Foto: mesiar50
Huspeninu som varil tentokrát, len z vody, mäsa a z údeného mäsa.
Postup
-
1
Mäso na prípravu huspeniny poumývame, dočistíme a odrežeme z neho nežiadúce kúsky. Keď je údené mäso slané, tak je dobré ho dať do vlažnej vody na pár hodín. Nesmieme zabudnúť na to, že mäsá solené na sucho sú najslanšie. Menej slanšie bývajú mäsá solené na mokro, čiže naložené do slanej vody. V dnešnej modernej dobe mäso výrobne využívajú spôsob rýchleho zrenia mäsa v takzvaných masírovačkách mäsa. Keďže pobudnú v slanom náleve iba 12 hodín tak bývajú menej slané ako predošle spomínané mäsá. Vidieť to aj na ,,mojom" údenom kolene, že jeho povrch je matný, akoby potiahnutý nejakým povlakom. Krkovička bola solená tiež v masírovačke mäsa.
-
2
Ja som si mäso rozkrojil na menšie časti. Paprčku uchopíme a v zvislej polohe ju narežeme ostrým nožom.
-
3
Keď sme si paprčku narezali až po kosť, tak ju potom už len treba nalomiť.
-
4
Paprčka sa ťažko krája stredom. Ľahšie si ju rozkrojíte pri vedľajšom kĺbe. Samozrejme, že keď máte doma sekáč na mäso, tak vám s tým hravo pomôže.
-
5
Ja som tú hrubú kosť z paprčky odstránil. Je to ukážka pre tých, ktorí sa nevyznajú v mäsiarskych grifoch. Jeden mäsiar musí vedieť tú paprčku hravo rozkrojiť ostrým nožom cez celý stred.
-
6
Koleno si dáme tiež na dvoje. Kto si chce spraviť menšiu ,,porciu" tak aj to sa dá, ale redukovať doporučujem všetko okrem paprčiek a vody. Totižto vo väzivách a v šľachách sa nachádza hodne kolagénu.
-
7
Umyté mäso zalejeme 6 l vody a dáme ho zohriať do 90 C. Keď nemáte teplomer, tak ten stupeň teploty sa ťažko odhaduje. Stačí keď voda nebude vrieť.
-
8
Počas varenia musíme pozbierať penu z vývaru. Sledujeme teplotu aby nám dielo nezovrelo.
-
9
Po piatich hodinách varenia sa už mäso oddeľuje od kostí. Vývar by mal byť priezračný, takže varme to mäso radšej na menej stupňoch.nKeď sa bude variť trebárs aj na 75 - 80 C nič sa nestane, akurát sa nám predĺži čas varenia.
-
10
Keď sa nám huspenina uvarí tak ju ďalej šokovo (rýchlo) schladíme. Keď nám vychladne, tak potom z jej hladiny pomocou lyžice odstránime usadnutý tuk. Do tanierov sa nalieva precedené cez sitko s malými otvormi.
-
11
Skoro som zabudol. Krkovičku som vybral po troch hodinách varenia.
-
12
Keď sa nám vývar schladí a masť sme z jeho povrchu ako tak odstránili, tak nám nezostáva nič iné ako mäso pokrájať, poukladať do tanierov a zaliať ho precedeným vývarom. Ja mám rád cesnakové, tak som si nasekal do vývaru cesnak. Moja rodina si želala tentoraz, len takúto huspeninu.
-
13
Do tanierov sme dávali, len mäso bez kosti. Paprčky som poslal psíkovi na dedinu.
Ďakujem ti veľmi pekne kamarát.
@gitka61
Neraz som robieval huspeninu aj so zeleninou.Tvoja huspenina musí byť tiež gustiózna.Ďakujem ti pekne.
V mäsovom priemysle sa všetky výrobky varia,len do 80 C a či sú to párky,salámy,šunky atď.a má to svoje opodstatnenie.
Tak je ako píšeš.Pomalé varenie nemá páru.Ďakujem ti veľmi pekne.
@izabella929
Jasná správa,že domáce je najchutnejšie a človek aspoň vie,že z čoho je ten produkt vyhotovený.Tvoja huspenina býva určite moc chutná.
Veľmi pekne ti ďakujem.
Vieš @marcel83 sto ľudí,sto chutí.Keď máš rád údeniny tak stačí,len odskúšať.Nemusíš tam dať toľko údeného ako ja,stačí aj menej.
Som rád,že si sa pristavil pri mojom recepte.Ďakujem ti pekne. :-)
Píšeš správne.Koleno solené na sucho je v mäso výrobách už iba spomienkou.Huspeninu mávaš určite aj ty super.Poznám ťa ako skvelého kuchára.Ďakujem ti pekne.
@terinka55 , srdečná vďaka.
@kecemis
Kamoško samo,že aj v slow cookeru sa huspenina dá pripraviť a dokonca bez rizika.Ide nám vlastne o to,aby nám vývar nevrel.
Ďakujem ti pekne a nech sa ti v dobrom darí.
Verím tomu,že bezpochyby varievaš chutnú huspeninu.
Moc ti ďakujem.
Iste si myslela nato,že sa dni krátia a blíži sa zima, ktorá je vhodná na prípravu tohoto chutného jedla.Ďakujem ti krásne.
@denyany
V našom regióne varíme huspeninu prevažne kombináciou surového a
ùdeného mäsa.Tvoj manžel a predpokladám,že ani ty nebudete z jedla sklamaný.Ďakujem ti pekne.
@junior
Samozrejme , že údeným mäsom jedlo nepokazíme.Doporučujem odskúšať a budem rád, keď ti takáto obmena bude chutiť.Ďakujem ti pekne.
@mracik9
Som potešený tým,že som ťa navnadil.Vďaka @mracik9 .
Viackrát som varil huspeninu aj so zeleninou a nakoniec som pridal cesnak.Chcel som odskúšať aj tento spôsob.Moja polovička nemusí cesnak a preto som ho do vývaru vôbec nepridával.To odkosťovanie bola,len názorná ukážka.Pamätám sa,že keď moja mamina varievala huspeninu tak,len mäso umyla a šup do hrnca.Kto na tento úkon nemá ostrý nôž nech to spraví tak ako to moja mamina robievala.Ale zas keď pridávala aj údené mäso tak ho dala na pár hodín do vlažnej vody.Vodu potom zliala a mäso dala do studenej vody do chladu na celú noc.Inak klasická huspenina by mala obsahovať iba mäso,vodu a maximálne cibuľu,č.korenie a ku koncu varenia by sa mal pridať cesnak, soľ.
Po pridaní údenín do vývaru je lepšie na soľ zabudnúť ! Samozrejme každý znás máme iné chute a to jedlo musíme aj tak počas varenia ochutnať.,,Iný kraj,iný mrav."Prístroj na pomalé varenie nepoznám a ďakujem ti pekne za obsiahle vysvetlenie.Želám ti všetko dobré.
Milá @babkamt ,treba tú obmenu odskúšať a určite nebudeš sklamaná.Iste máš svoj zaužívaný recept na huspeninu,tak len stačí to údené k tomu pridať.Ďakujem ti pekne.
Od kuchára je to ešte ďaleko,ale tvoju pochvalu si cením.Ďakujem ti pekne.
Určite sa ,,mrknem"na tvoje horevyššie spomínané recepty.
Ďakujem ti Feri,za veľmi priateľský komentár a tiež ti prajem hodne zdravia a nech sa nám nič nepripáli !
skúsim podľa teba.
5*
Údené mäso dá tomu vývaru,, šmrnc".Kto môže, respektíve kto má rád výrobky pripravené údením si ,, príde na svoje".V našom regióne sa pripravuje prevažne,buď takýmto mixom mäsa,alebo len so samotným údeným mäsom.Pomalé hrnce nemajú,, páru".Ďakujem ti pekne a nech sa ti darí.
Ďakujem ti pekne.