Grilované kalmáre (fotorecept)
Autor receptu: andys
Stredomorský recept s postupom, ako očistiť čerstvé kalmáre.
2 porcie |
30 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Z kalmárov vytiahneme hlavovú časť s vnútornosťami a odrežeme chápadielka (tie požijeme pri príprave pokrmu).
- Z hlavovej časti s chápadlami vyrežeme ústny otvor.
- Z tela kalmára vyberieme priehľadnú cievu a celého kalmára opláchneme pod tečúcou vodou.
- Prstami alebo nožom oškriabeme fialkastú blanu z povrchu tela kalmára. Ešte raz opláchneme.
- Takto pripravené kalmáre opražíme na rozohriatej grilovacej panvici (telá kalmárov aj chápadielka), na záver ich môžeme ochutiť bylinkovou soľou. Podávame s pestom z petržlenovej vňate, olivového oleja a cesnaku osoleným morskou soľou a s hranolkami, prípadne s čerstvým chlebom.
- Očistené kalmáre môžeme nakrájať na prstence, obaliť v cestíčku a vypražiť či uvariť v mierne osolenej vode a použiť ako prísadu do zeleninového šalátu.