Hrubé lokše fotorecept

lucylee - bez fotkylucylee, 8. januára 2011
Hrubé lokše (fotorecept)
Foto: lucylee

Už som tu dávala recept na zemiakové lokše, teraz pridávam recept na hrubé lokše. Opäť, jedla som ich prvý raz na východe a väčšinou Zobraziť celý popisUž som tu dávala recept na zemiakové lokše, teraz pridávam recept na hrubé lokše. Opäť, jedla som ich prvý raz na východe a väčšinou sa k nim podáva tzv. podbitá fazuľa alebo zemiaky (na kyslo).

Suroviny

400 ml
500 g
1 KL
1 PL
štipka




Postup

  1. 1

    Na doske si zmiešame múku, soľ, sódu bikarbónu a cukor.

    Hrubé lokše (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Prilievame kyslé mlieko. Pripomínam, že rozpis surovín je len približný, možno bude potrebné pridať viac mlieka alebo múky.

    Hrubé lokše (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vypracujeme nelepivé cesto, z ktorého urobíme valec.

    Hrubé lokše (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakrájame a vytvarujeme si bochníčky.

    Hrubé lokše (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z každého bochníčka si urobíme šúľok.

    Hrubé lokše (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zatočíme a urobíme ulitu.

    Hrubé lokše (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ukladáme vedľa seba.

    Hrubé lokše (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Každú ulitku vyvaľkáme do tvaru kruhu na hrúbku asi 5mm.

    Hrubé lokše (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do panvice dáme rastlinný olej a z každej strany opekáme lokše. Pred pečením poprepichujeme nožom.

    Hrubé lokše (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ukladáme na seba a servírujeme. Veľmi dobré sú s domácim slivkovým lekvárom. My me ich podávali s fazuľou na kyslo. Dobrú chuť!

    Hrubé lokše (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

anina43
tento receptik sa mi veľmi páči, vyskúšam určite, veľmi zaujímavý postup, dik
1x sracz
malinka711
ale veď lokše sa pečú na suchej panvici alebo platni ..... toto sú skôr tenučké nekysnuté langoše :) .......ale aj tak ďakujem za recept . so slivkovým lekvárom to musí byť skvelé ......
marianne69
... taketo lokse moja mama nikdy nerobila,nemala som sa to kde naucit,robila zase ine mnamky:-))))), ale o to ich mam radsej,ja ich uz robievam sem-tam a tvoje Lucka vyzeraju vyborne... tvoje zemiakove som uz skusila,boli fajnove....
danculka
Akurát som chcela dodať,že u nás,sa peču lokše,len nie také tenké ,ako k husacine ,ale hrubšie a na platni a podávajú sa ku kyslým polievkam , ja tú fazuľu,, nepodbíjam paradajkovým pretlakom,,,,
lucylee
@malinka711 ver mi, naozaj sú to lokše a ich chuť sa langošom ani nepribližuje, zemiakové lokše sa naozaj pečú na suchej panvici, ale tieto hrubé lokše s kyslým mliekom sa pečú na oleji, na fotke sa môžu zdať tenučké, ale v skutočnosti sú hrubé, práve kvôli sóde bikarbóne, ktorá sa tam dáva....@anina43 @marianne69 ďakujem a marianka som rada, že chutili ;-)
lucylee
@danculka vieš, ono to záleží na tom, ako ich vyvaľkáš...mne sa niektoré podarilo vyvaľkať príliš na tenko a preto tak nenapúchli..ja pečiem na suchej platni alebo panvici zemiakové, ktoré sú tenké, ale tieto hrubé na oleji z oboch strán....
lucylee
@danculka u nás doma sa tiež nepodbíja pretlakom, tento recept mám od svokry, mne chutia obe varianty a budem veľmi rada, ak pridáš recept na tvoje hrubé lokše, ktoré pečieš na platni...
alexdidi
Poznám tieto lokše, aj my ich voláme lokše a sú iné ako tie zemiakové...@lucylee má pravdu, že s langošmi nemajú nič spoločné....doporučujem ich, sú výborné...my ich ešte jeme na sladko omastené roztopeným maslom a posypané kryštálovým cukrom a lebo len samostatné na slano tiež omastené roztopeným maslom a osolené....už dávnejšie som ich nerobila, takže ďakujem za pripomenutie...
julica
Jé, no takéto nepoznám, ale vyzerajú skutočne dobre. Toho oleja ide tak, aby bolo, alebo sa to vypráža v súvislej vrstve oleja? KK
evanaaa
Možno len tak natenko, ako pri palacinkách, v množstve leja by to nebolo dobré.Neviem, nepoznám, len si myslím. Ale dobré asi budú tak, či tak.
bazulienka
vyhľadaj si --HRUBA LOKšA SLADKá-----my to jeme k podbitej fazuli,alebo len tak natreté džemom ,alebo slivkovým lekvárom
bazulienka
ináč tvoja je tiež dobrá,robievame aj bez tvarohu. ten spôsob prípravy ,keď to zatočíš do ulity sa mi páči ,vyskúšam ďakujem
kopretina
Moje babička pekla podobné, jen dávala hladkou mouku, nedávala cukr a přidávala škvarky, trochu sádla, sodu a mléko a sůl. Pekla na kamnech. Dávala se k nim bílá káva. Byly moc dobré.
solarko
Určite sa pečú len na suchej platni.Poznám,moja mama ich robieva.A teplé sa potrú maslom,každá osobitne pri servírovaní na stôl.Zapíjame s kyslím domácim mliekom.Vtedy je to pochúťka.U nás za mlada sme poriadali"Lokša párty".Tak chutili mojim spolužiakom.Cesto /surové/musí byť riedšie"ľahučké",aby boli chutné po upečení.
fejton1
ja ju robim s polohrubou mukou bez pridania oleja ale pridam 1 vajičko a pečiem na suchej platni
babidka
u nas na vychode sa tieto lokse pecu na masti aj na sucho - ako ma kto rad . na ranajky sa jedavaju s bielou kavou a pomastene maslom /aj lekvar dobre padne :-)/ no a samozrejme k "podbitej" fazuli ci zemiakom , kapustnici ...vlastne namiesto chleba sa to hodi takmer ku vsetkemu .U nas ich volame "lokse s brouzou" ... Brouza je vlastne soda bikarbona:-)
1x sracz
igor63
ja ich jedávam nie len so slivkovim lekvárom, ktorý musí byť smiešaný s troškou škorice, alebo len tak potretú maslom a trošku osolená. K tomu pohár mlieka, alebo citronového čaju a raňajky sú OK. Prečo raňajky? No preto, lebo toto sa u nás robilo na raňajky. Pokiaľ sme všštci vstali, mama ich už mala urobené a potom sme sa nevedeli dojesť.
1x sracz
vieraa
Propomínajú mi langoše, ale sa mi páčia preto ich vyskúšam.U nás na strednom Slovensku sa moc nepečú.
majsterka
Moja nebohá svokra takéto pekávala na suchej platni na šporáku.Nedávala do nich mlieko ani smotanu,len to zapracovala s vodou a hovorila im sódové lokše,boli super či už z kyslou polievkou alebo s kyslým domácim mliekom
makinka31
Ja si pamatm este moju staru mamu, robievala podobne cesto, ale namiesto kysleho mlieka tusim davala sladke mlieko alebo smotanu a piekla na suchej platni na sporaku a volali sme ich "kabáčik" ...davali sme na to maslo
1x jarca
mgut
Dakujem za pripomenutie,tento týžden je na pláne fazulová polieka,tak bude s lokšami... ešte raz dík
alenie
tie poznam robila ich moja babka a su fakt výborné, uplne staci ak sa potru roztopeným maslom a mate nieco do ruky:-) a s loksami nemaju skoro nic spolocne hadam len potieranie maslom
lucylee
všetkým ďakujem za komentáre a tipy a rady a návody ako ich robievate vy, pozerám, že sto ľudí, sto chutí a sto zvykov...
@julica , toho oleja ide len toľko, aby sa mali na čom opiecť, nesmú byť mastné. Ja keď som ich jedla prvý raz, tak by ma ani nenapadlo, že sa pečú na oleji, vôbec neboli mastné...
marca
U nas sa tieto lokše pečú na platni , na sucho. Výborné sú omastené domacím maslom. Najradšej ich mám s cmarom, ale aj k podbitej fazuli alebo "bandurkam" (zemiakom) sa hodia. Voľakedy sa piekli ku konci týždňa, keď došiel chlieb, ktorý sa piekol doma na celý týždeň v chlebovej peci.
azza
Unas sa namiesto sody bykardony my dávame na kilo muky 1/2kocky droždia.A tiež ich mastíme maslom.
garanco
To bola dobrotka! Veľmi nám chutili ku kapustnici. Aj keď som vyrástla a žijem na Východe, ja som ich ešte nejedla a nakoniec manžel poznamenal: aj naša mama také robievala, ale ich piekla na platni a potom mastila. Vďaka za recept!
garanco
...a ešte, vyprážala som ich na domácej masti, mne sa zdá, že všetko je potom chutnejšie. Ináč celý postup som dodržala.
drobeceva
ja tieto lokše pečiem na sucho, cukor nedávam, vrch natieram maslom
mamataja
Sódové lokše sa u nás na východe robievali veľmi často, ale čo viem ja, tak vždy iba na suchej platni. Moja svokra ich robievala vynikajúce, pomastené spraženým maslom. Tiež ich robievala aj plnené kyslou kapustou, to bola pochúťka.



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia