Halušky somloi
kuchár hotela Clavis v Lučenci, 27. októbra 2010
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Suroviny
6 ks |
|
120 g |
|
120 g |
|
|
|
Vanilkový krém: | |
2 ks |
|
50 g |
|
1 PL |
|
0,5 l |
|
10 g |
|
|
|
Čokoládová poleva: | |
100 g |
|
2 PL |
|
5 PL |
|
|
|
Okrem toho: | |
150 ml |
|
60 g |
|
60 g, namočené v rume |
|
|
|
|
Postup
-
1
Najprv vyšľaháme bielky na tuhý sneh, do ktorého pridáme cukor a nakoniec doň pridáme žĺtky, múku a citrónovú kôru. Cesto vylejeme na plech a pečieme asi 15 minút, potom ho rozdelíme na 3 časti. Prvý plát cesta polejeme rumom, na to dáme čokoládu a polejeme vanilkovým krémom.
- 2
Položíme druhý plát cesta. Opäť ho polejeme rumom, potrieme džemom a posypeme orechmi. Pridáme aj hrozienka. Opäť polejeme čokoládou a krémom. Zákusok zakončujeme treťou vrstvou cesta, ktorú takisto polejeme rumom a čokoládou. Polejeme ho zvyšným krémom a pridáme hrozienka.
- 3
Vanilkový krém: žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme mlieko, maslo a varíme, kým krém nezhustne. Potom pridáme vanilkový cukor a môžeme zahustiť troškou múky.
- 4
Poleva: z cukru, masla, kakaa a trošky vody uvaríme čokoládu. Múčnik necháme odstáť v chladničke aspoň 12 hodín a potom z neho vykrajujeme pomocou lyžice halušky. Môžeme ich ozdobiť šľahačkou.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ukladám do KK ;)
Dám vám radu na zjednodušené, rýchle a veľmi chutné šomlói:
cesto je klasika piškótové (ale môžu slúžiť za náhradu aj buď odrezky z iného koláča alebo keď sa iný koláč nevydarí ), natrháte ho na kúsky alebo vykrajovačkou vykrajujete polmesiačiky. V miske to potom polejete vanilkovým pudingom (kľudne aj iným), čokoládou a na záver šľahačkou. Ja pridávam aj džem (lekvár) z akéhokoľvek ovocia.
Toto je základ. Samozrejme, táto pochúťka sa menila podľa "bohatosti" oblasti a čo dokázala príroda dať ako plod. Niekde to bolo sýte a bohaté ako hore uvedený základný recept, niekde bola táto pochúťka chudobná, len ju nahradila, lebo šomlói chcel každý. Ale tak je to s každým receptom. A halušky sa volajú preto, lebo sa ukrajuje z cesta tak, ako keď bryndzové halušky ukrajujete z lopárika.
Toto je výsledok etnografického prieskumu "šomlói halušky".
Napriek tomu vám ich doprajem ochutnať. Sú vynikajúce. Dobrú chuť!
Prosím poradte a ak mate aj presný recept domácky na ne, napíšte.
Upiecť viem kadečo,ale toto som ešte ani nejedla,ani nepiekla, včera v bezservítke to mal upečené z troch ciest a inak mi to pripadalo,ako ked goglím a čítam recepty,on akoby mal tie tri cesta na sebe preložene a rumom a hrozienkami poprekladane.Niekde to robia na plechu, niekde čítam do misy, do nádoby, potrhať, pokrájať? Cestá upiecť z dvoch vajíčok každe, napríklad? Ako ich robievate vy?
tu je jeho recept:
Upečieme tri druhy piškótového cesta: vanilkový, kakaový, a orechový. Na kakaové piškótové cesto nalejeme rum s vanilkovým krémom. Posypeme na to hrozienka a na malé kúsky pokrájané orechy. Na toto dáme vanilkové cesto, ktoré tiež polejeme s rumom a potom vanilkovým krémom. Zasypeme to hrozienkami a na malé kúsky pokrájané orechy. Na toto dáme orechové cesto. Necháme to stáť v chladničke minimálne 24 hodín. Podávame to so šľahačkou a s čokoládovým krémom.
A v Maďarsku ich nájdete pod názvom Somlói galuska, teda somlÓi, podľa zemepisného názvu Somló.
Šomlói galuška /preklad z maďarčiny/
3 tenké piškótové pláty /biely, orechový, kakaový/
Na vanilkový krém:
5 dl mlieko
4 žĺtka
15 dkg cukor
8 dkg hladká múka
½ tyčinky vanilka
citrónová kôra
Na sirup:
2,5 dl voda
20 dkg cukor
1 dl rum
Na plnku:
8 dkg orechy
8 dkg hrozienka
1-1,5 dl rum
1 lyžica kakaový prášok
Na čokoládový krém:
15 dkg čokoláda
25 dkg cukor
1,5 dl voda
1 dl rum
Na penu:
6 dl sladká smotana /šľahačková/
Na vanilkový krém
- je potrebné uvariť mlieko s citrónovou kôrou, vanilkou, vychladiť a scediť. Medzitým žĺtka vymiešať s cukrom na penu aj s múkou. Do toho priebežne dolievať vlažné vanilkové mlieko. Potom to znovu pomaly zohriať /aj nad parou sa môže/, stále miešať, kým nezhustne. Dať vychladiť.
Na zhotovenie
- sirupu zohrej vodu, rozpusť v nej cukor, potom do vlažného sirupu primiešaj rum.
Na plnku
- rozdrv orechy a hrozienka máčaj v rume.
Čokoládový krém
- čokoládu nadrob do vody, pridaj cukor a rum, zohrej nad parou, nechaj vychladiť.
Potom všetky suroviny priprav, vezmi jeden piškótový plát, pokrop sirupom, sekanými alebo mletými orechmi, hrozienkami, vanilkovým krémom, polož ďalší piškótový plát. Na to zase nakrop sirup, daj orechy, hrozienka, vanilkový krém. Nasleduje tretia piškóta, zvyšok sirupu, posypať kakaovým práškom.
Celé to zabaliť do alobalu a dať na deň do chladničky. Na druhý deň lyžicou vykrajovať halušky na tortovú misku alebo malý tanier, naložiť na to studený čokoládový krém, ozdobiť šľahačkou.