Tento hrniec vznikol z pôvodného Srbského hrnca. Do toho ale ide mäso. Ako mladí nájomníci a ešte študenti sme ale na potraviny nemali taký Zobraziť celý popisTento hrniec vznikol z pôvodného Srbského hrnca. Do toho ale ide mäso. Ako mladí nájomníci a ešte študenti sme ale na potraviny nemali taký rozpočet, a tak sme tento receptík trošku zlacnili :) Je vynikajúci, sýty a voňavý :)

4
porcie
20 minút
príprava
60 minút
na 250 °C

Suroviny

podľa veľkosti hrnca
3 ks Obyčajné
2 ks v črievku
odhadom
250 - 300 ml
  = voliteľné




Postup

  1. 1

    Tento recetp sa najlepšie robí postupne, čiže suroviny si nechystáme dopredu. Nachystáme si doštičku na krájanie, veľký leták (na šúpanie zemiakov), hrniec a všetky suroviny bokom. Množstvo zemiakov sa nedá popísať, závisí od veľkosti hrnca v ktorom idete robiť. Musí to byť hrniec, ktorý sa dá dať do rúry a vydrží 250 stupňov.

  2. 2

    Zemiaky si šúpeme a krájame na kolieska tak 0,5cm hrubé. postupne kolieska ukladáme na dno hrnca tak, aby sme spravili čo najsúvislejšiu vrstvu. Vrstvu posolíme a pokoreníme.

  3. 3

    Na zemiaky prídu kolieska z obyčajnej párky. Namiesto párky sa môžu použiť aj špekačky, ale tie sú v poslednej dobe tak hnusné, že už vôbec nekupujem. Dobrá je aj točená salámka. Salámka sa len solí, nekorení. Na salámku opäť zemiačky - posliť a pokoreniť

  4. 4

    na zemiačky príde teraz črievko. netreba ho rozotierať, ale je dobré ak sa dá tak, aby pokrylo každý jeden zemiačik. Čiže na zemiačik jedno syrové hovienko. Syr netreba ani soliť, ale tu prichádza ten voliteľný cesnak. ak ho chcete použiť, stačí jeden strúčik nakrájaný na tenké plátky rozložiť na syr. Syr sa opäť založí zemiakmi a na tie príde slaninka. Najlepšie oravská, nakrájaná na menšie plátky. To sa zase založí zemiakmi, a zaleje šľahačkou. mne väčšinou stačí jedna 250ml krabička, a to robím v 4 litrovom hrnci, ale niekedy treba aj viac. ak sú príliš savé zemiaky.... tak sa skúste poistiť. výsledné jedlo má byť krémové

  5. 5

    Zaliate šľahačkou sa jedlo ešte posolí a pokorení, a neprikryté šupne do trúby. pečieme cca hodinu na 250 stupňoch, keď nemáme, postačí aj tých 220 :). Že je to hotové poznáme tak, že na krajoch hrnca sa vytvorila taká spálená bublina, od vybublanej šľahačky a vrchná vrstva zemiakov má peknú tmavú kôrku. Oplatí sa aj pichnúť špajlou niekam do stredu, či sú aj zemiaky vnútri hotové. :) Odporúčam po vybratí z rúry naložiť porcie na tanier a 5-10 minút len slintať, lebo veľmi pomaly chladne :) a najlepší je s domácimi kyslými uhorkami :)

Diskusia k receptu

miis
Tak dnes ho urobím... nemám síce doma obyčajné párky, len jeden kúsok laboreckej klobásy, ale pohľadám systémom čo chladnička dá...aj slaninu mám len obyčajnú údenú. Aj tak verím, že pri hrnci budem slintať!!!
aroooo
tak toto sa mi páči, ukladám a zajtra asi skúsim, no bez slaniny, namiesto nej klobása
ajuschka
@aroooo slaninka je tam dôležitá, skús vymeniť radšej tie párky :)
bez slaninky to nemá tú vôňu ani ten šmak

@miis , tak ako to dnes dopadlo?
malacibulka
recept je fajn, ale tie zdrobneniny su vazne otrasne.... na tomto portali su dospeli ludia a nie skolkari..dzizs
miis
Uz som sa tu minule nevratila a dnes len nahodou. Samozrejme ze chutilo, aj ked som to piekla v hlbsom pekaci, nie v hrnci - nemam taky co je vhodny do rury. Pridala som na tenke mesiaciky nakrajanu cibulu - ja ju chcem mat takmer vsade. Vynechala som cesnak. Aj syn - a dokonca aj pes sa oblizovali...
ajuschka
no tak to ma velmi tesi :)
tak nabuduce opat: vzhuru do bezvedomi :D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia