Hráškovo-mrkvový prívarok

frezia68 - fotkafrezia68, 7. novembra 2012
Hráškovo-mrkvový prívarok
Foto: frezia68

Tento prívarok je spomienkou na detské časy, keď v záhrade bolo hrášku a mrkvy dosť. A pokiaľ sme hrášok nezjedli (lebo sme radi kvárili), Zobraziť celý popisTento prívarok je spomienkou na detské časy, keď v záhrade bolo hrášku a mrkvy dosť. A pokiaľ sme hrášok nezjedli (lebo sme radi kvárili), tak rôzne prívarky, či zósy sme mali obyčajne k varenému mäsu. Dnes som varila k fašírke.

2-3
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

20 dkg čerstvá
20 dkg mrazený
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Ak máme záhradu, pozbierame úrodu. Ak nemáme, ale dostaneme od kamarátky mrkvu čerstvú a hrášok mrazený, tak odoberieme množstvo podľa jedákov a to bol môj prípad. Ak aj táto alternatíva zlyhá, kúpime si na trhu, či inde a varíme.

  2. 2

    Očistíme mrkvu a umytú nakrájame na kolieska, pol kolieska, alebo štvrtinky, ako sa komu chce a páči. Umyjeme krátko a nemočíme vo vode,l ebo stráca vitamíny.

  3. 3

    Do hrnca dáme trocha cukru skaramelizovať (mrkva aj hrášok si ten karamel žiadajú), ja som dala 2 lyžičky, aby zasa prívarok nebol sladký ,ale aby karamel bolo cítiť. Keď cukor hnedne, prilejem vodu a pridám mrkvu. Varím do skoro zmäknutia, pridám hrášok, posolím a keď je mrkva mäkká, v mlieku rozhabarkujem trocha múky a zahustím prívarok. Na záver pridám trocha sladkej smotany, lyžičku masla na zjemnenie a DOBRÚ CHUŤ !

Diskusia k receptu

pacik
A už viem, čo uvarím zajtra, takéto máme veľmi radi :-)
zdenka1009
Veľmi dobre si navarila,ľahučko stráviteľný obedík alebo aj večera ...páči sa mi to .-)
levandula
dobry napad, mozno by sa dala pridat aj ina zelenina. mozes prosim vysvetlit vyraz "radi sme kvarili", to som este nikdy nepocula, aky je to dialekt? odkial?
tatranka
@frezia toto je varenie na moju nôtu.Prívarky,omáčky.Manžel miluje klasickú kuchyňu a len veľmi ťažko presadzujem v našom varení niečo nové,akože moderné. No vždy sa nakoniec vrátim k tomu,čo už varím 47 rokov.Neviem,je to zlé?.... Nám chutí.
frezia68
@levandula : synonymum KVÁRIŤ = maškrtiť,ničiť,pustošiť ( v tom prípade hrášok),ale aj svedomie kvári ,alebo napr. Hviezdoslav použil : "...čo mrcha svet v nás kvári,morí...nie je to nárečie,len sa asi menej používa :-)
frezia68
@ tatranka:ďakujem,sme "stará škola" ( Ty si dosť mladšia) ,ale čo sa v mladosti naučíš.....:-) tiež mám najradšej klasickú kuchyňu,aj keď skúšam aj nové občas,ale skôr kvôli zdraviu.Musím variť veľa zeleniny a málo tuku,nepražené a pridať do hotového jedla......:-(
frezia68
@levandula : máš pravdu a aj tak hlúpe umrieme :-))) Tiež si myslím,že v recepte ma veľa už neprekvapí a tu objavím niekedy pri bežnom recepte takú šikovnú fintu,či inováciu,že žasnem nad vynaliezavosťou niektorých šikuliek :-)
mirkamt
@Frezia68 Nemáš skúsenosť, ako to chutí s vajíčkom? Fašírky nerobím. Čo by sa k tomu ešte hodilo?
evanaaa
Takéto niečo nám robievala mama, bolo to trochu sladkasté a krémové, len ako deti sme mrkvu radi nemali, moc nám to nechutilo, ale teraz by som aj ochutnala.
martinis
Vyzerá vynikajúúco, to si priam žiada, aby som to odskúšal :) ďakujem za tip ! ;)
eviana
@frezia68 , to vyzerá tak krásne a pritom jednoducho... mrkvička a hrášok v tejto podobe musí byť skvelá papanica :)
haji
Hmm, tvůj postup je zajímavý - zkaramelizovat mrkvu aj hrášok, to musím vyzkoušet. Moje babička často dělala "zadělávaný" hrášek s mrkvičkou - u vás prívarok, mohla jsem se za tím umlátit. Dodnes je to moje oblíbené jídlo. Díky za receptík, milá @Frezia68.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia