Hradecké rožky (fotorecept)
Autor receptu: zuzanka1367
Recept som našla na blogu Kudy-kam, zaujalo ma cesto, ktoré kysne v studenej vode,
oproti originálnemu receptu som vymenila Heru za maslo a ubrala som množstvo
droždia. Veľmi zaujímavé, ľahké,
chrumkavé cesto, dobre sa s ním pracuje, doporučujem odskúšať.
32ks porcií |
20 minút príprava |
25-30 minút na 175 °C |
Postup
- Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, necháme vzísť kvások. Maslo nakrájame, keď máme nakysnutý kvások, vymiesime zo všetkých surovín cesto...
- Vymiesené cesto vložíme do misky so studenou vodou tak, aby bolo celé cesto zakryté a necháme v chlade odpočívať aspoň 30 minút v polovici odpočinku cesto otočíme.
- Zatiaľ máme čas pripraviť si plnku, čo ide dosť rýchlo. Pomelieme mak, v horúcom mlieku rozpustíme cukor, pridáme lekvár a trochu rumu, všetko spolu zmiešame. Plnka by nemala byť riedka, môžete použiť svoju overenú, prípadne orechovú, tvarohovú, alebo akú máte v rodine obľúbenú...Ako druhú plnku som zvolila Nutellu s bielou čokoládou, pre mužskú časť rodiny :)
- Odpočinuté cesto bude po vybratí trošku slizké, ale nebojte sa, dobre pomúčte dosku a cesto rozdeľte na 4 časti. Vážilo 1200 g, takže každá časť vážila 300 g. Rozvaľkáme do kruhu s priemerom 30 cm a rozdelíme na 8 častí, takže s uvedeného množstva surovín nakrájame 32 rožkov. Naplníme plnkami a stočíme do rožkov, dobre postláčame okraje, aby plnka nevytiekla a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme ešte aspoň 15 minút odpočívať.
- Rožky natrieme rozšľahaným vajcom a vložíme do vyhriatej rúry na 175 stupňov. Pečieme asi 25 minút, pokiaľ nie sú rožky ružové. Potešilo má, že Nutella z rožkov nevytiekla...
- Pochutnali sme si naozaj, nabudúce, keď nás bude viac doma upečiem z dvojnásobnej dávky, dúfam, že sa niekomu zapáčia a odskúša ich :)