Grécky šalát

dominika118 - fotkadominika118, 5. apríla 2012

Mám rada Grécko a s ním aj ich kuchyňu:) Tento recept je jednoduchý, časovo nenáročný a výsledok je veľmi chutný.

20 minút
príprava

Suroviny

5 ks
3 ks
1/2 ks
1 ks
150 g
250 g - balkánsky
1-2 lyžice
  alebo bazalka

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Paradajky, papriky, polovicu šalátovej uhorky a cibuľu si nakrájame na menšie kúsky. Pužila som klasické paradajky, ale aj cherry a ďatlové paradajky. Spolu premiešame.

    Grécky šalát - obrázok 1
  2. 2

    Olivy precedíme a pridáme do misy. Samozrejme olivy máme bez kôstiek. Môžme zvoliť aj olivy plnené paprikovou pastou. Potom môžme /nemusíme/ pridať ľanové semienka. Ja ich pridávam skoro do každého jedla.

    Grécky šalát - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme na kocky nakrájaný syr a zľahka premiešame.

    Grécky šalát - obrázok 3
  4. 4

    Dochutíme čiernym mletým korením a bazalkou alebo oreganom. Vlejeme šťavu z jedného citrónu a jednu alebo dve lyžice panenského olivového oleja. Opäť jemne premiešame. Môžme podávať:)

    Grécky šalát - obrázok 4

Diskusia k receptu

21 komentárov k receptu
jedla som viac krat grecky salat v Grecku, ale nikdy tam nebola paprika ani semienka, ale mozno zalezi do regionu, aj my to mame radi len ja mam radsej cierne olivy, ale to je kazdeho vec a sol
Chutný ľahký šalátik.Najprv sa najedia z tej krásne farebnej kombinácie oči a potom hor sa na kopec dobrôt.Ja som v grécku nebola ale v bývalej Juhoslávii nám servírovali grécky šalát.Vždy som si pochutila.Pripomenula si mi krásne chvíle a pekných pár rokov z mojej nádielky dole.Jednoducho som omladla.
gr. horiatiki salata = dedinsky salat v tvojom prevedeni vyzera velmi lakavo. Na margo papriky - v Grecku ju normalne pridavaju do salatu (neprida sa, len ked v chladnicke nie je:) Niektori Greci uprednostnuju pridat trosku viac oleja - nie 1-2 PL. A potom namacaju kusky cerstveho chlebika do tej stavo-olejovej zmesy na spodku misy. Mnam, uz aby bolo leto!!!!
Ja ho robím ako Ti akurát nedávam semienka, ale vyskúšam uvidím. Mám kamarátku , ktorá sa vysťahovala do Grécka (manžela mala Gréka ) a keď sa vrátili z dovolenky (ešte keď žili v Česku) vždy sme varili grécke jedlá a jedli olivy. Tie ma vlastne naučila ona jesť
emili70 viem o jednom čo by sa aj k údenine hodil..taky vyborny zelerový, len sa mi tu akosi nechce pridávať recepty a počitač plny fotiek postupov:D..musim sa trošku posnažiť..ale kimlo dobre radí..
teraz by som upravila tento postup, olivovým olejom nešetriť..a lanové semiačka sú voliteľné..

Pridaj komentár k receptu: