Začína sa sezóna húb a takúto nátierku robím už roky - recept som dostal od bývalej kolegyne. Okrem natierania na chlieb či pečivo sa Zobraziť celý popisZačína sa sezóna húb a takúto nátierku robím už roky - recept som dostal od bývalej kolegyne. Okrem natierania na chlieb či pečivo sa hodí pridať aj do polievky, do šťavy pri dusení, v akejkoľvek kombinácii s inými ingredienciami po zohriatí aj ako "magľajz" na varené cestoviny, ap.
Postup
-
1
Očistené huby pokrájame na väčšie kusy a dáme povariť asi na 10 minút do osolenej vody, potom scedíme a dáme dusiť so zeleninou. Papriku a cibuľu nakrájame na väčšie kúsky a podusíme 30 minút na masti. Pred koncom dusenia pridáme očistené strúčiky cesnaku, vegetu, soľ, ml. čierne korenie, príp. štipľavú papriku. Necháme čiastočne vychladnúť a po častiach rozmixujeme celkom najemno.
- 2
Jemnú hmotu dávame do sklených pohárikov, dobre uzavrieme a sterilizujeme 1 hodinu pri 100°C. O 2 dni sterilizáciu zopakujeme aspoň na 50 minút. Mne sa celé množstvo nechce sterilizovať, tak časť rozmixovanej nátierky dám do plastových obalov od vajec a zamrazím. Potom ich zosypem do polyetylénových vreciek a uložím v mrazničke. Mrazenú nátierku používam ako prísadu do jedál.
- 3
Časť masti zvyknem nahradiť rastlinným olejom - najviac polovicu. Raz som dal len olej a bolo to také riedke, že sa to nedalo natierať. Dne už jednotlivé zložky nátierky ani nevážim, dávam od oka a každá várka je vlastne trochu iná nátierka...
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
evanaaa - dá sa urobiť aj z menšieho množstva, alebo huby kúpiť (aj v obchode), hliva a šampiňóny majú v predaji skoro celý rok.