Hrubé lokše (fotorecept)
Autor receptu: lucylee
Už som tu dávala recept na zemiakové lokše, teraz pridávam recept na hrubé lokše. Opäť, jedla som ich prvý raz na východe a väčšinou sa k nim podáva tzv. podbitá fazuľa alebo zemiaky (na kyslo).
Postup
- Na doske si zmiešame múku, soľ, sódu bikarbónu a cukor.
- Prilievame kyslé mlieko. Pripomínam, že rozpis surovín je len približný, možno bude potrebné pridať viac mlieka alebo múky.
- Vypracujeme nelepivé cesto, z ktorého urobíme valec.
- Nakrájame a vytvarujeme si bochníčky.
- Z každého bochníčka si urobíme šúľok.
- Zatočíme a urobíme ulitu.
- Ukladáme vedľa seba.
- Každú ulitku vyvaľkáme do tvaru kruhu na hrúbku asi 5mm.
- Do panvice dáme rastlinný olej a z každej strany opekáme lokše. Pred pečením poprepichujeme nožom.
- Ukladáme na seba a servírujeme. Veľmi dobré sú s domácim slivkovým lekvárom. My me ich podávali s fazuľou na kyslo. Dobrú chuť!