Foto: arasidka
recept je ešte po mojej praprababičke .Robievam ho vždy, keď dozreje baza.Keď sme boli ešte deti, ocko obral bazu, s mamou ju očistili a Zobraziť celý popisrecept je ešte po mojej praprababičke .Robievam ho vždy, keď dozreje baza.Keď sme boli ešte deti, ocko obral bazu, s mamou ju očistili a trošičku - za malú misku si vzala mama na uvarenie omáčky. Z ostatného urobil ocko bazové vínko.Keď sa omáčka uvarila, vyzerala v hrnci hrozne - bola tmavofialová , pamätám si, že som dlho bojovala s tým, či ju ochutnať - ale voňala klinčekami,vanilkou a škoricou a bola náramne chutná. A zdravá - na zlepšenie krvi pri chudokrvnosti. Chutila vilac ako puding.
porcie
príprava
na 100 °C
Suroviny
plná hrsť bobúľ hrsť |
|
1/2 litra |
|
1 kus |
|
3 kopcom lyžice |
|
na špic noža |
|
2 kusy |
|
cca 2 - 3 lyžice |
|
štipku medzi prsty |
|
primerané množstvo na 1 zásmažku |
|
Postup
-
1
Zoberieme "strapec" zrelej bazy, vidličkou ju postŕhame do misky, robíme to jemne, aby na bobuľkách nezostali stopky.Obrané plody dobre opláchneme pod tečúcou vodou , najlepšie v sitku.
- 2
Medzitým si pripravíme zásmažku z oleja,múky , pekne ju miešame,až nám príjemne voní usmaženou múkou - ale bacha -nie do hneda, len tak zľahka múku usmažíme v tom oleji, potom to zalejeme 1/2 litra mliekom, miešame, aby sa nevytvorili zo zásmažky hrudky, pridáme vanilku,škoricu,pomleté klinčeky / môžeme ich hodiť aj celé , čo veď potom ich vyberieme, alebo vypľujeme/ anezabudneme aj na cukor, soli medzi prsty, miešame, miešame a fukneme tam aj čistú, odtečenú bazu. Celú tú omáčku miešame až do bodu varu , potom stíšime plameň na minimum a od kastróla neodchádzame, lebo čiernu hmotu miešame dovtedy, až nám"spudingovatie", ale nie príliš až na hustotu pudingu, ale niečo medzi tým - asi tak, ako keď robíme krém na dukátové buchtičky.
- 3
Do hlbokého taniera nalejeme tejto hororovofialovej pudingoomáčky, a môžeme jesť, jasné, že nie hneď po zovretí, lebo to by bol teprva horor, ale necháme si ju trošku vychladnúť. Do pravej ruky vezmeme lyžicu a do ľavej čerstvý rohlík, ešte mäkučký a voňavý. Kto chce, môže si to na tanieri podľa chuti osladiť, alebo i pridať trošku škorice, ak by sa mu málilo. Tento omáčkopuding má veľmi príjemnú vôňu a chuť. A ak by ste mali chuť a vôľu , vyberte sa do prírody a oberte jej viac, môžete si bazu zavariť, a keď máte doma decká, ktoré rastú ako z vody, až sa vám zdá, že sú nejaké chudorľavé-ako vravievala moja babka - môžete im túto omajdu navariť . Alebo aj uvariť z bazy lekvár, kompóty z bazy boli výborné na osúchy s makom, alebo ako posýpka na tvarohový osúch.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Minule som počula takú hlášku jedného mladého herca, čo v Ordinácii hrá otho Studenkovej syna -gaya, ktorý sa spýtal : Trnky - čo sú to trnky, to je tuším nejak jedovaté...
A keby ľudia vedeli, aké sú aj trnky zdravé , veru by si ich tiež na jeseň zbierali, nechali vysušiť ako prísadu do ovocných čajov. A dobrá zrelá trnka - jaj - rovno z kríka ju oberám. Moja babka z toho robila trnkové vínko - len tak trošku.
Keď som mala problémy s chrbticou, obyčajne keď ma riadne seklo a prechádzalo to len veľmi pomaly, babka priniesla za kabelu lístia z čiernej bazy, prepláchli sme ich, dali zovrieť vo vode a potom mi tú vodu naliala do vani -priliala som teplej vody a urobila som si sedavý kúpeľ. Opakovala som to každý deň a sugestívne som myslela na to, že mi to pomôže. Hm... neviem, možno....
Z bazy sa dá použiť všetko od kvetu až po drevo. A to že ju záhoráci volajú "hulár" pochádza z toho že bazové víno ak nie je zriedené spôsobuje tak ako aj táto omáčka prírodné katastrofy ktoré predčia aj japonské tsunami. Ale zasa zregenerujú. Mimochodom arašidka, ja tak dlho lekvár nevarím, lebo si myslím že sa ničia vitamínky. Len ho povarím a na zhustnutie dám na špic noža vanilkového pudingu alebo maizeny (samozrejme rozrobené vo vlažnej vode alebo vychladnutej hularovej šťave). Až budem mať záhradu tak okrem chrenu, černíc, rebarbory, šípiek, medvedieho cesnaku, mäty, atď... dostane svoje čestné miesto aj hular. Ďakujem že si mi ho pripomenula arašidka.