Hrášková delikatesa s mätou

frezia68 - fotkafrezia68, 26. apríla 2013
Hrášková delikatesa s mätou
Foto: frezia68

Ak by som mala pred sebou misu s čerstvým cukrovým hráškom a misu výborných rezňov,zvíťazil by hrášok.Ale samozrejme,že najlepšie by bolo "nadrobené",teda aj to,aj to :-)))

2
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g (alebo mrazený)
20 g
100 ml
2 stonky
6 lístky (na ozdobu)
1 lyžička
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Základom je skaramelizovať lyžičku cukru.Ja som varila pre dve osoby,takže podľa množstva a karamel je len na príchuť.Hrášok očistím a dám variť asi 10 minút.Ak použijete hrášok mrazený,stačí variť cca 3-5 min.

    Hrášková delikatesa s mätou - obrázok 1
  2. 2

    Potom pridám 2 stonky mäty a varím ďalej asi 5-10 min. do zmäknutia hrášku.Posolím a kto má rád,pridá biele korenie. Asi 2 lyžice hrášku odoberiem na tanierik a bude na ozdobu.Po zmäknutí všetko rozmixujem a prepasírujem.Dám ohriať na plyn,pridám maslo a trocha smotany-povarím. Na tanieri ozdobím celým hráškom a lístkami mäty.

    Hrášková delikatesa s mätou - obrázok 2
  3. 3

    Alebo ďaľší variant je ten,že v smotane rozšľahám žĺtok a pomaly lejem do horúcej polievky,ale už nesmie vrieť.A potom už len prižmúrime oči a vychutnávame :-)

    Hrášková delikatesa s mätou - obrázok 3
  4. 4

    A kto má rád,pred podávaním polievky si pridá trocha šľahačky-polievku zjemní,ozdobí a nadľahčí. Je to delikatesa a kto vyskúša DOBRÚ CHUŤ !

    Hrášková delikatesa s mätou - obrázok 4

Diskusia k receptu

49 komentárov k receptu
Môj hrášok ešte len vychádza zo zeme.Počkám si.Mäta taktiež.
Nieje mi jasné,že skaramelizuješ cukor a podleješ vodou a v tej karamelovej vode varíš hrášok?
Zo smotanou je iste lahodnejšia.Ja robievam podobne,len bez toho karamelu,tak by som rada vyskúšať.
Hraskova s matou tu myslim uz je, nebo ji znam, ale cukr me depta. Ale je pravda, ze hodne lidi pridava do zeleniny cukr nebo karamel. Kazdy holt ma ruzne chute a kdyz nechapu, musim to prijmout.
@mijata :Medzi 29919 receptami ,je hrášková polievka s mätou len jedna pridaná,ktorú si tu pridala a tá je odlišná od mojej.A pridala som 2 alternatívy.Takže ako vidíš,ja nepridávam stále sa opakujúce recepty.A ak ťa deptá lyžička karamelu,obíď môj recept a var podľa seba.Ak nechápeš,nemusíš prijať,tak prečo taká "dramatická" reakcia ?
@tiginko , áno,s mätou, to viem. zle som pochopila. to je karamel z cukru. máš pravdu. dakujem ti veľmi za upozornenie.
@h ádam sa za to na mňa @frezia neurazí, to by ma veľmi mrzelo. ospravedlňujem sa.
Výborná jednoduchá polievka, rovnako rýchla ako hráškové polievky z hrášku z konzervy, ale iný chuťový level. Skúsim ju so sójovým mliekom, čo už ja úbohá :) A krásne servírovanie!
z cibulaku je radost jest :) sme kupili maminke tusim na 60-tku celu supravu a vzdy si to na hody vychutnavame :) a kombinacia zelena-modra mne osobne velmi pasuje, ulozene :)
@pusta :je to starý rodinný a zdedený porcelán,pôvodne pre 12 osôb,ale už len zvyšky po tých rokoch.No vážim si ho a všetky recepty sú servírované na ňom a podľa taniera spoznáš môj recept,mám ho v obľube :-)))
Juj hrasok a mata :-) to je jedna z naj kombinaci a polievocku urcite vyskusam kedze to je nieco podla nasej chuti. Zvyknem robit hraskovo matove rizoto a to je tiez mnam :-)
včera bola opäť, namiesto smotany zopár cesnakových krutónov, výborné, ak sa ti štikútalo, to ja som na teba myslela ;-)
@frezia68 starší chlieb nakrájam bez kôrky na malé kocky, ak je čas, nechám kocky ešte do druhého dňa obschnúť. rozpustím kúsok masla, pridám rozotretý cesnak prípadne posekané čerstvé bylinky a pokropím tým chlebové kocky. dám do rúry na cca 70°C a s pootvorenými dvierkami suším, občas plechom potrasiem. nechám vychladnúť a hotovo.
@mariamka až ted jsem našla tvoji reakci na muj komentař tady. myslím, zbytečně jsi vylítla, já to nemyslela nijak zle přece! Že nechápu cukr, to neznamená, že je recept špatný!? Ledacos se v receptech dá změnit a základ zůstává. Jen jsem to okomentovala, nenapadlo mě, že by ti to vadilo. Omezím tedy příště své komentáře a ty promiň.
@mijaita :nevylítla :-) reakcia na slová :"cukr mne deptá a když nechápu,musím to príjmout".Teda som myslela,že nemusíš prijať a urobíš podľa seba.Veď väčšina si recepty prispôsobí podľa vlastných chutí.Mám rada aj kritické komentáre,ak vylepšia recept,ale netreba sa ospravedlňovať, a vracať k starému receptu,nie je dôvod k hnevu :-)
@frezia ja bych se nevratila, ja sem sem byla vrzena linkem :-) No jo, ono pismenka a mluvene slovo s obliceje do ocí je prece jenom jine. Presto se vratim jednou historkou - pred x lety jsme byli tri rodiny s detma na horach a manzel jedne kamaradky byl kuchar. Jeli jsme na nakup a nakoupili pro vsechny nejmin 10 pytliku mrazene zeleniny. Jak ja se tesila na ni! Jdu poslede do kuchyne se podivat a on michal tu krasnou zeleninu a najednou vzal pytlik s cukrem a začal sypat.... to bylo poprve, co jsme se s tim setkala. Nejedla jsem to, nemam rada jidla slana s cukrem. A ted jsem to cetla u tebe, tak se mi vybavila ta sladka zelenina :-) Tak ted uz alespon zas neco vím! No a proste jsem to okomentovala, nejak mi to nedalo ! Usmev prosim! :-)
Ale veď ja sa tu usmievam :-))),ani Ty nevieš spať? Aj mňa spánok dnes obchádza,asi ten spln.....a máš pravdu,slová povedané a napísané sú rozdielne.Ak by sme sa rozprávali,je to ako žart :-),tak dobrú noc :-)

Pridaj komentár k receptu: