Hriatô fotorecept

evusik - fotkaevusik, 13. decembra 2010
Hriatô (fotorecept)
Foto: evusik

Hriatô, alebo ako sa u nás hovorilo hriate robievame každé Vianoce ako prípitok pri štedrovečernej večeri. Môj muž robí dva druhy, toto je jeden Zobraziť celý popisHriatô, alebo ako sa u nás hovorilo hriate robievame každé Vianoce ako prípitok pri štedrovečernej večeri. Môj muž robí dva druhy, toto je jeden z nich.

20 minút
príprava

Suroviny

1 dl
1 PL
 za hrsť
2 dl




Postup

  1. 1

    Hriatô pripravujeme v zásade čerstvé, teda len toľko koľko momentálne spotrebujeme. Ak rátame asi 1 dl na osobu tak toto množstvo je pre 3 osoby. Rátame 1 diel vody na 2 diely slivovice.

    Hriatô (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mätu piepornú, čerstvú alebo sušenú, u nás tiež nazývanú "promincľová zelinka" zabaríme vriacou vodou a necháme 10 minút prikryté vylúhovať.

    Hriatô (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    potom scedíme, pridáme med, môžeme si trošku odobrať a ochutnať, ak treba pridáme medu

    Hriatô (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    potom pridáme slivovicu a povaríme len toľko aby hodilo pár bubliniek, ihneď odstavíme

    Hriatô (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    podávame v malých keramických hrnčekoch s uškom. Do každého dáme kúštik masla, alebo masti (len ak máme dobrú domácu), ak sme uvarili viac, prelejeme hriatô do džbánika, postavíme nad oheň a zohrievame, ale hlavne rýchlo vypijeme :-)

    Hriatô (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Druhý spôsob varenia hriateho: cukor skaramelizujeme, zalejeme vodou, pridáme klinčeky a povaríme 10-15 minút. Pridáme alkohol (pomer 2 diely alkohol : 1 diel karamelovej vody) privedieme do varu a ihneď odstavíme. Zvlášť si uškvaríme na drobučko nakrájanú dobrú domácu slaninu. Podávame v hlinených krčiažkoch a navrch dáme pár kúskov slaniny a trochu vytopenej masti.

Diskusia k receptu

egreska
krása @evusik..a ž mi ide na chuť :-)) pekné fotky aj svietnik s džbanikom ...tak na zdravie :-))))
tatranka
Tak na zdravie @evusik Aj by som si pripila,ale momentálne beriem silné lieky.Tak aspoň symbolicky,čjn-čin.
stefanm
...a po troch hrnčekoch spievame celý večer koledy :)
evanaaa
No, mne by stačil jeden hlt a bola by som "grogy".
ainy
super, presne tento recept som hľadala, ďakujem....viem, že je skvelý
danculka
Unás preferujú , ten druhý spôsob,so slaninkou , dík ukladám..
altyn
Poznám, dobré a liečivé! Mne vždy vráti stratený hlas. :-)))
klaura
presne ten druhý recept so slaninkou som dala do diskusie ... oplatí sa vyskúšať ... :)
evusik
neviem či hriatô poznajú na celom Slovensku, ale v našej rodine sa nerobilo. Až keď som sa vydala tak som hriatô spoznala lebo tu na kopaniciach sa bežne robí. Pokiaľ viem tak verzia s karamelizovaným cukrom a oškvarkami je najbežnejšia a aj u nás robíme túto verziu najčastejšie. Verza s bylinkami už nie je taká známa, ale je výborná. Aj keď nie každému sa pozdáva piť niečo na čom plávajú mastné oká je to fakt dobré. Hriatô zohreje, pohladí hrdlo aj bruško :-)
dajanca
hmmmm.....hriatô so slaninkou, to nemá chybu.... :-)
paveljrk
Bez hriateho by neboli ani Vianoce.Ja ho poznám z okolia B.Štiavnice a odkedy som ho ochutnal,je vždy na vianočnom stole.Je to už taká tradícia a je to pochúťka.
jazzfunk
Ja poznám od detstva skôr ten druhý variant so slaninkou...robil to vždy môj starký hlavne v čase Vianoc...Mám veľa známych a priateľov z celej Európy a zatiaľ boli všetci nadšení, keď som hriatô pripravila :o))) Nikdy to neskončilo len pri ochutnávke, ale varila som 2., 3., 4....aj piate kolečko :o)))
meryfri
u nás sa tiež robí hriata a nielen na Vianoce... zvyčajne vtedy, keď je vonku poriadna zima...a hlavne kolegyniam v robote ...ja robím hriatu z rumu...
najprv spražím polovicu obyčajného masla vo väčšej nádobe ...potom pridám kryštálový cukor asi 3-4 lyžice, ktoré miešam spolu s maslom opatrne na pomalom ohni, lebo cukor veľmi rýchlo karamelizuje...a može sa pripáliť ...keď je už cukor viac hnedý, ale nesmie byť veľmi tmavý, opatrne vlejem asi 1 -1,5 dcl vody... cukor v hrnci stvrdne a preto sa musí dalej rozvariť pomaly tak, aby nezostala z neho ani hrudka... ak je už rozvarený, hrniec zoberiem zo sporáka preč a nalejem asi 1/4 l rumu .... pozor neliať na sporáku pri ohni, lebo može vzblknuť. hriatu ochutnávame na ex vždy viac teplú až horúcu, .... niekedy, keď urobím viac a vychladne, tak ju opatrne zohrievam, ale nesmie prevrieť...
ja zvyčajne robím z pol litra rumu a vtedy dávam aj trochu viac cukru...
stefanm
...zistite mi prosím niekto kde tá @maryfri pracuje?!?!Hneď si tam dávam žiadosť o prijatie do pracovného pomeru a som ochotný pracovať aj v tojsmennéj prevádzke nepretržite bez nároku na trinásty plat!!! :)
meryfri
ahoj stefanm...zistila som, že sme rodáci, v prešove som pravidelne 2x do týždňa ...som rýdza šarišanka a folkloristka telom i dušou... milujem zborový spev, ktorý aj praktizujem v spevackom zbore. 4. 1. 2O11 spievame večer v kostole na sidl. 3 za Družbou...ak si chceš spríjemniť vianočný čas, príď nás popočúvať... v robote chlapa okrem farára nemáme a preto si spríjemňujeme sviatky aj dobrou hriatou, ktorú pravidelne robím... do konca roka určite aspoň pol litra rumu padne, samozrejme až po pracovnej dobe...prajem tebe a všetkým varecháčom krásne a požehnané Vianoce a pridávam vinš po našemu:
A ja vam vinčujem na tote šviatki i na ten novi rok, žebi sce maľi mišľe bohabojne a žebi sce maľi šickeho hojňe.
Jak na dvore, tak v komore. Teľo volkoch jak na dachu kolkoch.
Teľe ceľice, jak v ľeše jedľice. Kopa pri kope, snop pri snope.
Gazda medzi snopami, jak mešac medzi hvizdami.
A dobri človek furt medzi vami.
Pochvaľeni buc Ježiš Kristus.
sisinka131
ja robim kazdý rok hriatô podľa maminkinho receptu = cukor skaramelizujem, zalejem pol l. rumu, pridam jednu celú škoricu 4 - 5 klinčekov, postrúhanú kôrku citrónu a dolejem 1l vína /či biele či červené/ a NA ZDRAVIE!!! To je podľa nás to pravé hriatô a tú slaninku kto má rád si pridá...
evusik
no @sisinka musím absolútne nesúhlasiť, to čo si ty opísala je grog.... hriatô je starý slovenský recept, ktorý pili ešte naši dedovia a tí o nejakom rume nemali ani potuchy.... hriatô sa robilo z horúcej slivovice (domáceho páleného) a omastku, žiaden rum a citrón už vôbec nie :-)
murgaska
kedze sme s mazelom obaja zachladnuty idem tento receptik vyskusat,asi sa nam bude lepsie kaslat na svet......LOL




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia