Hulárova omáčka - jedlo pre odvážnych

arasidka - fotkaarasidka, 19. januára 2011
Hulárova omáčka - jedlo pre odvážnych
Foto: arasidka

recept je ešte po mojej praprababičke .Robievam ho vždy, keď dozreje baza.Keď sme boli ešte deti, ocko obral bazu, s mamou ju očistili a Zobraziť celý popisrecept je ešte po mojej praprababičke .Robievam ho vždy, keď dozreje baza.Keď sme boli ešte deti, ocko obral bazu, s mamou ju očistili a trošičku - za malú misku si vzala mama na uvarenie omáčky. Z ostatného urobil ocko bazové vínko.Keď sa omáčka uvarila, vyzerala v hrnci hrozne - bola tmavofialová , pamätám si, že som dlho bojovala s tým, či ju ochutnať - ale voňala klinčekami,vanilkou a škoricou a bola náramne chutná. A zdravá - na zlepšenie krvi pri chudokrvnosti. Chutila vilac ako puding.

3
porcie
5 minút minút
príprava
20 minút minút
na 100  °C

Suroviny

plná hrsť bobúľ hrsť
1/2 litra
1 kus
3 kopcom lyžice
na špic noža
2 kusy
cca 2 - 3 lyžice
štipku medzi prsty
primerané množstvo na 1 zásmažku




Postup

  1. 1

    Zoberieme "strapec" zrelej bazy, vidličkou ju postŕhame do misky, robíme to jemne, aby na bobuľkách nezostali stopky.Obrané plody dobre opláchneme pod tečúcou vodou , najlepšie v sitku.

  2. 2

    Medzitým si pripravíme zásmažku z oleja,múky , pekne ju miešame,až nám príjemne voní usmaženou múkou - ale bacha -nie do hneda, len tak zľahka múku usmažíme v tom oleji, potom to zalejeme 1/2 litra mliekom, miešame, aby sa nevytvorili zo zásmažky hrudky, pridáme vanilku,škoricu,pomleté klinčeky / môžeme ich hodiť aj celé , čo veď potom ich vyberieme, alebo vypľujeme/ anezabudneme aj na cukor, soli medzi prsty, miešame, miešame a fukneme tam aj čistú, odtečenú bazu. Celú tú omáčku miešame až do bodu varu , potom stíšime plameň na minimum a od kastróla neodchádzame, lebo čiernu hmotu miešame dovtedy, až nám"spudingovatie", ale nie príliš až na hustotu pudingu, ale niečo medzi tým - asi tak, ako keď robíme krém na dukátové buchtičky.

  3. 3

    Do hlbokého taniera nalejeme tejto hororovofialovej pudingoomáčky, a môžeme jesť, jasné, že nie hneď po zovretí, lebo to by bol teprva horor, ale necháme si ju trošku vychladnúť. Do pravej ruky vezmeme lyžicu a do ľavej čerstvý rohlík, ešte mäkučký a voňavý. Kto chce, môže si to na tanieri podľa chuti osladiť, alebo i pridať trošku škorice, ak by sa mu málilo. Tento omáčkopuding má veľmi príjemnú vôňu a chuť. A ak by ste mali chuť a vôľu , vyberte sa do prírody a oberte jej viac, môžete si bazu zavariť, a keď máte doma decká, ktoré rastú ako z vody, až sa vám zdá, že sú nejaké chudorľavé-ako vravievala moja babka - môžete im túto omajdu navariť . Alebo aj uvariť z bazy lekvár, kompóty z bazy boli výborné na osúchy s makom, alebo ako posýpka na tvarohový osúch.

Diskusia k receptu

dorisa
Bojím sa tejto rastliny, aj v okolí našej chaty rastie, a už sa dávno zberám,že niečo z nej pripravím, ale stale neverím, že je to jedlá rastlina. Tak si mi dolala odvahy a keď bude k mání, tak porobím to,čo som zamýšlala. Ďakujeeeeeeeeeeeeeeeeeeem.
arasidka
dorisa, zbieraj stromovú čiernu bazu, akojej hovorievala moja babka. Nemusíš sa toho báť, ak bude kvitnúť - a kvety poznáš, si si istá, že keď dozreje - netrháš niečo zlé.
Minule som počula takú hlášku jedného mladého herca, čo v Ordinácii hrá otho Studenkovej syna -gaya, ktorý sa spýtal : Trnky - čo sú to trnky, to je tuším nejak jedovaté...
A keby ľudia vedeli, aké sú aj trnky zdravé , veru by si ich tiež na jeseň zbierali, nechali vysušiť ako prísadu do ovocných čajov. A dobrá zrelá trnka - jaj - rovno z kríka ju oberám. Moja babka z toho robila trnkové vínko - len tak trošku.
Keď som mala problémy s chrbticou, obyčajne keď ma riadne seklo a prechádzalo to len veľmi pomaly, babka priniesla za kabelu lístia z čiernej bazy, prepláchli sme ich, dali zovrieť vo vode a potom mi tú vodu naliala do vani -priliala som teplej vody a urobila som si sedavý kúpeľ. Opakovala som to každý deň a sugestívne som myslela na to, že mi to pomôže. Hm... neviem, možno....
arasidka
ešte som tam v tom recepte zabudla dodať, že keby sa nám zdala omáčka hustejšia, nebojme sa do nej priliať toľko mlieka, koľko potrebujeme na hustotu takú, aká nám vyhovuje.
jerica
@arasidka ako viem že je to hular strom, lebo hular poznám iba kríkový,ten máme od susedy,len čo nám tienil záhradu,rástol ako divý, Tvoj zázračný receptík si ukladám,to čo píše pán Fedor v magazíne o modranskom trhanci to by sa k tomu celkom hodilo,nemyslíš?
pacik
Ja som u priateľov Čechách pila aj bazový likér a bolo to tiež mňam
danculka
Ja zas z bazovým vínom nemám dobré skúsenosti,tiež som za každý zdraviu osožný recept,všetkého veľa škodí sa osvedčilo aj pri tom víne,prišla kolegyňa,tak som jej naliala tohoto vína,ale tak ju to prečistilo,z predu aj zo zadu/mohla ísť na operáciu čriev:)))/...a odvtedy som víno nerobila,suším,len kvet a tiež robím sirup z baze....
arasidka
danculka, nie je víno ako víno aj z hrozna, po niektorom bolí hlava, niektoré sa ani piť nedá a keď ti aj niektoré chutí - na druhý deň zistíš, či bolo "z pilulek", alebo z čistého hrozna. Bazové víno nie je stolové víno, je to niečo ako liek, pije sa denne iba po poháriku, najlepšie na noc. A záleží aj od toho, ako ho kto pripravuje. Bohužiaľ, ocko je už dlhé roky na pravde božej a keď sa mamy na to pýtam, hm... už nevie .... ona už nevie ani to, z čoho sa robí rizoto, hoci vie, že je to jedlo, ale nevie z čoho....:((((
arasidka
Jerica, berieme kvet i plody z vyšších kríkov, ktoré majú už aj kmeň, donedávna ich bolo veľmi veľa v okolí, kde býva moja dcéra, ale bohužiaľ - prišiel investor a celé zelené priestranstvo za ich domom premenil na golfové ihrisko a samozrejme ohradil.
dorisa
@arasidka , dobre, vyskušam aj sirup uvarím a možno aj pre baby likér , počkame do leta,či neviem, kedy to dozrieva a potom, ak sa to podarí, tak sa budem tešíť.........huráááááááááá. Omačku robit isto nebudem, nejedli by mi to.
julica
Pekné, baza, hloh, drienka, to sú také zabudnuté plody, pripadajú mi také naozaj starosvetské, také naše. Potom aj medvedí cesnak, čerstvo vykopaný chren, púpava a žihľava... tento rok mám veľké plány zasadiť aspoň bazu a hloh, práve pre moju chudokrvnú maminku. Dúfam, že na chladnom severe prežijú. (ešte chcem zasadiť aj goji, kustovnicu, ale tá už je čínska) Ozaj, neviete ako rastie šošovica? nikdy som to nevidela...
arasidka
o šošovici veľa neviem, ale skús ju zasadiť, veď ona vo vlhkíom prostredí rýchlo vyklíči. Ale ti poradím - ak mamu trápi chudokrvnosť, mala by začať piť šípkovú dreň, môže si ju osladiť, alebo len tak - čerstvo prepasírovanú vypiť. Môj muž si ju zasterilizuje do fliaš bez cukru, dokonca ju aj mrazím - vo flašiach, alebo v malých nádobkách, alebo - ak máš na ľad dáku podložku, mriežku, alebo ako ja mám abecedovník, tak tam do toho nalievam trošku šťavy a nechám to zamraziť. A keď príde takéto počasie ako je v tejto dobe, uvarím si čaj - a môže byť aj šípkový a zamrznutú červenú abecedu vysypem do misky a kto chce, vloží si pár písmeniek do horúceho čaju, jednak sa mu prirodzene ochladí a dodá si tak do nápoja Cé vitamín a železo. Lebo ono v tom šípkovom nektáre zostáva - jedno aj druhé. I toto je dedičstvo starých materí - od dávna pasírujeme šípky - bez toho si neviem ani jeseň predstaviť.
julica
Šípky sú dobré aj na krvný obraz? No to jej musím povedať, lebo stále ich posúva len mne na imunitu, akurát tento rok som pasírovala šípky a trošku povarené s cukrom (len na cca šesťdesiat stupňov) sme ich aj s kalištekom slivovice vliali do fliaš, je to taký hustý sirup. Prosím, ako šípky pasíruješ - vyčistené, prepolené alebo sa dá aj z celých. Zišiel by sa mi na to nejaký gríf, lebo to čistenie je strašne zdĺhavé. ďakujem, tuším, že nejaký máš :)
evanaaa
Bazový sirup je dobrý, taký domáci, lebo je aj kupovaný v obchode. Niekto vypráža aj bazové kvety, len neviem, čo tam je dobré (ako aj agátové).
arasidka
pasírovanie šípok je pomerne namáhavá práca, ak to beriem z môjho uhla pohľadu, treba ich očistiť, prepláchnuť, hodiť do vriacej vody a potom ich pomágať a pasírovať. Ak ich opasíruješ, treba ich ešte znova precediť tak, aby sa zachytilo čo najviac chĺpkov. Môj postup a recept ti budem ťažko opisovať, robíme to vo veľkom, dlho a cez špeciálne sitá, ktoré skonštruoval ešte môj strýko a treba ich znova a znova upravovať. Ani nechci vedieť! Dá to zabrať. Ale ak ich pasíruješ v množstve tak na 2 - 5 litrov, tak ich očistíš - od stopiek, od hlavičiek, potom postupuješ tak, ako som písala, a máš šípkovú dreň. Keď som ležala v nemocnici s vysokým stupňom chudokrvnosti, povedala mi doktorka, že existujú v Rakúsku lieky, ktoré sa zo šípok vyrábajú, ale vraj sú veľmi drahé. A keď som sa jej spýtala, či je dobrá aj šípková dreň, povedala mi, že keď mi to má kto robiť, ušetrila som dosť peňazí a pomôžem si k vyzdraveniu. Môj manžel to pije často a má to rád - výsledkom sú celkom dobré výsledky pri kontrole jeho viacročnej leukémie. Keby sme boli šľachtického rodu, tak si do erbu dám halúzku šípok a formu na pečenie oplátok, a aby nechýbal aj tretí znak - tak maľovanú kraslicu :))))))))
julica
:) dakujem, ja som si pomohla aj mixerom, varit sa mi to nechce, aby sa nestratilo cecko... ved na nieco pridem, jesen je daleko
arasidka
dobre si spravila. No a ešte ti niečo prezradím. Vidíš a na avatare, i to, čo je za mnou... tak v tých dlhých radoch vinohradov chodím venčiť nášho ridžbeka. Viem, že je tam dosť šípkových kríkov, plných zdravých plodov, pokaždé si prinesiem za hrsť šípok a uvarím z nich čaj.
arasidka
Heeeej? Len si spomenúť, však? len si spomenúť....:)))))
hubarka35
no hej baza je dobrá na moc neduhov,ako aj šipky a ostané zelinky.....huler robiavam aj sirup z bazy i kvetov,no ale zaujalama ta dren šipková urobim...aj na drienky chodime o vyborny to sirup z nich je.....mamka robievala šipkovy lekvar joj tak husty ani z pohara nešol ven....a čo nove v Pezinku tade chodievam vlakom...dokonca som sa tam kdesi na jazere v okoli vinohradov skoro utopila...no to boli časy ked som labzovala kade tade po hore po lese.......
arasidka
Poslední plafky -tak sa tuším volá český film, ktorý bol nakrútený na Grinavských jazerách? Že by to bolo ono, čo spomínaš? Tam je krásne.Čo nové v Pezinku? A ja ti viem povedať?Furt stejno:)))
hubata
Naši českí priatelia majú jedno príslovie: "pred bezem smekni!" t.j. vzdaj baze úctu, váž si ho.
Z bazy sa dá použiť všetko od kvetu až po drevo. A to že ju záhoráci volajú "hulár" pochádza z toho že bazové víno ak nie je zriedené spôsobuje tak ako aj táto omáčka prírodné katastrofy ktoré predčia aj japonské tsunami. Ale zasa zregenerujú. Mimochodom arašidka, ja tak dlho lekvár nevarím, lebo si myslím že sa ničia vitamínky. Len ho povarím a na zhustnutie dám na špic noža vanilkového pudingu alebo maizeny (samozrejme rozrobené vo vlažnej vode alebo vychladnutej hularovej šťave). Až budem mať záhradu tak okrem chrenu, černíc, rebarbory, šípiek, medvedieho cesnaku, mäty, atď... dostane svoje čestné miesto aj hular. Ďakujem že si mi ho pripomenula arašidka.
alena45
robievam aj šípkový džem aj slivkovo bazovo orechový. Na bazu nedám dopustiť. Sirup som robila tak, že som v ňom macerovala mladé svetlozelené výhonky čiernej bazy, trochu povarila, zmixovala, precedila a znovu dala variť spolu s cukrom. Okrem bežného použitia je výborný aj cvrknúť do Guinessu. Skúste.
arasidka
hubatá, ja lekvár dlho nevarím, ani doňho nepridávam žiadne prísady, teda nerozumela som tomu pudingu. Naša šípková dreň je už za surova tak hustá ako lekvár, lenže musí prebehnúť varom, nakoľko tam ide cukor, a tak do hodiny ani neviem, že som lekvár varila, keď ho varím tak cca 5 litrov. A ani do ostatných lekvárov nepridávam vôbec nič, iba cukor. Z tej hulárovej omáčky nám nikdy nič nebolo, ani z vína nikomu nič nebolo. U nás sa to vínko plo ako liek. Takisto moja babička každé ráno a pred spaním večer vypil kalíštek vodky jemnej, do ktorej zamiešala silný extrakt čaju - zemežlč lekárska. Je to horké ako blen, ale bez tohoto čaju si neviem predstavíiť domácnosť. Odmalička som na to zvyknutá, že keď mám tráviace problémy, tento čaj vyluhujem a potom hups do huby a pijem ho plný hrnček silnými dúškami a on pomôže vždy. S výnimkou, ak niekto trpí na žáhu - vtedy sa ten čaj nemá piť.
safran
veľmi zaujímavé komentáre, ďakujem všetkým, mnoho som sa tu podučila... @alena45 mohla by som poprosiť o recept na ten slivkovobazovýorechový? (26. marca 2011 o 10:09) do TS




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia