Hráškovo-mrkvový prívarok

Autor receptu: frezia68

Tento prívarok je spomienkou na detské časy, keď v záhrade bolo hrášku a mrkvy dosť. A pokiaľ sme hrášok nezjedli (lebo sme radi kvárili), tak rôzne prívarky, či zósy sme mali obyčajne k varenému mäsu. Dnes som varila k fašírke.

2-3
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Ak máme záhradu, pozbierame úrodu. Ak nemáme, ale dostaneme od kamarátky mrkvu čerstvú a hrášok mrazený, tak odoberieme množstvo podľa jedákov a to bol môj prípad. Ak aj táto alternatíva zlyhá, kúpime si na trhu, či inde a varíme.
  2. Očistíme mrkvu a umytú nakrájame na kolieska, pol kolieska, alebo štvrtinky, ako sa komu chce a páči. Umyjeme krátko a nemočíme vo vode,l ebo stráca vitamíny.
  3. Do hrnca dáme trocha cukru skaramelizovať (mrkva aj hrášok si ten karamel žiadajú), ja som dala 2 lyžičky, aby zasa prívarok nebol sladký ,ale aby karamel bolo cítiť. Keď cukor hnedne, prilejem vodu a pridám mrkvu. Varím do skoro zmäknutia, pridám hrášok, posolím a keď je mrkva mäkká, v mlieku rozhabarkujem trocha múky a zahustím prívarok. Na záver pridám trocha sladkej smotany, lyžičku masla na zjemnenie a DOBRÚ CHUŤ !