Griláž

sonijamt - fotkasonijamt, 7. novembra 2010
Griláž
Foto: sonijamt

Blížia sa vianočné sviatky a u nás - okrem iných dobrôt - nesmie na stole chýbať griláž. Je to recept, ktorý sa už roky Zobraziť celý popisBlížia sa vianočné sviatky a u nás - okrem iných dobrôt - nesmie na stole chýbať griláž. Je to recept, ktorý sa už roky používa v našej rodine a ešte sa mi nestalo, aby sa mi nevydarila.

Suroviny

150 g
250 g
1 ks,sladené
1  2 až 3 hrste, mleté
1  balenie




Postup

  1. 1

    Cukor v hrnci upálime na karamel. Cukor sa MUSÍ ÚPLNE rozpustiť, v opačnom prípade sa mnohé gazdinky sťažujú, že v griláži majú hrče cukru a to isté platí aj po podaní Salka.

  2. 2

    Keď je cukor rozpustený, pridáme Salko a s veľkou trpezlivosťou ho vymiešame na HLADKÚ masu. Potom pridáme maslo, miešame, až kým sa nerozpustí a pridáme orechy. Premiešame, odstavíme a naplníme oplátky.

  3. 3

    Na noc zaťažíme a na druhý deň môžeme ozdobiť čokoládovou polevou.

Diskusia k receptu

honestka
robim bez salka, ale so zltkom. Iba hrst orechov sa mi zda malo?
kuchticka
@honestka , ake pouzivas oplatky? Daju sas u vas kupit take suche tortove oplatky? Pred tyzdnom boly u nas deti a spominaly co jim chutilo v Cesku a tiez si spomenuly na tie oplatky, ktore som robievala. Pytaly sa preco ich uz nerobim tu.
sonijamt
čo sa týka orechov, v recepte je síce "hrsť" orechov, ale myslená je taká dobrá plná hrsť. Ja ich nevážim, ale dám takú plnú kompótovú mištičku a keď mám ešte orechy pomleté a sa mi zdá, že ich je málo, ešte pridám. Samozrejme, každý si môže dať, koľko chce, tým nič nepokazíte. No a oplátky - používala som kedysi s tými malými kockami, lebo griláž pekne vsiakla práve do tých štvorčekov, ale najnovšie používam také obrázkové, tie sú vynikajúce, jemnučké:-)
marienka44
Ja robim podobne. Cukor kystal 250 g upalim, pridam Salko, treba miesat a pripadne vypnut plyn na sporaku, lebo sladke sa lahko pripali. A nakoniec do teplej masy vmiesat len 125 g masla a orechy 2-3 hrste. Zatazit do druheho dna. Kedze tu je viac cukru, je aj viac masy. Plnim 2 x po 4 oblatky.
enge149
aj ja plním takéto oblátky,ale menej sladký recept podľa seba:cukor kr.125g upáliť na karamel,pridať salko,miešať na malom ohni a tak ako@marienka /asi máme dosť podobné recepty ako od starej mamy/pridať maslo /125 g/a nakoniec orechy podľa chuti aj domácich pomerov,a ešte dôležité -trocha rumu na chuť aj vôňu a samozrejme aj do čaju,aby sme vládali ďalej pracovať,plniť ešte teplou plnkou oblátky,zaťažiť a papkať s tým čajom s rumom..
sonijamt
@presov to ma mrzí, pretože ja túto griláž robím viac ako 20 rokov a problém som mala iba jeden jediný raz, keď som chcela ušetriť pár korún na masle a dala som do nej lacné maslo, vtedy mi grilláž zredla, inak zahustiť sa dá -ako som už písala - mletými orechmi. Už ju mám aj na tieto sviatky pripravenú, medzi kolegami padla ako prvá a aj kolegyni som ju dnes robila,nakoľko jej stále ostávajú v griláži hrčky
yennn
Ahojte, ja mam uplne iny recept od svokry, postup je strasne podivny, treba byt hoooodne trpezliva, ale vydaria sa vzdy, a sladke su dost, aj bez salka...
250g cukru upalit na karamel, vliat 250g slahacky - z karamelu sa stane tvrda cukrova guča, ktora sa postupne rozpusti v slahacke a premiesa sa (tato cast trva straaasne dlho). Do toho 250g masla rozpustit a spojit. Potom 1 rozslahane vajicko rychlo primiesat (aby nevznikla prazenica) a do toho 250g orechov....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia