Hanger steak na rozmaríne

afataga - fotkaafataga, 2. júna 2013
Hanger steak na rozmaríne
Foto: afataga

Vôbec nie je pravda, že steaky sa robia len zo sviečkovice, inšpiráciu som našla tu: http://www.youtube.com/watch?v=wOJJtJ4n9CE, výsledok ma milo prekvapil.

2
porcie
15 minút
príprava
4 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks po 100g
2 čl
1 čl
1 dl
1 hrsť
1 ks
4 vetvičky
2 ks
1 čl




Postup

  1. 1

    V stredu som kúpila hanger steak, do dnes som ho nechala v chladničke odležať. Mäso som očistila podľa návodu na YT. Rozdelila som na 4 ks po cca 100g, hodinu pred prípravou som výdatne posypala soľou a korením nadrveným v mažairi, nechala som ho na linke

    Hanger steak na rozmaríne - obrázok 1
  2. 2

    Na panvicu som dala trošku masti, nechala riadne rozpáliť, mäso je také šišaté, tak som ho pri opekaní otáčala, opekala som ho cca 4 min.

    Hanger steak na rozmaríne - obrázok 2
  3. 3

    Potom som ho dala na pekáčik do rúry na 55° na 2 min., potom som ho vybrala a zakryla poklopom asi na 5 min., kým som urobila redukciu. Do tej istej panvice som naliala víno, pridala som fazuľku, paradajku, rozmarín a nadrvené chlilli

    Hanger steak na rozmaríne - obrázok 3
  4. 4

    Keď sa víno zredukovalo, odstavila som panvicu a pridala kúsok masla

    Hanger steak na rozmaríne - obrázok 4
  5. 5

    Prílohu sme mali varené zemiaky s maslom, vňaťkou a pažítkou.

    Hanger steak na rozmaríne - obrázok 5

Diskusia k receptu

angast
Nádhera !!! Presne rare podľa mojej chuti. Ružovučké šťavnaté jedna báseň. Manžel ťa za toto musel poriadne vystískať. Perfekto !!!
katkat
ta titulna fotka je nadherna! slintam, neviem co viac povedat :)
mariamka
nebol to pred chvilou tymian?.. vari a foti ti to perfektne, klobuk dole..
elysa
pridávam sa k slintajúcim- nádhera...
tiginko
no toto, z teba bude nakoniec odborníčka na steaky! Perfektné! Len som trochu zmätená, čo to je za stejk... veď určite žiadna kravka netuší, kde má hanger mäso. Nemohla by si mi to preložiť do slovenčiny??
irenaw
vyzerá to nenormálne dobre, idem ja googliť, čo to presne mám kúpiť ;-)
lusinkab
presne tak @afataga ;-) steak nie je len svieckova to si krasne napisala :-) krasny receptik a presne podla mojej chuti :-)
irenaw
už som pogooglila a zoberiem si obrázok od @lusinkab ;-) že vraj to je podpultovka, načim zapojiť 100W-ový šarm :-P
pusta
@tiginko , @irenaw , ide o mäso po slovensky odborne nazývané ako hovädzie predné bez kosti - slabina, tiež známe ľudovo pod názvom slabina, pierko lebo pupok, čo zodpovedá českému pupek.
je to mäso vpredu a z boku nad vemienkom alebo mieškom mäsiarsky upravené. používa sa v ČR najmä na rolády, ale aj na účely, ktoré popísala @afataga , teda na steaky ako napr. flanksteak, tiež guláše a španielske vtáčky.

prikladám link z mäsodomov.sk:
 www.masodomov.sk/polozka/47/hovadzie-predne-bez-kosti-sl...

afataga
@mariamka dobry postreh, dala som rozmarin, aj to vidno na fotke a neviem preco som napisala tymian a potom mi to docvaklo :-)
afataga
@irenaw len to neprehanaj, aby masiar neoslepol :-) ja som to kupila v Metre vakuovo balene, boli tam dva kusy, tak este mam, ale nedam :-)
ked mam byt uprimna, mne to chutilo viac ako svieckovica
pusta
@irenaw , ty si z ba, môžeš si ho jednoducho objednať a telefonickyim povieš, na čo ho chceš použiť, upravia a dovezú aj domov. je to v cene, mäso je od nich kvalitné a podľa tvojej požiadavky, čo už je v základnej cene. môžu si tam objednať aj mimo ba, zahrnutí v mape ponuky.
ja to tak robím a som s nimi veľmi spokojná.
lusinkab
:-))))))) @irenaw az 100W sak to ho uplne oziaris :-)))))) @pusta no a niektore rezy ake kupis u nas tu nekupis a naopak :-) chudak kravicka aky bordel je z nej :-)
pusta
@lusinkab , máš totálnu pravdu:-)))))
lenže podľa obrázku, ktorý si pridala, rozšíriš síce svoje vedomosti, ale tu, žiaľ, podľa neho nekúpiš:-)
preto som v iných linkoch sa snažila priblížiť slovenské možnosti, ako si môžu tu na tvári miesta poradiť...ved vidíš sama, že už aj susedné české delenie je odlišné :D
apropos, lucynka, dnes máš voľno?
lusinkab
:-) no @pusta podla toho obrazku by som nekupila ani tu kedze tu to maju uplne ine ale ta sipka presne ukazuje kde je ta cast a aj ta kravicka je pekne nakreslena :-)
irenaw
@afataga @lusinkab alebo si to zjednoduším a rovno si vyhliadnem takého so slabším zrakom ;-))) a ďakujem za dobré tipy, ak mi to nevyjde... @pusta ja som sa takého nákupu vždy obávala, ale načase vyskúšať, keď mám od teba referencie, ďakujem :-)
jujoska
nadherna farba stejcikov, to by ma nenapadlo, zo slabiny robit stejky. Vdaka za inspiraciu
2010
@lusinkab v OZ sa inac sa porcuje, budes zbytocne hladat hanger steak aj falosnu svieckovu.
lusinkab
@2010 no tak to fakt .... najlepsie bolo ked som sem prisla po 6 rokoch z UK a zisitila som ,ze vsetko sa tu inaksie vola :-) ale uz som sa do toho akosi dostala :-) maso kupujem od masiara ale ak nahodou potrebujem nieco speci tak zavolam svojmu znamemu co robi uz vyse 20 rokov masiara a ak sa da tak mi odlozi to co potrebujem :-) ale zas neda sa stale kedze on je len zamestanec ale vyber je tu tak ci tak dobry takze to nejako prezijem aj bez tej falosnej svieckovej ale aj tak mam najradsej steak z kengurky :-)
afataga
@ankabanka neviem kde zijes, ale u nas to az take lacne nie je, flan je lacnejsi a falosna svieckovica je lacnejsia, asi je to vsade inak a dakujem za poklonu
afataga
@ankabanka ja tomu akosi nerozumiem, prisiel mi mail, ze si mi dala komentar, ale z redakcie som dostala info, ze sa sem neda pridat, lebo je tam apostrof a ze ti napisu, aby si ten apostrof odstranila, tak ja som len reagovala na tvoj komentar, dala si tam aj tento link:  en.wikipedia.org/wiki/Skirt_steak,...
ci nie?
ankabanka
aha, original koment bol:
v anglicky hovoriacich krajinach je znamy pod nazvom SKIRT steak. Skuste, vdacne vam ho objednaju. lebo je to pomerne lacny kus masa /Oproti inym castiam ako Rib a T bone a tak radsej predavaju tie. Ale ja preferujem potom radsej Flank steak.
@Lusinkab ak navstivim tvoj kraj dam sa pozvat na tu kengurku, co povies? Pridem s dobrym cervenym.
Inac tento tvoj recept @afataga je prezentacne perfect.

naviac: nechcela som sa dotknut poznamkou o cene, bludim svetom, kde som teraz je pomerne lacny aj preto ich robime castejsie, hlavne ked je velka BBQ partia a nechcu bugrery ci virsle.
prepac.
afataga
no hura, tak som rada, ze sa to vysvetlilo, nedotkla si sa ma, ja to chapem, ze vsade moze byt cena ina, len som napisala ako je to u nas
paploska
@afataga to robia tie moje skrátené vety :-) patrilo to aj lusinke za názornú ukážku hanger steaku
paploska
@afataga no nestíhačka :-) dnes máme výročie ...sv... mali sme ísť do rešitky, ale zavrhla som tak fičím ....:-)
afataga
tak drzim palce a blahozelam k vyrociu, skus potom aspon jedno foto, alebo aspon slovny popis :-)
paploska
No des iný spôsob som nevymyslela. potom to zruším :-) Keďže som sa rozhodla cca o 17:00, že večera bude doma, tak príprava bola výrazne kratšia. zohnala som len pekný kus bio falošnej sviečkovej, ktorú som pripravila presne podľa tvojej minutáže a bola medium (super :-)) a prílohu som prispôsobila času. Huby som podusila na výpeku a pridala soľ, maslo, korenie a tymián.Bolo to naozaj výborné :-) Ď
tiginko
@paploska skoro dobre, len si otvor ten obrázok (dvojklik na neho vo Facebooku), klik pravým tlačítkom myši a vyber "kopírovať adresu URL obrázka". Potom ho len skopíruj sem...
tiginko
nooo, tvoja lektorka môže byť na teba hrdá, perfektne sa ti mäsko podarilo, úplne ideálne. Fotka a zrejme aj samotné jedlo hodné profesionála. Gratulujem!
angast
paploska - si hviezda !!! Krásne si to ukuchtila aj zdokumentovala .
Perfektnéééé !
paploska
ďakujem, ono to vyšlo vďaka skvelému receptu od autorky :-)
afataga
@paploska super sa ti vydaril aj krasne foto, normalne mi robis chutky, podla mna je to skor medium rare, presne take mam najradsej, dufam ze ste si posmakli :-) tie casy pripravy su orientacne, tiez mi trvalo, kym som na to prisla a zbierala som rozumy a rady kade-tade, este raz ta musim pochvalit, nadhera :-)
paploska
@afataga ďakujem, no nebol to prvý steak, ale nerobím ich zasa tak často. ale prvý recept, ktorý mi napadol, bol ten tvoj :-) Zaujalo ma to "dopečenie" pri 55 st. v rúre. celkovo mám rada, keď sa mäso robí pomaly a pri nízkej teplote (myslím tým pečenie) no keďže som ho chcela dobre odfotiť (v rámci možností) skoro vychladol :-)
marianne
Vytlacila som ho muzovi nech robi cez weekend...sa tesi .Ja by som Ti ho aj pochvalila,ale co sa tyka masa, to pripravuje u nas manzel. A pre seba a dceru.Ja cim som starsia,tym mi menej chuti,az na ryby ho nejem uz vobec...najlepsi steak vraj jedol v Nice,ked sme boli,...bol vo vytrzeni:-)) mal medium,myslimze bolo len korenie na nom,nic viac,ale to bol taky falat steaku o akom snivala levia postaviicka z rozpravky Madagaskar. Ja uz ostanem pri tej svojej burine ako doma hovoria:-))
marianne
Ale cosi na tom bude,ze chlapi to s tym masom akosi vedia lepsie,ja sa na toho mojho,co sa masa tyka nechytam,fakt...
afataga
@marianne jasne ze nemusis chvalit, ked take nemas rada, ja tiez nechvalim torty s kilom margarinu :-) tu rozpravku som nevidela, ale viem si to predstavit, veru by som si prisadla. Burinu aj ja mozem, ale nic sa nema prehanat :-), mozno mas pravdu s tym masom a chlapmi, ale su aj vynimky, pozri, co urobila paploska, napr. moj muz vobec nevie varit, ale zas urobi ine doma ine veci, ktore ja strasne nenavidim, vsade to maju inak podelene
paploska
@marianne @afataga ja som pred 2 rokmi o mäso zakopla tak 1-2x do týždňa :-) ale všetko sa raz zmení a mäso musím, tak varím.....a hlavne jem. no a celkom mi zachutilo. :-) a občas aj ženy robia veci, ktoré im celkom neprislúchajú, nie? dnes som kúpila, obzrela a zapísala auto...bez chlapa :-)
eviana
@afataga , na tento Tvoj recepis som práve narazila... to je skvelá papanica... nádherný steak, úžasne načančaný... mňam... 100 bodov, klobúk dolu a pol kráľovstva k tomu :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia