Grécka káva varená v konvičke Briki fotorecept
Foto: skolavareniapolus
Recept od Denisy Vinczeovej
5 minút
príprava
príprava
Postup
-
1
Do konvički Briki si dáme zohriať vodu. Ak pijeme osladenú kávu, tak pridáme hneď aj cukor.
-
2
Keď voda začne vrieť, opatrne pomaly pridáme mletú kávu, zamiešame a na miernom ohni varíme, kým sa nezačne tvoriť pena. Vtedy konvičku zdvihneme z platničky a miešame lyžičkou, kým pena nezačne klesať. Tento postup opakujeme trikrát.
-
3
Hotovú kávu prelejeme do šálky a podľa chuti pridáme mlieko.
to je presný postup v každej Gréckej taverne či reštaurácii. Kto s tým začal prvý.... ?
Fonok narážal, zrejme, na nezrovnalosti v postupe, a nie na to, "kto bol prvý". Tiež poznám iný postup varenia v brike. Môže však ísť o regionálne rozdiely, tak sa nechcem hrať na odborníka. Najväčšia nezrovnalosť je v tom, že kávu po rozpustení vo vriacej vode už NIKDY nemiešajú. Pred opakovaným napenením len kanvičku nachvíľu odstavia a jemne ňou 2-3x buchnú o stôl. Ako keď sa robí cappuccino. Tiež cukor dávajú až po rozpustení kávy. Ale... to už je, asi, detail.