Hradecké rožky fotorecept

zuzanka1367 - fotkazuzanka1367, 23. marca 2015

Recept som našla na blogu Kudy-kam, zaujalo ma cesto, ktoré kysne v studenej vode, oproti originálnemu receptu som vymenila Heru za maslo a ubrala Zobraziť celý popisRecept som našla na blogu Kudy-kam, zaujalo ma cesto, ktoré kysne v studenej vode, oproti originálnemu receptu som vymenila Heru za maslo a ubrala som množstvo droždia. Veľmi zaujímavé, ľahké, chrumkavé cesto, dobre sa s ním pracuje, doporučujem odskúšať.

32ks
porcií
20 minút
príprava
25-30 minút
na 175 °C

Suroviny

Cesto:
550 g
250 g
2 ks
1 dcl
3 - 4 lyžice
20 g (1/2 kocky)
štipka
Plnka:
150 g
2 lyžice
2 lyžice
2 lyžice
2 lyžice
150 g
100 g
na potretie




Postup

  1. 1

    Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, necháme vzísť kvások. Maslo nakrájame, keď máme nakysnutý kvások, vymiesime zo všetkých surovín cesto...

    Hradecké rožky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vymiesené cesto vložíme do misky so studenou vodou tak, aby bolo celé cesto zakryté a necháme v chlade odpočívať aspoň 30 minút v polovici odpočinku cesto otočíme.

    Hradecké rožky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ máme čas pripraviť si plnku, čo ide dosť rýchlo. Pomelieme mak, v horúcom mlieku rozpustíme cukor, pridáme lekvár a trochu rumu, všetko spolu zmiešame. Plnka by nemala byť riedka, môžete použiť svoju overenú, prípadne orechovú, tvarohovú, alebo akú máte v rodine obľúbenú...Ako druhú plnku som zvolila Nutellu s bielou čokoládou, pre mužskú časť rodiny :)

    Hradecké rožky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Odpočinuté cesto bude po vybratí trošku slizké, ale nebojte sa, dobre pomúčte dosku a cesto rozdeľte na 4 časti. Vážilo 1200 g, takže každá časť vážila 300 g. Rozvaľkáme do kruhu s priemerom 30 cm a rozdelíme na 8 častí, takže s uvedeného množstva surovín nakrájame 32 rožkov. Naplníme plnkami a stočíme do rožkov, dobre postláčame okraje, aby plnka nevytiekla a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme ešte aspoň 15 minút odpočívať.

    Hradecké rožky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rožky natrieme rozšľahaným vajcom a vložíme do vyhriatej rúry na 175 stupňov. Pečieme asi 25 minút, pokiaľ nie sú rožky ružové. Potešilo má, že Nutella z rožkov nevytiekla...

    Hradecké rožky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pochutnali sme si naozaj, nabudúce, keď nás bude viac doma upečiem z dvojnásobnej dávky, dúfam, že sa niekomu zapáčia a odskúša ich :)

    Hradecké rožky (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

ubka
Pekné rožky si napiekla:-) poznám toto cesto,voláme ho vyskoč z vody,používam aj na slanú verziu .
medovnicek
už som robila s cestom kysnutým v studenej vode a mám s tým dobrú skúsenosť, napiekla si krásne rožky a verím, že sú aj veľmi chutné:)
afataga
tie makove sa pekne na mna usmievaju, biela cokolada ani moc nie, verim ze fajne, ale ani trochu kaloricka bomba :-)
havino
@zuzanka , nemusíš dúfať či sa niekomu zapáčia, určite áno, mne veľmi, hod jeden makový prosím. Už dlhšie nosím v hlave kysnutie vo vode, zvedavá som veľmi. Vdaka za recept, ukladám si ho. Krásne foto, len ponúknuť sa.
babidka
Mne sa zapacili a odskusam ich :-)No a budu iba makove - u nas aj chlapci najradsej makove ...
elixir
Krásne sú. :) No dnes mám na Vareche z čoho vyberať.
jarunka
Pekne rozteky, pre mna makove a pre deti nutelove, take cesto som este neskusala, aku to ma vyhodu, alebo preco kysne pod vodou ?
zuzanka1367
@elixir ,ďakujem, sú naozaj chutné, @jarunka vôbec netuším prečo kysne pod vodou, to cesto zhruba po pol hodine vypláva na povrch, vdedy je pripravené na použitie, rožky sú krehké aj na druhý deň, možno to robí aj maslo, ja som to tiež nepoznala, lákalo ma to vyskúšať a neľutujem... Vďaka.
kukulienka71
nerobila som ešte vo vode kysnuté, ale páči sa mi. Podľa zloženia máš výborné cesto, koláčiky sú krásne, poriadne naplnené, škoda, že sa mi tu minul mak a nepredávajú ho. Ale nejaké orechy ešte mám...Posielam hviezdičky a ukladám dúfam nie nadlho, vďaka!
kukulienka71
@zuzanka1367 , máš pravdu, 32 ks je málo! sú výborné, krehké od toľkého masla. Plnila som klasicky orechami, mandľami s medom a škoricou a ešte horkou čokoládou. S cestom sa pracuje výborne, neprišla som na to, prečo ho treba dať do vody, trochu mi vadila tá mazľavosť potom. Kysnutie v chlade skvalitňuje maslové cesto, to mám odskúšané. Ďakujem za recept, odporúčam ukladať:-)








zuzanka1367
@kukulienka71 ,tééda Ti si žienka činu, ja som si práve zobrala posledný :( rožok do rúk, zaliala kávu a išla švárať na Varechu, a Ty už máš aj napečené, však neľutuješ, že si ich odskúšala :) Ďakujem Ti za krásne obrázky a pekné slová, pekný zvyšok dňa prajem...Tie mandľové by som ochutnala :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia