Grécky šalát

dominika118 - fotkadominika118, 5. apríla 2012

Mám rada Grécko a s ním aj ich kuchyňu:) Tento recept je jednoduchý, časovo nenáročný a výsledok je veľmi chutný.

20 minút
príprava

Suroviny

5 ks
3 ks
1/2 ks
1 ks
150 g
250 g - balkánsky
1-2 lyžice
  alebo bazalka




Postup

  1. 1

    Paradajky, papriky, polovicu šalátovej uhorky a cibuľu si nakrájame na menšie kúsky. Pužila som klasické paradajky, ale aj cherry a ďatlové paradajky. Spolu premiešame.

    Grécky šalát - obrázok 1
  2. 2

    Olivy precedíme a pridáme do misy. Samozrejme olivy máme bez kôstiek. Môžme zvoliť aj olivy plnené paprikovou pastou. Potom môžme /nemusíme/ pridať ľanové semienka. Ja ich pridávam skoro do každého jedla.

    Grécky šalát - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme na kocky nakrájaný syr a zľahka premiešame.

    Grécky šalát - obrázok 3
  4. 4

    Dochutíme čiernym mletým korením a bazalkou alebo oreganom. Vlejeme šťavu z jedného citrónu a jednu alebo dve lyžice panenského olivového oleja. Opäť jemne premiešame. Môžme podávať:)

    Grécky šalát - obrázok 4

Diskusia k receptu

afataga
jedla som viac krat grecky salat v Grecku, ale nikdy tam nebola paprika ani semienka, ale mozno zalezi do regionu, aj my to mame radi len ja mam radsej cierne olivy, ale to je kazdeho vec a sol
dominika118
Napísala som, že ľanové semienka pridávam takmer všade, s tými olivami je to naozaj vec vkusu, ja mam radšej zelené.
Nesolím šaláty.
tatranka
Chutný ľahký šalátik.Najprv sa najedia z tej krásne farebnej kombinácie oči a potom hor sa na kopec dobrôt.Ja som v grécku nebola ale v bývalej Juhoslávii nám servírovali grécky šalát.Vždy som si pochutila.Pripomenula si mi krásne chvíle a pekných pár rokov z mojej nádielky dole.Jednoducho som omladla.
chariquet
gr. horiatiki salata = dedinsky salat v tvojom prevedeni vyzera velmi lakavo. Na margo papriky - v Grecku ju normalne pridavaju do salatu (neprida sa, len ked v chladnicke nie je:) Niektori Greci uprednostnuju pridat trosku viac oleja - nie 1-2 PL. A potom namacaju kusky cerstveho chlebika do tej stavo-olejovej zmesy na spodku misy. Mnam, uz aby bolo leto!!!!
nika60
Ja ho robím ako Ti akurát nedávam semienka, ale vyskúšam uvidím. Mám kamarátku , ktorá sa vysťahovala do Grécka (manžela mala Gréka ) a keď sa vrátili z dovolenky (ešte keď žili v Česku) vždy sme varili grécke jedlá a jedli olivy. Tie ma vlastne naučila ona jesť
hanita888
Vyzera naozaj vyborne,mam rada Grecky salat,urcite si ho urobim tak ako ho robievas ty ......diky.....
emili70
Máme radi tento šalátik,ale chcela by som nejaký nový k údenému mäsu.
ilusa
v poslednom case robievam cviklove salaty,ale dnes bude zmena,Tvoj salatik sa mi paci a mam vsetko co potrebujem
dominika118
emili70 viem o jednom čo by sa aj k údenine hodil..taky vyborny zelerový, len sa mi tu akosi nechce pridávať recepty a počitač plny fotiek postupov:D..musim sa trošku posnažiť..ale kimlo dobre radí..
teraz by som upravila tento postup, olivovým olejom nešetriť..a lanové semiačka sú voliteľné..