Grécka káva varená v konvičke Briki fotorecept

skolavareniapolus - fotkaSkolaVareniaPolus, 29. októbra 2016

Recept od Denisy Vinczeovej

5 minút
príprava

Suroviny

 mletá
 podľa chuti
 podľa chuti




Postup

  1. 1

    Do konvički Briki si dáme zohriať vodu. Ak pijeme osladenú kávu, tak pridáme hneď aj cukor.

    Grécka káva varená v konvičke Briki (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď voda začne vrieť, opatrne pomaly pridáme mletú kávu, zamiešame a na miernom ohni varíme, kým sa nezačne tvoriť pena. Vtedy konvičku zdvihneme z platničky a miešame lyžičkou, kým pena nezačne klesať. Tento postup opakujeme trikrát.

    Grécka káva varená v konvičke Briki (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Hotovú kávu prelejeme do šálky a podľa chuti pridáme mlieko.

    Grécka káva varená v konvičke Briki (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

haji
Při hlasování se mi krásně chruje připojení na Varechu.
fonok
Takto sa vari turecka kava ale nie v konvicke briki, ale v dzezve.
horevent
@Fonok (1.11.2016 14:32)

to je presný postup v každej Gréckej taverne či reštaurácii. Kto s tým začal prvý.... ?
akshai
@horevent (31.7.2018 08:31)

Fonok narážal, zrejme, na nezrovnalosti v postupe, a nie na to, "kto bol prvý". Tiež poznám iný postup varenia v brike. Môže však ísť o regionálne rozdiely, tak sa nechcem hrať na odborníka. Najväčšia nezrovnalosť je v tom, že kávu po rozpustení vo vriacej vode už NIKDY nemiešajú. Pred opakovaným napenením len kanvičku nachvíľu odstavia a jemne ňou 2-3x buchnú o stôl. Ako keď sa robí cappuccino. Tiež cukor dávajú až po rozpustení kávy. Ale... to už je, asi, detail.
akshai
PS: A ešte som si všimol "podľa chuti pridáme mlieko". :-) To je, akoby ste dali Talianovi na pizzu ananás alebo kečup a ešte mu ju aj vopred pokrájali.
1x kimlo




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia