Grísik fotorecept

dorisa - fotkadorisa, 12. novembra 2010
Grísik (fotorecept)
Foto: dorisa

Opatrujem vnučku, a na raňajky si priala grísik. Tak som ho spravila.

1
porcia
5 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 ml
3-4 PL
štipka
1 PL
2 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. Budem variť jeden tanier grísika.

    Grísik (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mlieko osolené štipkou soli a ocukrené uvedieme do varu a postupne pridávame detskú krupicu. Stále miešame.

    Grísik (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Naservírujeme do hlbokého taniera, na vrch dáme maslo, posypeme grankom, možme aj vanilkovým cukrom, alebo škoricovým cukrom a podávame.

Diskusia k receptu

ivanhoe
Skúste servírovanie na plytkom tanieri,
posýpkou zo škorice alebo kakaovou nešetrite - ale to je podľa chuti
kucharronald
Práve som myslel na grísik ( my to voláme krupicová kaša), keď som kukal tvoj recept (detskú výživo), že si idem na raňajky spraviť :)) Aj ja zvykávam do plytkého taniera dávať, lebo skorej vychladne... :)) Ja pridávam len granko :)) tak si idem robiiť :))
pantinela
Mňam, ako školáčka som krupicovú kašu raňajkovala deväť rokov deň čo deň :-)
Teraz keď varím krupicu a bojím sa aby sa mi nezhrudkovatela, tak hneď na začiatku dám do hrnca šálku mlieka, štipku cukru, 1 PL kryštálového cukru a 3 PL krupice a tak za stáleho miešania uvarím. Krupica ja potom taká akurát, ani moc riedka, ani moc hustá a zaručene bez hrudiek. Navrch dáme plátky masla a vééééľa granka alebo škoricového cukru.
Servírujeme do hlbokých tanierov - viac sa tam zmestí ;-)
dorisa
@pantinela , taký poszup mám aj ja, a je to aj v hlbokom tanieri, z plytkého by nemala nič moja 13ročná vnučka. @kucharroland , je to v hlbokom, aby bolo veľa, len si urob, aby si mal "energiu" v škole. @ivanhoe , málo by bolo, robím tak,ako vnučka má rada,inak,nik iný to u nás neje. Ďakujem vám za komnetáre, vážim si ich.
hannah22
jej pohádka mládí, za chvílku si to zas budeme variť aj my ... :))
elisticka
@dorisa jeeeeeeeeeeeeeeej krupicnu kasu som uz nerobila davno lebo vnusi to nechcu a ja nemozem dojedat lebo by som bola sirsia ako vyssia.-))) ale inak je to mnam so skoricou ......
sovka62
Najviac ma zaujal ten názov. Pripomenul mi moju dobrú starkú, ktorá nám varievala grísik a nie krupičnú kašu (ako ja mojim deťom a vnukom). A neviem či preto, že grís mala z vlastnej pšenice, zomletý v mlyne, alebo pre tú lásku, s ktorou ho pre nás varila, nikdy viac som taký grísik nejedla. Už len tú krupičnú kašu.
jeka
vieš @dorisa ,hoci už mám cez polovicu života aj ja si dám niekedy ten grisík,ved nenadarmo sa hovorí,že po pädesiatke sa roky vracajú.
evanaaa
Aj u mojej starej mamy to bol grísik, v jej slovníku bolo veľa slov ponemčených a pomaďarčených. Mama nám varila, potom som to užnejedávala, ale idem o pár dní na kolonoskopiu, mám jesť kašovité jedlá, tak asi aj toto môžem.
evas13
Na vareche som prvý krát čítala a do teraz som ani nepočula o grísiku,
Teraz si veru už zapamätám navždy. :)
dorisa
@evas13 , naozaj? je to čudné, a ja som si myslela, že ma tu všetci vysmejete :))))
bobarka
sovka ,veľmi pekne a s veľkou láskou napísaná spomienka na dobrú starkú.
anysta
My máme krupicu ako maliarske plátno. Takže miláčikovi robím robotnícku krupicu, t.j. lopata, fúrik, kopa hliny a slniečko, alebo vianočnú so stromčekom a darčekami, alebo prírodnú s kvietkami a motýľom. Mladý si zaželá a ja rada splním.
frona
Ja varievam krupicovú kašu, ale robím ju tak, že do studeného mlieka dám krupicu a miešam, kým nezhustne...potom dám maslo,kakao a cukor..... neurobia sa hrudky. Na 1/4 l mlieka 5 ČL krupice. A len štipka soli a cukru. Neprihára tak rýchlo......:))))
odetapka
Mnamka, len ja po nej potom spim ako zarezana :) preto si ju neviem predstavit na ranajky iba na veceru. az sa mi slinky zbiehaju
mandula
no práve som ju dorobila mojim kukučkám a išli sa zahrdúsiť,takže dakujem a ukladám...)))
dorisa
...som rada,moja vnučka ma obdobia,že ho musím robit skoro kazdy den, a vraj, čim hustejší, tym lepší, dakujem za komentár
violetacamorova
Aj u nás to je gris, a mama ho vždy varila ako ty do polievkového taniera ale ja som chcela len na malý tanier, lebo bolo viac masla a kakavka. Ale ona ho vie urobiť stále dobrý redší, čo sa mne tak často nedarí.
dorisa
@violetacamborova , moja vnucka, bude mat15 a má také obdobia,že aj každy večer si pýta grisik...teraz má obdobie pudingov. Ďakujem za komentár.
irenaw
celý život moje obľúbené, v poslednej dobe hlavne zo špaldovej krupice, mňam
dorisa
@irenaw , teraz už si mozeme uvarit aj z inych druhov obilnin chutne kase, ďakujem za komentár.
smileynqa
z detstva si pamatam, ze krupica bola vzdy na plytkom tanieri, a jedavali sme ju lyzicou dookola po krajoch taniera , kde nebola taka horuca, az ku stredu :))) krasna spomienka, dakujem ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia