznášam paradajky,a nikdy nekritizujem recepty obsahujúce paradajky.podľa mňa tá huspenina má chuť silného kuracieho vývaru,čo v žiadnom prípade nemôže byť zlé.občas varievam polievku z morčacích krídiel,ktorá po vychladnutí,pretože obsahujú kože, ostane ako huspenina,a je to výborné.toto je dobrá inšpirácia aj pre mňa,len ja si zvyknem niektoré jedlá z varechy vytuningovať podľa svojej chuti.stačí trochu fantázie,a Tvoja tlačenka môže byť veľmi chutná
rela
Práve varím huspeninu - klasickú. O kuracej huspenine som ešte nepočula, ale za vyskúšanie to určite stojí - zmena je život.
babucka
Varim podobnu ale bez bravcovych kozi z celeho kurata.Moja babicka varievala z udenych paprci kozi a zo zeleninou.Kazdy ma svoj sposob,ingrediencie,to odsudzovanie sa mi nepaci,nik nerobi natlak aby sa varilo podla jeho receptu,ze v jednoduchosti je casto krasa sa viac krat povrdilo.
mitzy
Autorka receptu pridala recept podla jej mamicky, na taku je zvyknuta, taku ma aku rada. Ak by sa chcela vytiahnut a iba ulahodit fajnsmekrom, opise recept na nejaku huspeninu de la huspeninu. Kritika ozaj nema opodstatnenie. Precitam si, paci sa mi, ulozim si. Nepaci sa mi, neulozim si. Vysmievat sa ludom pod ruskom tajomstva identity je zial asi lahsie ako empatia s druhymi. Pani dala prvy recept a bol hned velmi okritizovany, to nemusi byt prijemne. Varecha by malo byt miesto domacej kuchyne. A ta je rozmanita.
radox1
mne nahodou takyto minimalizmus neprekaza,vadi mi ked je nieco prekombinovane.akurat odporucam ju varit pomalym tiahnutim,napr. v rure na 120°,aby nebola zakalena.
fegy
Ja osobne som za starú klasickú kuchyňu a jej vône a chute. Ale v živote by ma nenapadlo kritizovať niekoho recept. Aj keď z tých kombinácií rôznych chutí a vôní čo niektorí kombinujú, sa mi tu na Vareche občas robí mdlo.
kukulienka71
Nevidím dôvod urýchľovať a ochudobniť jedlo na úkor kvality. Huspeninu nejem, v detstve sa mi nepozdávala a ešte som to neprekonala. A to, bez urážky, vyzerala aj na oko lepšie ako tvoja. Inak, varíš rada?
bubaya
A ešte k tomu Dunčovi - dnes sú psi takí zmlsaní, že hocčo nezožerú, takže ak sa Dunčo zalizoval, huspenina bola dobrá.
nadia56
autorka recept nazvala - huspeninka ako žiadna iná- takze to nie je klasicka huspenina, ako ju vari vacsina ludi, ako ju pozname z nasej kuchyne, je to ich rodinny recept a tak ho aj prezentovala☺

bonami
Moja milá šikuľka výmyselníčka. Tak táto huspeninka je naozaj iná ako všetky ostatné. Myslím tie všetky ostatné, ktoré sú poctivo varené a vyvarí sa do huspeninky to, čo tam má byť. Takáto huspeninka je je krásna, číra a výživná. Toto mútne rýchlo uvarené čosi by som ja nechcela. Povrchné, tak ako je povrchná naša rýchla doba. Ale voči gustu, žiaden dišputát.
violetacamorova
Vďaka ze pridanie receptu, nie každý robí huspeninu so zeleninou. Z kuraťa som už robila, ale musela som dať želatínu. Tak tento tvoj recept raz vyskúšam, lebo varím viac huspeniny na kĺby...
afataga
ja mam rada huspeninu, ale u nas doma len ja, takze ju nevarim, dostanem sa k nej len vtedy, ak ma niekto ponukne, ver tomu, ze ani tvoju by som neodmietla, hlavne ze nie je z udeneho masa, to neznasam, pre mna to ma hnusnu pachut
mijaita
@kozicka zkus pridat 221. pagačiky nebo koprovku s vejcem a uvidiš, hned budeš za hvězdu a všichni budou mňamkat a chválit :-) Ja jsem si dovolila přidat recept na hovězí vývar jak se vaří v Kolumbii a nestačila jsem zírat (az ne několik vyjimek) že je to vlastně úplně špatně! :-)
drajan
@Miros605 (10.11.2016 18:22)

jednoduchá,rýchla... ja robievam huspeninku, no do vývaru dávam aj korenie, cibuľu, cesnak... aby bola huspenina chutnejšia. Ale u Vás ide o rodinný recept a tak iste robíte tak ako Vám chutí a tak je všetko ok.
duskousko
Ospravedlnujem sa za preklep!
Text ma zniet : "..nehante lud moj!"...autor : P.O.Hviezdoslav...-;)!
Snad to bude dostatocne..?!-:)
duskousko
@Kozicka (11.11.2016 17:53)

..netreba byt skormna prilis...-;) Kazdy pokus sa ceni.., najma, ked vacsina varievame a vieme co a ako napravit! Ospravedlnujem sa este raz za preklep v citate autorovi, aj vsetkym zucastnenym!-:)
bembo
@Bembo (11.11.2016 08:39)

omylom som napísal tlačenka namiesto huspenina




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia