Hriatô (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Hriatô, alebo ako sa u nás hovorilo hriate robievame každé Vianoce ako prípitok pri štedrovečernej večeri. Môj muž robí dva druhy, toto je jeden z nich.

20 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Hriatô pripravujeme v zásade čerstvé, teda len toľko koľko momentálne spotrebujeme. Ak rátame asi 1 dl na osobu tak toto množstvo je pre 3 osoby. Rátame 1 diel vody na 2 diely slivovice.
  2. Mätu piepornú, čerstvú alebo sušenú, u nás tiež nazývanú "promincľová zelinka" zabaríme vriacou vodou a necháme 10 minút prikryté vylúhovať.
  3. potom scedíme, pridáme med, môžeme si trošku odobrať a ochutnať, ak treba pridáme medu
  4. potom pridáme slivovicu a povaríme len toľko aby hodilo pár bubliniek, ihneď odstavíme
  5. podávame v malých keramických hrnčekoch s uškom. Do každého dáme kúštik masla, alebo masti (len ak máme dobrú domácu), ak sme uvarili viac, prelejeme hriatô do džbánika, postavíme nad oheň a zohrievame, ale hlavne rýchlo vypijeme :-)
  6. Druhý spôsob varenia hriateho: cukor skaramelizujeme, zalejeme vodou, pridáme klinčeky a povaríme 10-15 minút. Pridáme alkohol (pomer 2 diely alkohol : 1 diel karamelovej vody) privedieme do varu a ihneď odstavíme. Zvlášť si uškvaríme na drobučko nakrájanú dobrú domácu slaninu. Podávame v hlinených krčiažkoch a navrch dáme pár kúskov slaniny a trochu vytopenej masti.