Hruškovo - smotanový koláč (fotorecept)

Autor receptu: malinka711

4
porcie
30 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Hrušky očistíme a nakrájame na plátky. V mise ich premiešame s cukrom a polovicou smotany. Necháme odležať v chladničke najlepšie cez noc.
  2. Múku preosejeme, pridáme cukor, vajce, žĺtok, maslo a vypracujeme cesto. Oddelíme z neho jednu tretinu.
  3. Dve tretiny cesta vyvaľkáme na cca 1/2 cm hrúbku. A vystelieme ním dno a boky vymastenej tortovej formy.
  4. Pripravenú formu naplníme odležanými plátkami hrušiek so smotanou...
  5. Odloženú tretinu cesta vyvaľkáme na kruh veľkosti formy a prikryjeme ním hrušky, pričom ho dôkladne spojíme s prečnievajúcimi bokmi. Do stredu koláča potom vyrežte krížik a cesto vytočte smerom hore ... tak vznikne otvor cez ktorý sa môže odparovať prebytočná tekutina.
  6. Takto pripravený koláčik ešte po vrchu potrieme žĺtkom a pečieme v rúre vyhriatej na 170°C asi 30 minút.
  7. Zvyšok smotany vlejte cez otvor hneď po vytiahnutí koláča z rúry a zakrúžte ním tak, aby sa smotana rozliala medzi hrušky. Ak vám však už žiadna smotana nevojde, nevadí, nelejte ju tam. Podávame posypané práškovým cukrom.