Hulárova omáčka - jedlo pre odvážnych

Autor receptu: arasidka

recept je ešte po mojej praprababičke .Robievam ho vždy, keď dozreje baza.Keď sme boli ešte deti, ocko obral bazu, s mamou ju očistili a trošičku - za malú misku si vzala mama na uvarenie omáčky. Z ostatného urobil ocko bazové vínko.Keď sa omáčka uvarila, vyzerala v hrnci hrozne - bola tmavofialová , pamätám si, že som dlho bojovala s tým, či ju ochutnať - ale voňala klinčekami,vanilkou a škoricou a bola náramne chutná. A zdravá - na zlepšenie krvi pri chudokrvnosti. Chutila vilac ako puding.

3
porcie
5 minút minút
príprava
20 minút minút
na 100  °C

Suroviny

Postup

  1. Zoberieme "strapec" zrelej bazy, vidličkou ju postŕhame do misky, robíme to jemne, aby na bobuľkách nezostali stopky.Obrané plody dobre opláchneme pod tečúcou vodou , najlepšie v sitku.
  2. Medzitým si pripravíme zásmažku z oleja,múky , pekne ju miešame,až nám príjemne voní usmaženou múkou - ale bacha -nie do hneda, len tak zľahka múku usmažíme v tom oleji, potom to zalejeme 1/2 litra mliekom, miešame, aby sa nevytvorili zo zásmažky hrudky, pridáme vanilku,škoricu,pomleté klinčeky / môžeme ich hodiť aj celé , čo veď potom ich vyberieme, alebo vypľujeme/ anezabudneme aj na cukor, soli medzi prsty, miešame, miešame a fukneme tam aj čistú, odtečenú bazu. Celú tú omáčku miešame až do bodu varu , potom stíšime plameň na minimum a od kastróla neodchádzame, lebo čiernu hmotu miešame dovtedy, až nám"spudingovatie", ale nie príliš až na hustotu pudingu, ale niečo medzi tým - asi tak, ako keď robíme krém na dukátové buchtičky.
  3. Do hlbokého taniera nalejeme tejto hororovofialovej pudingoomáčky, a môžeme jesť, jasné, že nie hneď po zovretí, lebo to by bol teprva horor, ale necháme si ju trošku vychladnúť. Do pravej ruky vezmeme lyžicu a do ľavej čerstvý rohlík, ešte mäkučký a voňavý. Kto chce, môže si to na tanieri podľa chuti osladiť, alebo i pridať trošku škorice, ak by sa mu málilo. Tento omáčkopuding má veľmi príjemnú vôňu a chuť. A ak by ste mali chuť a vôľu , vyberte sa do prírody a oberte jej viac, môžete si bazu zavariť, a keď máte doma decká, ktoré rastú ako z vody, až sa vám zdá, že sú nejaké chudorľavé-ako vravievala moja babka - môžete im túto omajdu navariť . Alebo aj uvariť z bazy lekvár, kompóty z bazy boli výborné na osúchy s makom, alebo ako posýpka na tvarohový osúch.