Haruľa zdravšie fotorecept

dorisa - fotkadorisa, 28. septembra 2013
Haruľa zdravšie (fotorecept)
Foto: dorisa

Dnešný obed. Okrem klasických harúľ som varila aj zdravšiu variantu, bez vajca a s celozrnnou múkou.

1
porcia
20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1/4 ČL
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
2 strúčik
1 ks




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny.

    Haruľa zdravšie (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najprv si namočíme chia semiačka, necháme nabobtnať.

  3. 3

    Zemiaky očistíme, nastrúhame, tiež aj cibuľu a cesnak.

    Haruľa zdravšie (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme ingrediencie, ako do klasickej haruli, teda majorán, čierne mleté korenie, soľ a rascu. Pridáme aj napučané chia semienka aj so vzniknutou rôsolovitou tekutinou a par lyžíc celozrnnej múky.

    Haruľa zdravšie (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto poriadne premiešame, môžeme nechať chvíľku odstáť.

    Haruľa zdravšie (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na olivovom oleji pečieme harule.

    Haruľa zdravšie (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Podávame s kyslou kapustou. Dobrú chuť.

    Haruľa zdravšie (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

kredenc
semienka chia do harule? Asi sa mi sníva.
čierne korenie a rasca sú súčasťou klasickej harule?
Netvrdím, že toto nemôže byť dobré jedlo, len nechápem prečo sa má volať haruľa a prečo je zdravšia.

dorisa
@kredenc , chia semienka namočené do vody nahrádzajú vajce, ako si si iste všimol. Človek, ktorý nechce jesť nič, čo je živočíšneho pôvodu, môže takto nahradiť vajce. Inak všetky suroviny sú identické s haruľou, akurát múka je zdravšia. Ja dávam aj rascu, aj troška čierneho korenia do klasickej haruli. Takže je to haruľa, na zdravší spôsob:)
1x ilusa
tedko
dorisa má úplnu pravdu a ja pridávam rascu aj korenie a vegáni používajú chia semienka namiesto vajec....................
martina34
súhlasím s dorisou, do harule čierne korenie, rasca, majoránka pratria, ja dávam občas aj červenú sladkú papriku a cibuľku zvyknem osmahnúť na 1 PL oleja, haruľa má potom lepšiu chuť a menej oleja vpije pri pečení
micanela
moja babka by ta udupala ... ale podla mna super zlepsenie povodneho naozaj tazko stravitelneho receptu
dorisa
@micanela , @sefka , dakujem za príspevok, buďte radi, že nemusíte nahrádzať suroviny, ktoré z akéhokoľvek dôvodu nemôžete jesť, tak, ako ja mojej dcérke.
kimlo
Mozno sa mylim ale vyprazat zemiakove placky na extra virgin olivovom oleji povazujem za barbarstvo a uz vobec to nie je zdrave... To je moj nazor.
dorisa
@kimlo , tie oleje po 1,30 €v supermarketoch, to sú tie pravé oleje? Mohla som ich robiť aj na kokosovom oleji, aj taky mám doma, len ma nenapadlo skôr. Sme barbari... čo už:) .....som chcela pre tých, ktorí nemôžu a ani nejedia všetko rad radom, ako zdraví ľudia , poradiť, aby mohli aj niečo také ako haruľu si dať. A veru bola lepšia, ako klasická. Asi najskôr recept vymažem a zas nejakú dobu nebudem sem nič pridávať, lebo každý tu je odborník na všetko. Tí, ktorí odtiaľto odišli, mali pravdu. Neznesiete tu žiadny iný názor, ako svoj. Nemyslím celkom tým teba, ale mnohých varecháčov.
1x reteza
oldomachac
zastanem sa ,,, kimlo,,, na pravej bravcovej masti so zabijacky, ale..... harula sa pecie na plechu v trube, toto su zemiakove placky( krumplova baba) maly postreh..... teraz je ,,,,IN,,,, ,,,extra panensky olej,,, , tak samozrejme ho treba do receptu, co na tom, ze olivovy, ci ine exoticke oleje maju svoju specificku chut, ktora zasadne zmeni typicku chut daneho pokrmu, presne, ako by sme dali bravcovu mast do nejakeho orientalneho jedla..... ( skuste ma niekto vyviest z omylu, alebo poucit) a pritom harula ci zemlbaba patri v mojej rodine medzi ,,,,TOP,,,, pochutky
vdubak
milá pani.Mám dojem ,že si pletiete haruľu s plackami,alebo je ešte jedna jediná možnosť,že neviete čo je haruľa.Aspoň si verejne nerobte psinu z pravých slovenských jedál ,nezaslužia si to.
1x lianka
radost
@dorisa
všimla som si tvoje posledné jedlá..zaujali ma svojou jednoduchosťou...prosím-aká je to dieta-neviem sa inak opýtať a nechcem byť drzá-mohla by si viac..?mám chorého príbuzného..možno by mu čosi pomohlo...
iwuska
zdravsia naozaj je, vdaka celozrnnej muke a mensiemu mnozstvu oleja, ako je bezne, aj ked konkretne to zalezi uz od zvyklosti tej ktorej rodiny. co sa tyka pouzitia oliv. oleja, toto si tiez myslim, ze nie je uplne jednoznacne zdravsie. podla mojho nazoru, extra virgin oleje su skutocne zdrave len pokial ich konzumujeme za studena, ked uz raz ide o tepelnu upravu jedla, je v principe jedno, aky tuk pouzijeme, tak ci tak si pridavame do tela viac tuku, ako je potreba (teda bezne konzumujuci clovek poje denne nadbytok tuku). co sa tyka termostability virgin olejov, o tom mudrovat nejdem, nemam ziadnu chemicku analyzu nastudovanu a "popularno-vedeckym" clankom na nete moc neverim, kedze kazdy tvrdi nieco ine a taky mozem kludne aj ja vycucnut z prsta v ktorukolvek nocnu hodinu. ako pise @oldomachac , olivovy olej ma svoju specificku chut a mne sa preto napr. nehodi do tradicnych jedal, ktore chcem jest prave pre ich tradicnu chut (ked chcem nieco ultra zdrave, obycajne si nevyberiem prave take echt jedlo, ako su placky), ale to je zasa ciste a len o osobnej preferencii. a co sa nazvu tyka, tak napr. ja si pamatam, ze niekto hovoril placka harule, niekto nazyval harulou len to z plechu, my sme vzdy doma robili len "prazeniny" v starej panvici na poriadnej lyzici oleja a ziadnu harulu ani z panvice, ani z plechu. :) viem sa vcitit do tvojho poburenia, mne tiez idu obcas varechacski nacisti celkom nanervy :)
1x reteza
atka7
@vdubak a @oldomachac..... som rada, ze ste obaja taki tolerantni.... Jednoducho sa to u nas vola harula a aj toto budeme volat harula, nech si to vola kazdy ako chce, mimochodom je tu viacero receptov, kde sa zemiakova placka nazyva harulou alebo akokolvek inac.... dorisa je moja mamina, robila to pre mna, ja maso ani nic zo zvierat nejem, ci uz zo zdravotnych dovodov, ci uz z lasky a tolerancie k vsetkym zvieratam, takze ani ziadnu bravcovu ani inu mast pouzivat nebudem... U nas sa preferuje olivovy olej, pre mna je to takmer jedina alternativa a ako vidite na foto, je ho tam minimum, cize pokial sa vam tento recept nepaci, nikto vas nenuti to tak robit. Mimochodom, to "zdravsie" na tomto recepte boli tie chia semienka namiesto vajicka a ta celozrnna muka. Tak sa prosim do mojej maminy nenavazajte a trosku viac tolerancie prosim.... Prijemny zvysok vikendu prajem.
1x ilusa
neposed
to je zvlastne, staci aby zarypol jeden varechac a hned sa spusti lavina. Preco Vas to tak irytuje? Ak sa mi nepaci, alebo mi nevyhovie, tak recept necham ostatnym, ved nemame rovnake chute, ani vedomosti a vzdy su taki, ktorych recept potesi. A ak je tu niekto, kto ma patent na rozum, nech mi prepaci, ...
atka7
@2michal , ano moze to tak byt, lebo neexistuje potravina alebo doplnok, na ktore by nebol niekto na svete alergicky...
elisticka
Je to super ja vyskúšam veď mám aj semienka kúpené..tiež beriem lieky na riedenienie krvi ale tá trocha mi neuškodí...divim sa že sa to niekomu nepáči....nech to nevari..aj ja dávam do harule tiež čo ty...
astheart
:) Tak my tady ve Slezsku je děláme ještě zdravěji. Nesmažíme je totiž na tuku, nýbrž rozetíráme těsto přímo na dobře rozpálenou plotýnku (to litinové "kolečko" na plynový sporák). Pak si placky můžete omastit kouskem čerstvého másla nebo škvarkama (kdo to bez tuku nevydrží), ale dají se jíst i jen tak nebo s kysanou smetanou. :)
vdubak
Atka 7,-ta"haruľa" môže byť výborná.Možno to s malou obmenou napr.olivový olej vyskúšam aj ja.Keby mamina bola dala iný názov tak to aj ja pochválim.Mňa len štve,že ľudia vymýšľajú recepty-čo je dobre,ale nech dávajú tomu svoje názvy,lebo mnohokrát to s tým pôvodnym jedlom nemá nič spoločné,alebo veľmi málo.Veľa zdravia a dobrú chuť a mamina nech dáva veľa ďalších nových receptov.
boxik
Takže nejde o to že je zdravšia , ak si odmyslíme celozrnnú múku , ale nejdú do nej vajcia , ktoré sú živočíšnou potravinou.Z toho vychádza že autorka je vegánka čo sa jej bridí všetko živočíšne a nadobudla dojem že to čo je živočíšneho pôvodu je automaticky nezdravé.V moderných výživových odporúčaniach je vajce už dávno zbavené nálepky škodlivej potraviny a naopak je pokladané za dôležitú zložku našej stravy.Takže rezumé je asi také , že placky sú iné , bez vajca ale to neznamená že sú zdravšie.
dorisa
@boxik ....hmmmmm, to je tvoj názor, ďakujem. Ja nie som vegánka, ale varím aj vegánske jedlá, snažím sa.
atka7
@vdubak , mne vobec na tom nezalezi, na com si kto bude robit harulu ci zemiakovu placku, takisto ako kazdy inac vari halusky (a stale su to len halusky) alebo taku svieckovu na smotane. A stale je to svieckova na smotane. Tak neviem, preco by sa prave tento recept mal premenovat.@boxik , vajcia nie su az take zdrave, ako si mozno myslite, mozno tie domace, ale k tym my pristup nemame. A minochodom, vajcia momentalne ani nemozem, takze to nie je celkom tak, ako tvrdite. Videli ste vobec niekedy, ako vyzera taky velkochov sliepok? Alebo ako ziju tie chudence prasiatka, kravy, ako su zabijane? Maso sa mi nebridi, ako tvrdite, momentalne potraviny zivocisneho povodu nemozem, ale aj keby som mohla, nejem ich, pretoze mi je ich luto. Napriek tomu ja masozravcov akceptujem, tak vas prosim, akceptujte aj vy mna a ostatnych, co nemaju taky isty nazor a zvyklosti ako vy. A som rada, ze nemam v okoli ziadneho takeho netolerantneho cloveka ako vy, lebo by mi tieto vecne vysvetlovacky len zbytocne brali energiu na dolezitejsie veci. Pekny den.
boxik
@atka7 ja sa zasa teba spýtam či si videla niekedy , ako sa pestujú rastliny z ktorých robíš svoje pokrmy.Dokonca aj tak vychvaľované rastliny vypestované ako bio sa bez povolenej chémie nezaobídu. No a tie čo sa predávajú bežne sú jedno veľké chemické laboratórium. Podobne teda ako sa snažíš presvedčiť nás čo konzumujeme živočíšne potraviny,tak my môžeme presviedčať teba o škodlivosti rastlinnej stravy.No a čo sa týka vajec , tak tie príroda vybavila látkami ktoré sú schopné až do vyliahnutia živiť vtáčí plod a teda sú v nich látky čo sú pre nich prospešné a teda logicky sú prospešné aj pre človeka , najmä ak sa zavrhla myšlienka priamej premeny cholesterolu na cholesterol v tele konzumenta. Neboj sa ja pochádzam z dediny a
o tom ako sa chovajú sliepky či iné domáce zvieratá čosi viem.Viem aj to , že zvieratá nám majú slúžiť aj ako potrava a preto ich život splnením tejto úlohy pokladám za naplnený a preto z môjho pohľadu to nie sú žiadne chúďatká.
dorisa
@2010 , ano, moze byť, len sa nesmú volať Haruľa...a možno ani Zemiakové placky, haha
atka7
@boxik , uz ma to nebavi, pises o uplne insom ako ja..... nikoho tu nepresviedcam, len reagujem na to, co pisu druhi... jedz si co chces, rob si co chces, ver si comu chces, len hlavne ma nechaj konecne na pokoji... Maj sa.
atka7
@2010 , ano, samozrejme, uz som ich aj tak robila, len som struhala na hrubsie...
2010
:-))) presne ako hovoris preto su stiahnute.
lusinkab
Hmmm mozno som z inej planety ale slovo harula pocujem prvy krat :) nikdy sme tak doma jedlo nevolali.iny kraj iny mrav.Inaksie velmi pekny recept.
dorisa
@lusinkab áno, v každom regione sa to volá inak. Ďakujem za pochvalu, po tých spŕškach kritiky dobre padne:) ďakujem
helca103
u nás je to tiež haruľa a túto verziu som už aj vyskúšala. Je výborná a veľmi rýchlo sa zjedla.

kimlo
Ja som v ziadnom pripade nekritizoval recept, len ma napadlo upozornit ze panensky olivovy olej nie je vhodny na vyprazanie lebo neznasa vysoku teplotu a znehodnoti sa..ak je niekto alergicky na zivocisne tuky tak sa da pouzit repkovy alebo slnecnicovy.
malusa
Suhlasim s kimlom,olivovy olej panensky nie je vhodny na vyprazanie.
atka7
@kimlo , ano, mohlo to byt na nekvalitnejsom olivovom oleji, ten znesie vyssie teploty, ale ten doma nemame a kedze to bolo skor opekane, takmer nasucho, toho oleja tam bolo mozno za 1 CL a nebolo to vyprazane v centimetrovej vrstve oleja, myslim, ze by to mohlo byt ok...
olga42
Milá Dorisa.Máš pravdu že su medzi varecháčmi aj taký čo radi krytyzuju druhých.Ked sa im recept nepáči tak nech sa k nemu nevyjadruju.Ja mam taku skusenost že som musela požiadať o vymazanie čo mi chodili take odpovede čo ma až uražali a výsmešne.
dorisa
@olga42 , tak rôzni ľudia sú tu, ja mam odložený jeden komentár, ktorý redakcia zachytila , ale v maili bol...no, nechci ho vidieť. Dosť dlho som nepridávala recepty, varecháči ma pobádali, aby som dala svoje recepty, a vidíš....nie všetko prešlo
caterina
Je mi velmi luto, ked citam, ze su tu komentare, ktore je nutne vymazavat! Je to hanba, ale iba pre tych, ktori taketo komentare pisu. Toto nie je stranka pre profesionalnych kucharov (a aj keby bola), nikto nesmie hanit recepty toho druheho! Akym pravom?! Vzdy som tu nasla vela inspiracii podla mojej chuti. Ano, aj kritika sa prijima, s tym treba ratat, ked sa niekto rozhodne publikovat svoj recept. Ale v ziadnom pripade nie hanliva a taka, ktora autora akurat odradi sem pridavat (pre mnohych) skvele recepty!!!
stanci11
niektorým ľudia akoby čakali do čoho si môžu rypnúť... veď ži a nechaj žiť.. nepoznáme?? to keď niekto nemá rád mak začne kritizovať recepty s makom či ako? nechápem pointu...

Ďakujem autorke za recept a rada by som sa opýtala... dá sa pridať len ten rôsol z tých chia semiačok? chystám sa ich tiež používať miesto vajíčok ale brala by som radu... ;) a nezmení sa moc štruktúra/chuť jedla? bracha ide urvať keď experimentujem tak či by na to prišiel :D diky moc a budem rada za akékoľvek ďalšie Vaše recepty!! :)
dorisa
@stanci11 , neviem..čo by si oddelila chia semiačka od rôsolovitej hmoty, tie sa totiž neusadzujú na spodu,ale obaľujú jedlotlivé semiačka, ako keď namiesto vajíčka použiješ ľanové semiačka. A v haruli ich absolútne nevidieť, naozaj chutili lepšie, ako moje klasické. Ďakujem za komentár a teším sa aj ja na nové recepty zo zdravými prísadami a zeleninky.
ola111
Milá @dorisa ,keď som sa prihlásila na túto stránku,teba som si všimla ako prvú,páčili sa mi aj páčia tvoje recepty.Videla som,že si sa dlho odmlčala,myslela som si,že z osobných problémov.Ale že kvôli varecháčom???Teda česť výnimkám???Prečo sa na nich nevykašleš,ignoruj ich.Veď vidíš,že ich je tu stále viac,ale viem,že ty recepty pridávať budeš,teda aspoň dúfam.Je nás tu veľa,ktorých tvoje recepty inšpirovali,aspoň mňa určite:))))))))
ola111
Milá @dorisa ,keď som sa prihlásila na túto stránku,teba som si všimla ako prvú,páčili sa mi aj páčia tvoje recepty.Videla som,že si sa dlho odmlčala,myslela som si,že z osobných problémov.Ale že kvôli varecháčom???Teda česť výnimkám???Prečo sa na nich nevykašleš,ignoruj ich.Veď vidíš,že ich je tu stále viac,ale viem,že ty recepty pridávať budeš,teda aspoň dúfam.Je nás tu veľa,ktorých tvoje recepty inšpirovali,aspoň mňa určite:))))))))
ola111
Tak ma to rozhodilo,že som ťukla dvakrát,aspoň to bude mať lepší efekt...
dorisa
@ola111 , ďakujem za príspevok. Tak, jedno s druhým , mám isté povinnosti a málo vypekám a varím skôr dookola to isté, takže som nemala aké recepty pridávať. Teraz fotíme všetko, čo jeme a sú to skôr zdravšie jedlá, tak som sa zas ozvala. Mám tu veľa priateľov, medzi ne patríš samozrejme aj ty, som rada, že sa jedlá páčia ( ako každý, však?) a sem tam ta kritika padne určite na úrodnú pôdu aj u mňa, nie som vševed a rada sa nechám poučiť. Ale nečakala som, že taka malichernosť, ako nadpis receptu môze niekoho vytočiť atď. Som tu a budem tu, aj so svojimi receptami. Cítim sa ako inventár varechy:), takže ..... aké odchádzanie:)
gabikapb
Recept sa mi veľmi páči. @dorisa určite neprestaň pridávať svoje recepty. Pre mňa sú veľkou inšpiráciou. Pekný deň :-)
angiek
dorisa nedaj sa odradit..recept je skvely a pre vsetkych mudrlantov ohladom oleja, pozrite si zlozenie olivoveho oleja a potom budete vediet ci sa moze alebo nemoze pouzit v tepelnej kuchyni..nie vsetko co je extra panenske, nie je tepelne odolne!! ak ma olej vysoky podiel mononenasytenych mastnych kyselin aspon 75-80g na 100g tak odolava teplote cca 210 stupnov! to znamena, ze sa neprepaluje, neznamena to vsak, ze pri vysokej teplote sa neznicia vitaminy atd. olej je vsak odolny a nerozkada sa na skodlive latky
jane1
Akoze ok, aj mna nastve ked v restike si objednam napr. cezar salat a donesu mi cosi co sa ani zdaleka nepodoba, to ma vytoci,! to je svetozname jedlo a ma urcite pravidla, ingrediencie... ale to sa bavime o profesionaloch, teda, aspon by sa to dalo v restauracii ocakavat ze?
ale tuto... som sokovana, nechodim tu casto, ale takuto diskusiu rozprudit a sudit, ako sa autorka nerozumie do zdraveho sravovania? a ze pouziva nespravny nazov? no prepacte, ale to som fakt necakala.
Pomyslite aj na tych, co napr, vajcia nemozu, nakolko maju alergiu, nie len na veganov, ktori z lasky k zvieratam nepapaju zivociane produkty. a vobec, ved ked sa vam recept nepaci, chodte hladat dalsi.
ja dakujem za inspiraciu, aj za kamosku, ktora dojci a dietatko ma alergiu na vajcia, tym padom ani ona nemoze... poradila som jej ako napr. obalovat v trojobale, ele na chia gel som zabudla. DAKUJEME!
dorisa
@jane1 , vidíš, dalo sa čakať, že tento recept rozprúdi takúto debatu. Ale som rada, že som pomohla viacerým stravníkom, ako si spestriť jedálny lístok aj bez vajca. Ja sa sem tam tu objavím, ale veľkú chuť nemám na pridávanie receptov, teraz sa doma stravujeme zdravšie, recepty mám, ale naozaj niekedy nevládzem oponovať a doslova hádať sa s niektorými varecháčmi. Na to naozaj nemám čas, pri mojich povinnostiach. Ja tebe ďakujem za názor a podporu. Pekný deň.
alex37
@dorisa , aj mne sa páči tvoj recept, keď tam niečo nechcem, tak to vynechám...takže pridávaj ďaľšie recepty, inšpirácie nikdy nie je dosť.
Pekný deň :-)
dorisa
@delaga , je tam minimum oleja:) myslím, že oveľa horšie "prehrešky" robíme, ako pár kvapiek oleja pod moju haruľu vid obrázok č. 6..to je tam toľko toho oleja ?
delavega
Ja len že je tam tolko cenných látok, že je ho škoda zničiť.
To už radšej piecť na klasickom masle.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia