Hruškovo - smotanový koláč (fotorecept)
Autor receptu: malinka711
4 porcie |
30 minút na 170 °C |
Postup
- Hrušky očistíme a nakrájame na plátky. V mise ich premiešame s cukrom a polovicou smotany. Necháme odležať v chladničke najlepšie cez noc.
- Múku preosejeme, pridáme cukor, vajce, žĺtok, maslo a vypracujeme cesto. Oddelíme z neho jednu tretinu.
- Dve tretiny cesta vyvaľkáme na cca 1/2 cm hrúbku. A vystelieme ním dno a boky vymastenej tortovej formy.
- Pripravenú formu naplníme odležanými plátkami hrušiek so smotanou...
- Odloženú tretinu cesta vyvaľkáme na kruh veľkosti formy a prikryjeme ním hrušky, pričom ho dôkladne spojíme s prečnievajúcimi bokmi. Do stredu koláča potom vyrežte krížik a cesto vytočte smerom hore ... tak vznikne otvor cez ktorý sa môže odparovať prebytočná tekutina.
- Takto pripravený koláčik ešte po vrchu potrieme žĺtkom a pečieme v rúre vyhriatej na 170°C asi 30 minút.
- Zvyšok smotany vlejte cez otvor hneď po vytiahnutí koláča z rúry a zakrúžte ním tak, aby sa smotana rozliala medzi hrušky. Ak vám však už žiadna smotana nevojde, nevadí, nelejte ju tam. Podávame posypané práškovým cukrom.