Grahamové žemle
Autor receptu: olga42
V našej rodine sú veľmi obľúbené.Po upečení a vychladnutí ich uložím do mrazničky a podľa potreby ich rozmrazím v mikrovlnke.Takto ich mám stále poruke.
20-22 porcií |
60 minút príprava |
20-25 minút na 250 °C |
Postup
- Droždie -2 ks-rozdrobíme a zamiešame ho s 2 lyžičkami kryšt.cukru.Do misky dáme múku,prášok do pečiva,soľ,ovsené vločky,semienka a všetko zamiešame.Keď sa droždie rozpustí,dáme ho do zmesi.Všetko zalejeme vodou,olejom a všetko zamiešame varechou. Hmotu posypeme múkou,zakryjeme pláteným servítkom a necháme vykysnúť./Cesto nemusíme miesiť rukou,stačí varechou./
- Keď cesto vykysne rukou namočenou v studenej vode tvarujeme žemle,ukladáme ich na plech pokrytý papierom na pečenie.Ukladáme ich na plech na vzdialenosť 3 cm od seba. Vrch žemlí potrieme vodou.Pečieme pri 250 stupňoch asi 20 až 25 minút.Po upečení vrch žemlí potrieme znova vodou.Takto upečieme 20 až 22 kusov.Potrebujeme k tomu 2 plechy.
- Po vychladnutí môžeme žemličky uložiť do mrazničky a konzumovať podľa potreby. V prípade,že neobľubujete tmavé pečivo,urobte žemle z 1 kg polohrubej múky.V tomto prípade cesto vyvaľkajte v hrúbke asi 3 cm a vykrajujte žemle šálkou.Postup je ten istý. Pridajte-podľa chuti-aj viac vločiek a semienok,poprípade celú rascu.