Foto: malinka711
porcie
na 170 °C
Postup
-
1
Hrušky očistíme a nakrájame na plátky. V mise ich premiešame s cukrom a polovicou smotany. Necháme odležať v chladničke najlepšie cez noc.
-
2
Múku preosejeme, pridáme cukor, vajce, žĺtok, maslo a vypracujeme cesto. Oddelíme z neho jednu tretinu.
-
3
Dve tretiny cesta vyvaľkáme na cca 1/2 cm hrúbku. A vystelieme ním dno a boky vymastenej tortovej formy.
-
4
Pripravenú formu naplníme odležanými plátkami hrušiek so smotanou...
-
5
Odloženú tretinu cesta vyvaľkáme na kruh veľkosti formy a prikryjeme ním hrušky, pričom ho dôkladne spojíme s prečnievajúcimi bokmi. Do stredu koláča potom vyrežte krížik a cesto vytočte smerom hore ... tak vznikne otvor cez ktorý sa môže odparovať prebytočná tekutina.
-
6
Takto pripravený koláčik ešte po vrchu potrieme žĺtkom a pečieme v rúre vyhriatej na 170°C asi 30 minút.
-
7
Zvyšok smotany vlejte cez otvor hneď po vytiahnutí koláča z rúry a zakrúžte ním tak, aby sa smotana rozliala medzi hrušky. Ak vám však už žiadna smotana nevojde, nevadí, nelejte ju tam. Podávame posypané práškovým cukrom.
Diskusia k receptu