Hradecké rožky (fotorecept)

Autor receptu: zuzanka1367

Recept som našla na blogu Kudy-kam, zaujalo ma cesto, ktoré kysne v studenej vode, oproti originálnemu receptu som vymenila Heru za maslo a ubrala som množstvo droždia. Veľmi zaujímavé, ľahké, chrumkavé cesto, dobre sa s ním pracuje, doporučujem odskúšať.

32ks
porcií
20 minút
príprava
25-30 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, necháme vzísť kvások. Maslo nakrájame, keď máme nakysnutý kvások, vymiesime zo všetkých surovín cesto...
  2. Vymiesené cesto vložíme do misky so studenou vodou tak, aby bolo celé cesto zakryté a necháme v chlade odpočívať aspoň 30 minút v polovici odpočinku cesto otočíme.
  3. Zatiaľ máme čas pripraviť si plnku, čo ide dosť rýchlo. Pomelieme mak, v horúcom mlieku rozpustíme cukor, pridáme lekvár a trochu rumu, všetko spolu zmiešame. Plnka by nemala byť riedka, môžete použiť svoju overenú, prípadne orechovú, tvarohovú, alebo akú máte v rodine obľúbenú...Ako druhú plnku som zvolila Nutellu s bielou čokoládou, pre mužskú časť rodiny :)
  4. Odpočinuté cesto bude po vybratí trošku slizké, ale nebojte sa, dobre pomúčte dosku a cesto rozdeľte na 4 časti. Vážilo 1200 g, takže každá časť vážila 300 g. Rozvaľkáme do kruhu s priemerom 30 cm a rozdelíme na 8 častí, takže s uvedeného množstva surovín nakrájame 32 rožkov. Naplníme plnkami a stočíme do rožkov, dobre postláčame okraje, aby plnka nevytiekla a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme ešte aspoň 15 minút odpočívať.
  5. Rožky natrieme rozšľahaným vajcom a vložíme do vyhriatej rúry na 175 stupňov. Pečieme asi 25 minút, pokiaľ nie sú rožky ružové. Potešilo má, že Nutella z rožkov nevytiekla...
  6. Pochutnali sme si naozaj, nabudúce, keď nás bude viac doma upečiem z dvojnásobnej dávky, dúfam, že sa niekomu zapáčia a odskúša ich :)