Hliva na smotane

tinca - fotkatinca, 17. apríla 2010
Hliva na smotane
Foto: tinca

Včera som kúpila krásnu hlivu, tak som ju dnes uvarila, tu je recept. No a chcem vyskúšať aj pridať fotku, či sa podarí neviem.

3-4
porcie
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

50 dkg
25O ml
1 ks
3 strúčky
1 kl
dľa chuti
1/2 kl
1/2 kl
1/2 kl
1 kl
1/2 kocky
3-4 PL
2 kl




Postup

  1. 1

    Opláchnutú a odkvapkanú hlivu si nakrájame na väčšie slížiky. Na oleji opražíme cibuľu do sklovita a pridáme hlivu. Ďalej pridáme všetky koreniny, bujón, vegetu a cesnak. Dusíme vo vlastnej šťave, ktorú si hliva pustí, nepodlievame!

  2. 2

    Medzitým si pripravíme smotanovú zátrepku a keď je hliva mäkká, ju ňou zalejeme a za stáleho miešania povaríme. Ja som soľ nepridávala ani ju neuvádzam, nakoľko stačila soľ z vegety a bujónu. RADA NAVYŠE: ak je hliva mladá pridáme aj stopky,ktoré si nakrájame na drobnejšie a opekáme ich na cibuľke 15 minút skôr ako plody.

  3. 3

    Ako prílohu som použila hlbokozmrazené halušky, ktoré poradila v diskusii SOVKA, boli výborné. Ale kľudne to môže byť aj cestovina, ako komu chutí.

    Hliva na smotane - obrázok 3

Diskusia k receptu

satin22
Podobne varím aj ja.Na zátrepku používam hotovú jíšku(Tesko).
Ako prílohu halušky, alebo kolienka.Nakoniec dochutím citro
nom. Naposledy som takto robil smrčky české.Mňam.......
marlen
robím podobné, stopky rozmixujem na hrubšie hašé, ostatné na rezančeky. je mi ľúto tej chute aj biovlákniny, tak z hlivy nič nevyhadzujem. nezahusťujem múkou, iba do hotového pridám 10% jogurt, alebo až na tanier. Niekedy robievam hlivu bez všetkývh korenín, len s jej prirodzenou chuťou. Hliva sama nemá takmer žiadne kalórie, a pritom dobre zasycuje, tak načo ich tam pridávať?
tinca
Satin, môže sa dochutiť aj citrón.šťavou, a marlen kto chce bez korenín nech si urobí bez nich, ja ju robím takto. Koreniny predsa nemajú žiadne kalórie.Slúžia na dochucovanie jedál a podporujú trávenie, samozrejme ak sa pridajú s mierou.
bozulka
Dobrý receptík,robím podobný,ale cesnak som nikdy nedávala -nenapadlo mi to.Ďakujem.
martina34
už sa chystáme mesiac nasadiť nádadu hlivy, mali by sme sa už konečne odhodlať aby sme mohli z nej robiť takéto super pochúťky:-))
tinca
Ahoj, ty moja vegetka, jasné, že sa dá aj bez múky, stačí čistá smotana,len trošku dlhšie za miešania povariť do zhustnutia,alebo použiť solamyl. Neviem či môžeš?. Napr. čo som pridala recept na kuracie prsia na banáne, tam sa múkou vôbec nezahusťuje a pekne to zhustne. Ale mám jednu prosbu, aj ja chcem prejsť, ale na delenú stravu, nevieš poradiť??? Chcem vyskúšať aj hlivu na rozmaríne, ktorú som si uložila, neviem teraz z fleku kto to pridal, ale vyzerala báječne.
vegetarianka
Solamyl zvyknem používať, ale vyskúšam najskôr bez neho.
O delenej strave viem len to, že sa nesmú kombinovať bielkoviny (mäso...) so škrobom (zemiaky, ryža, chlieb), že zelenina sa smie jesť so všetkým, tu sú nejaké informácie zo života  www.nanicmama.sk/?q=node/321...

Ja som delenú stravu nikdy neskúšala, ale tým, že mi chýba na tanieri mäso, sa mi to asi niekedy delene podarí. Švagor je na delenej strave od Veľkej noci a schudol už dve kilá (aj kedˇ si myslím, že to nepotreboval, ale on sa vraj cíti oveľa lepšie) . Len sestra to pri varení nemá ľahké, lebo ak je ako druhý chod mäso, nesmie do polievky dať žiadne zemiaky.
varechovna
mňam -vyskúšame už sa teším hliva je u nás v kuchyni oblúbená :-)
kamk
Už mi tečú slinky, idem variť : )))
vargabee
no sliny mi tecu, idem to uvarit, no zda sa mi,ze to bude moc huste,ked tam dam iba tolko smotany. uvidim. :-D napisem skusenosti potom.
elenitsazante
Tinca, ak chces delenu stravu tak v tomto recepte by si mala spravne pouzit sojovu smotanu a halusticky, alebo cestoviny by mali byt bezvajecne a najlepsie celozrnne.
barbie
Hliva- a môžem sa spýtať, kde ste mali hlivu uloženú? myslím tú sadbu? pýtam sa preto, že aj ja mám záujem o pestovanie - len mám k dispozícii len malú pivnicu - normálne v paneláku...díky za odpoveď..
1x ocek




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia