Hrubé lokše (fotorecept)

Autor receptu: lucylee

Už som tu dávala recept na zemiakové lokše, teraz pridávam recept na hrubé lokše. Opäť, jedla som ich prvý raz na východe a väčšinou sa k nim podáva tzv. podbitá fazuľa alebo zemiaky (na kyslo).

Postup

  1. Na doske si zmiešame múku, soľ, sódu bikarbónu a cukor.
  2. Prilievame kyslé mlieko. Pripomínam, že rozpis surovín je len približný, možno bude potrebné pridať viac mlieka alebo múky.
  3. Vypracujeme nelepivé cesto, z ktorého urobíme valec.
  4. Nakrájame a vytvarujeme si bochníčky.
  5. Z každého bochníčka si urobíme šúľok.
  6. Zatočíme a urobíme ulitu.
  7. Ukladáme vedľa seba.
  8. Každú ulitku vyvaľkáme do tvaru kruhu na hrúbku asi 5mm.
  9. Do panvice dáme rastlinný olej a z každej strany opekáme lokše. Pred pečením poprepichujeme nožom.
  10. Ukladáme na seba a servírujeme. Veľmi dobré sú s domácim slivkovým lekvárom. My me ich podávali s fazuľou na kyslo. Dobrú chuť!