Hubová nátierka s chuťou paštéty

haston - fotkahaston, 10. júna 2010

Začína sa sezóna húb a takúto nátierku robím už roky - recept som dostal od bývalej kolegyne. Okrem natierania na chlieb či pečivo sa Zobraziť celý popisZačína sa sezóna húb a takúto nátierku robím už roky - recept som dostal od bývalej kolegyne. Okrem natierania na chlieb či pečivo sa hodí pridať aj do polievky, do šťavy pri dusení, v akejkoľvek kombinácii s inými ingredienciami po zohriatí aj ako "magľajz" na varené cestoviny, ap.

Suroviny

2 kg
1 kg
800 g
800 g
1 ks
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Očistené huby pokrájame na väčšie kusy a dáme povariť asi na 10 minút do osolenej vody, potom scedíme a dáme dusiť so zeleninou. Papriku a cibuľu nakrájame na väčšie kúsky a podusíme 30 minút na masti. Pred koncom dusenia pridáme očistené strúčiky cesnaku, vegetu, soľ, ml. čierne korenie, príp. štipľavú papriku. Necháme čiastočne vychladnúť a po častiach rozmixujeme celkom najemno.

  2. 2

    Jemnú hmotu dávame do sklených pohárikov, dobre uzavrieme a sterilizujeme 1 hodinu pri 100°C. O 2 dni sterilizáciu zopakujeme aspoň na 50 minút. Mne sa celé množstvo nechce sterilizovať, tak časť rozmixovanej nátierky dám do plastových obalov od vajec a zamrazím. Potom ich zosypem do polyetylénových vreciek a uložím v mrazničke. Mrazenú nátierku používam ako prísadu do jedál.

  3. 3

    Časť masti zvyknem nahradiť rastlinným olejom - najviac polovicu. Raz som dal len olej a bolo to také riedke, že sa to nedalo natierať. Dne už jednotlivé zložky nátierky ani nevážim, dávam od oka a každá várka je vlastne trochu iná nátierka...

Diskusia k receptu

sjuz
Tiež ukladám - teším sa na to :)
tinca
@haston presne túto robí kolegyňa, občas ma zásobuje, lebo býva tam, kde sa hubám darí a je fakt dobrá na desiatu s bagetkou..:-)
evanaaa
Zaujímavá a iste dobrá nátierka, páči sa mi, viem si ju predstaviť, len kde naberiem toľko húb? Síce po tých dažďoch by mali rásť ( Ako huby po daždi ?) , ale kto ich pozbiera?
haston
tinca - zrejme to spôsobuje geografická blízkosť (bývam v handlovej), že robíme rovnakú nátierku.
evanaaa - dá sa urobiť aj z menšieho množstva, alebo huby kúpiť (aj v obchode), hliva a šampiňóny majú v predaji skoro celý rok.
evanaaa
Haston, dˇakujem, nevedela som, že sa dá použiť aj hliva , či žampiňony. A na tomenšie množstvo som myslela tiež. Alebo pošlem muža do lesa, nech nazbiera, vedˇbývame na Záhorí.
haston
záhorie je ideálne! nátierka je chutnejšia, keď je viacej druhov húb, takže aj hliva so šampiňónmi sa dá použiť. keď sa nájde v lese či na lúke ešte ďalší druh - tak to nemá chybu.
sasenka43
Ja ďakujem za tento rcept. Hľadala som niečo podobné už dlhšie, ale nemala som trpezlivosť hľadať na internete a tu sa to dá nájsť najrýchlejšie. Mám nejaké hríby, hlivu a žampiňony síce nie, ale snáď to bude dobré aj tak. Vďaka za receptík.
haston
teší ma, že návod na (podľa mňa) najlepšiu trvanlivú nátierku z húb neupadol do zabudnutia. v tomto roku je z čoho vyrábať...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia