Foto: babkamt
Dnes som sa rozhodla spraviť tento guláš.
tepelná úprava
Postup
-
1
Ako prvú som si očistila cibuľu.
-
2
Pripravila som si masť, cibuľu som nakrájala.
-
3
Ma masti som ju restovala. Zvyknem ju podliať troškou vody, asi 1 pl, nechám vodu odpariť. Toto opakujem ešte 2 krát.
-
4
Potom som hrniec stiahla z ohňa a pridala som k cibuli 1 pl mletej sladkej papriky a 1 čl mletej štipľavej papriky.
-
5
Z umytého mäsa som stiahla všetky blany. Nakrájala som ho na väčšie kocky, prudko som ho opiekla na cibuľovom základe. Po opečení mäsa som pridala domáci paradajkový pretlak a paprikový krém a hovädzí vývar a čl soli.. Mäso som dusila v tlakovom hrnci asi 40 minút. Potom som skúsila, či je mäso mäkké. Tlakový hrniec som otvorila, mäso som ešte chvíľu povarila, aby sa odparila prebytočná tekutina. Ničím som guláš nezahusťovala.
-
6
Kým sa mäso dusilo, zarobila som si na knedľu. Jedna sa už parí, druhá zatiaľ kysne.
-
7
Po pozdrave bolo prvé, čo sa ma vnučka spýtala: čo si dnes varila? Bola hladná, lebo v školskej družine zjedla len polievku, druhé jedlo nebolo podľa jej gusta. U babky jej vždy chutí, dnes bola spokojná s gulášom, aj my ho pochválila:-)
nevidieť v nej kúsky cibule a ak na mäse niekde ostala blanka, zmizne aj tá, úplne sa rozvarí. Ale, samozrejme, chápem, že na takéto varenie treba čas a ak ho niet, treba si pomôcť ako sa dá.
A tuším idem vyložiť móčing z mrazničky, na zajtra, narobila si mi chute.
*****
Výborne si navarila. Prepáč, pri Tvojich receptoch ma vždy pochytí zvláštna nostalgia...
cibuľa sa podlieva aj z dôvodu, že sa v malom množstve horúcej vody sa cibuľa skôr uvarí a rozpadne a zahustí guláš prirodzeným spôsobom, teda netreba zahusťovať už ničím.
Inak postup ok, ale ta foto uvodna veru lakavo nevyzera. Dost mastny mi pride...
@kesemis si milý, ďakujem:-)
@sovka62 milá moja, teší ma, že varíme rovnako. To podlievanie cibule robím odkedy som na Vareche. Vždy sa tu niečomu novému naučím. Dodnes si pamätám, že som to čítala v recepte od našej výbornej kuchátky @cistnky. Viem o tom, že niektorí ľudia sú zástancami pomalého varenia gulášu v hrnci. Priznám sa, že čas by som si aj našla, ale nebaví ma stáť 2 hodiny pri sporáku a dávať pozor, aby mi mäso neprihorelo, lebo sa musí MÁLO podlievať. Ja som si zvykla na tlakový hrniec.Tá tvoja posledná veta ma rozosmiala. Nechala si sa vyprovokovať, zajtra bude u vás k obedu guláš:-) Pekný podvečer ti prajem.
@dr už ti na tvoju otázku odpovedala @sovka62 , @pusta1 , @amelie asi varíš pre viac ľudí, keď varíš vo veľkom hrnci. Teší ma, že ho varíme rovnako. Máme rovnaké chúťky.
@jozefj určite je lepší čerstvý cesnak, no ja som dala tentoraz sušený.
@methi , ďakujem za radu aj pochvalu.
@dosa som rada, že si myslíš, že perfektne varím, ďakujem, no svet sa zato nezrúti, že som dala sušený cesnak. Jedlo som varila pre nás, nám to až tak neprekážalo. Ak ti vadí sušený cesnak, tak ty pri varení použi čerstvý. Pekný podvečer ti prajem. Ďakujem za otvorenie receptu.
@amelie masť to rozhodne nie je.
@izabella929 ďakujem za otvorenie receptu.
@venusa no to si ma potešila, že nie som sama, čo varí mäso na guláš v tlakovom hrnci a si spokojná. Súhlasím, že každý má iný gfrif. Ale podstatný je výsledok.Ďakujem za komentár.