Grahamové žemle

Autor receptu: olga42

V našej rodine sú veľmi obľúbené.Po upečení a vychladnutí ich uložím do mrazničky a podľa potreby ich rozmrazím v mikrovlnke.Takto ich mám stále poruke.

20-22
porcií
60 minút
príprava
20-25 minút
na 250 °C

Suroviny

Postup

  1. Droždie -2 ks-rozdrobíme a zamiešame ho s 2 lyžičkami kryšt.cukru.Do misky dáme múku,prášok do pečiva,soľ,ovsené vločky,semienka a všetko zamiešame.Keď sa droždie rozpustí,dáme ho do zmesi.Všetko zalejeme vodou,olejom a všetko zamiešame varechou. Hmotu posypeme múkou,zakryjeme pláteným servítkom a necháme vykysnúť./Cesto nemusíme miesiť rukou,stačí varechou./
  2. Keď cesto vykysne rukou namočenou v studenej vode tvarujeme žemle,ukladáme ich na plech pokrytý papierom na pečenie.Ukladáme ich na plech na vzdialenosť 3 cm od seba. Vrch žemlí potrieme vodou.Pečieme pri 250 stupňoch asi 20 až 25 minút.Po upečení vrch žemlí potrieme znova vodou.Takto upečieme 20 až 22 kusov.Potrebujeme k tomu 2 plechy.
  3. Po vychladnutí môžeme žemličky uložiť do mrazničky a konzumovať podľa potreby. V prípade,že neobľubujete tmavé pečivo,urobte žemle z 1 kg polohrubej múky.V tomto prípade cesto vyvaľkajte v hrúbke asi 3 cm a vykrajujte žemle šálkou.Postup je ten istý. Pridajte-podľa chuti-aj viac vločiek a semienok,poprípade celú rascu.