Halušky somloi

Marek Kökeny
kuchár hotela Clavis v Lučenci, 27. októbra 2010
Halušky somloi
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

6 ks
120 g
120 g
Vanilkový krém:
2 ks
50 g
1 PL
0,5 l
10 g
Čokoládová poleva:
100 g
2 PL
5 PL
Okrem toho:
150 ml
60 g
60 g, namočené v rume




Postup

  1. 1

    Najprv vyšľaháme bielky na tuhý sneh, do ktorého pridáme cukor a nakoniec doň pridáme žĺtky, múku a citrónovú kôru. Cesto vylejeme na plech a pečieme asi 15 minút, potom ho rozdelíme na 3 časti. Prvý plát cesta polejeme rumom, na to dáme čokoládu a polejeme vanilkovým krémom.

  2. 2

    Položíme druhý plát cesta. Opäť ho polejeme rumom, potrieme džemom a posypeme orechmi. Pridáme aj hrozienka. Opäť polejeme čokoládou a krémom. Zákusok zakončujeme treťou vrstvou cesta, ktorú takisto polejeme rumom a čokoládou. Polejeme ho zvyšným krémom a pridáme hrozienka.

  3. 3

    Vanilkový krém: žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme mlieko, maslo a varíme, kým krém nezhustne. Potom pridáme vanilkový cukor a môžeme zahustiť troškou múky.

  4. 4

    Poleva: z cukru, masla, kakaa a trošky vody uvaríme čokoládu. Múčnik necháme odstáť v chladničke aspoň 12 hodín a potom z neho vykrajujeme pomocou lyžice halušky. Môžeme ich ozdobiť šľahačkou.

Diskusia k receptu

sjuz
Zbožňujem! V Paprika csárde robia fajnové:), ale keď iné nie sú, v maďarskom Tescu predávajú už hotové,a tie splnia tiež svoj účel:)), neviem, možno sa mi raz bude chcieť toto urobiť...:))
marikasu
Tento dezert sa chystám urobiť už veľmi dávno a recept vyzerá byť rýchly, takže vyskúšam :-))
jerica
zbožňujem:-)) nemám problém si ich spraviť , nič jednoduchšie a rýchle.!!(KK)
samanka
naozaj iba 10 g masla? To sa mi zdá málo. Mám tento recept niekde uložený, ale zdá sa mi to veľká babračka....
vybusna
ale ja tomu receptu nerozumiem. Dobre upeciem platy, polejem ich vecami a potom co? mam to naukladat na seba a krajat? ja tento dezert absolutne nepoznam a v zivote som o nom nepocula, preto sa pytam hlupo, ale naozaj co mam s tym robit?
huck
vybušna aj ja sa pridavam ! Tiež moc nerozumiem, kedže som tento dezert nemala možnost vidiet na živo, a nieto okusit. Pochopila som postup do uloženia do chladničky na 12 hodin. No, a potom ho krajame lyžicou ako halušky...? Nie je to škoda? Ja viem podla nazvu su to predsa halušky... Hmm,podavame v miske dodatočne poliate čokoladou a ozdobene šlahačkou?
matased
U nás, na južnom Slovensku to predávajú bežne aj v cukrárňach, ale doma som to ešte neskúšala..takže najbližšie ich zaradím do jedálneho lístka.
ainy
Mňam....idem vyskúšať :-)
zuzanabebe
Ja som o tých haluškách počula, ale nikdy som ich nejedla.. ale vyzerajú božsky.. škoda, že teraz sladké nejem, všetko dobré, čo navarím, napečiem, jedia ostatný, ja už sa len pýtam, ako im to chutí :D
Ukladám do KK ;)
cchikung
Je to napísané zrozumiteľne a vyzerá to báječné..určite vyskúšam,keď príde návšteva a nebudem sa musieť trápiť s krájaním.Ja keď som nejedla sladké vytešovala som sa aspoň vôňou.
fionecka
ja ich robím trošku inak, mám tradičnejší recept a veruže nei je to nič rýchle ... je to prplačka ....
jeka
Na somloi haluska mám aj iný recept, ktorý som ešte neskúšala,tak najprv skúsim tento a kedˇbude chutiť vyskúšam aj ten môj.dakujem.
používateľ nemá avatar
dry
dry
To čo predávajú v Tescu sa nemôže porovnať s haluškami "Somlói", ktoré robíme. Už som raz tento recept na Vareche uverejnil, ale niekde sa stratil. Somlói podľa nášho receptu sa pripravuje trochu inak, ale podstata je, že sa pomocou lyžice robia halušky. Ak budem mať čas, tak ten náš recept pridám na stránky Varechy.
vybusna
tak to som blazon...bud som slepa, alebo som nemala zrolovanu stranku, ale ja som tam v tom postupe ten 4 bod nevidela?
mamenka
Milí varecháči, tí, čo viete, čo sú šomlói halušky, pochválili ste ho, tí, čo o ňom nepočuli sa divili, ako sa vlastne v závere servírujú.
Dám vám radu na zjednodušené, rýchle a veľmi chutné šomlói:
cesto je klasika piškótové (ale môžu slúžiť za náhradu aj buď odrezky z iného koláča alebo keď sa iný koláč nevydarí ), natrháte ho na kúsky alebo vykrajovačkou vykrajujete polmesiačiky. V miske to potom polejete vanilkovým pudingom (kľudne aj iným), čokoládou a na záver šľahačkou. Ja pridávam aj džem (lekvár) z akéhokoľvek ovocia.
Toto je základ. Samozrejme, táto pochúťka sa menila podľa "bohatosti" oblasti a čo dokázala príroda dať ako plod. Niekde to bolo sýte a bohaté ako hore uvedený základný recept, niekde bola táto pochúťka chudobná, len ju nahradila, lebo šomlói chcel každý. Ale tak je to s každým receptom. A halušky sa volajú preto, lebo sa ukrajuje z cesta tak, ako keď bryndzové halušky ukrajujete z lopárika.
Toto je výsledok etnografického prieskumu "šomlói halušky".
Napriek tomu vám ich doprajem ochutnať. Sú vynikajúce. Dobrú chuť!
evanaaa
jedla som ich v Maďarsku, ale vtedy som nevedela, čo vlastne jem, len som ukázala na vedľajší stôl, kde to jedli, že aj ja chcem také " édes", a keď mi to priniesli, nevládala som to sama zjesť, museli mi pomôcť - je to sýta pochúťka a tie základné veci - puding. krém, lekvár, oriešky, čokoláda, atď. by nemali chýbať, inak to nie je to pravé. Párkrát som si ešte kúpila hotové ( aj v Kauflande), aj to mi chutilo, hlavne, že to bolo sladké. Ale teraz by som to už nesmela, škoda. Ten recept hore nie je dokončený - že treba vykrajovať tie halušky a poliať krémom.
evanaaa
pardon, odvolávam, to vykrajovanie halušiek tam je.
huck
mamenka - dakujem za dodatočne vysvetlenia :)
45katka1
tak toto urcite vyskusam Uz som o tom pocula ale este som to nejedla..takze najblizsie robime halusky trocha inak :-)
bosulka1
neváhajte, vyskúšajte, vynikajúci dezert, ktorý sa u nás hneď "ujal" pre deti miesto rumom polievam šťavou z ananásového kompótu
havino
havino dnes 21:30 ja som tu dnes dala ieto otazky, boli mi odporúčene na tuto stranku, dakujem,skusim to

Prosím poradte a ak mate aj presný recept domácky na ne, napíšte.
Upiecť viem kadečo,ale toto som ešte ani nejedla,ani nepiekla, včera v bezservítke to mal upečené z troch ciest a inak mi to pripadalo,ako ked goglím a čítam recepty,on akoby mal tie tri cesta na sebe preložene a rumom a hrozienkami poprekladane.Niekde to robia na plechu, niekde čítam do misy, do nádoby, potrhať, pokrájať? Cestá upiecť z dvoch vajíčok každe, napríklad? Ako ich robievate vy?

tu je jeho recept:
Upečieme tri druhy piškótového cesta: vanilkový, kakaový, a orechový. Na kakaové piškótové cesto nalejeme rum s vanilkovým krémom. Posypeme na to hrozienka a na malé kúsky pokrájané orechy. Na toto dáme vanilkové cesto, ktoré tiež polejeme s rumom a potom vanilkovým krémom. Zasypeme to hrozienkami a na malé kúsky pokrájané orechy. Na toto dáme orechové cesto. Necháme to stáť v chladničke minimálne 24 hodín. Podávame to so šľahačkou a s čokoládovým krémom.
babi
šomlon halušky milujem, ale nechcem tu nikoho kritizovať, dopredu sa omlúvam, ale na piskot zo 6 vajec sa mi vidí veľmi malé množstvo vanilkového krému.
matahari1974
suhlasím s babi.Ja mam presne tento isty recept ale dávam 1,5 dávky krému a polevy aby nebol suchy .Ale inač su to najlepšie Somloi halušky ake som kedy jedla .
zornicka5
Somloi halušky, mňam. Bola som niekoľkokrát na relaxačom pobyte v Topoľníkoch, a tam v hoteli Gladiol mali fantastické. Skoro denne som si ich dávala...ešte raz mňam, mňam, mňam.
sailero
vcera som to ochutnala po prvy RAZ a budem to opakovat ZAS= VELMI DOBRE.
3sandra3
ale prečo sa to volá Halušky?.... podľa opisu receptu to vyzerá na rezy, či?
optimista
Ochutnala som ich dvakrát a boli vynikajúce a teraz vďaka za recept, pripravím ich doma sama .... mňamky
afataga
ja som ich jedla v Madarsku, boli neskutocne vyborne ale myslim ze tam nebol lekvar, asi je tych variantov vela. Potom som hladala na nate nejaky jednoduchy rcp a nasla som: cesto nepeciem ale pouzivam piskoty a krema nahradim vanilkovym pudingom, ale riedkym na 1 l mlieka 1 sasok pudingoveho prasku, este potom hrozienka, orechy a vela rumu, tym sa nesmie setrit, potom to nie je ono, na tanieri poliat hojne roztopenou cokoladou a slahacku
klekipetra
Aj podľa tohto môžu byť výborné.
A v Maďarsku ich nájdete pod názvom Somlói galuska, teda somlÓi, podľa zemepisného názvu Somló.
veronikahu
občas to pečiem, dobrý nápad je pridať aj likér a džem, tu je môj recept:
Šomlói galuška /preklad z maďarčiny/
3 tenké piškótové pláty /biely, orechový, kakaový/
Na vanilkový krém:
5 dl mlieko
4 žĺtka
15 dkg cukor
8 dkg hladká múka
½ tyčinky vanilka
citrónová kôra
Na sirup:
2,5 dl voda
20 dkg cukor
1 dl rum
Na plnku:
8 dkg orechy
8 dkg hrozienka
1-1,5 dl rum
1 lyžica kakaový prášok
Na čokoládový krém:
15 dkg čokoláda
25 dkg cukor
1,5 dl voda
1 dl rum
Na penu:
6 dl sladká smotana /šľahačková/
Na vanilkový krém
- je potrebné uvariť mlieko s citrónovou kôrou, vanilkou, vychladiť a scediť. Medzitým žĺtka vymiešať s cukrom na penu aj s múkou. Do toho priebežne dolievať vlažné vanilkové mlieko. Potom to znovu pomaly zohriať /aj nad parou sa môže/, stále miešať, kým nezhustne. Dať vychladiť.
Na zhotovenie
- sirupu zohrej vodu, rozpusť v nej cukor, potom do vlažného sirupu primiešaj rum.
Na plnku
- rozdrv orechy a hrozienka máčaj v rume.
Čokoládový krém
- čokoládu nadrob do vody, pridaj cukor a rum, zohrej nad parou, nechaj vychladiť.
Potom všetky suroviny priprav, vezmi jeden piškótový plát, pokrop sirupom, sekanými alebo mletými orechmi, hrozienkami, vanilkovým krémom, polož ďalší piškótový plát. Na to zase nakrop sirup, daj orechy, hrozienka, vanilkový krém. Nasleduje tretia piškóta, zvyšok sirupu, posypať kakaovým práškom.
Celé to zabaliť do alobalu a dať na deň do chladničky. Na druhý deň lyžicou vykrajovať halušky na tortovú misku alebo malý tanier, naložiť na to studený čokoládový krém, ozdobiť šľahačkou.
veronikahu
samozrejme ukladať ho treba do vyššej napríklad janskej misy, alebo inej nádoby, odoberať veľkou lyžicou napr. do väčších kompótových misiek a poliať čokoládou, dozdobiť šľahačkou,
jozka2
Veronika,vdaka ti za doplnenie o tvoju verziu tohoto dobreho receptu.Urcite vyskusam,mam podobny recept polsky,vola sa szmercz otrasny nazov o to vacsia dobrota raz ho tu pridam,len neviem ci nezmenim nazov.Aj recept od Mareka Kokenyho je urcite velmi dobry podla zlozenia ingr.