Foto: palokuchki
Nebola som si ista, ci mam tento recept tu pridat. Ci sa vobec aj niekomu zide. Viem, ze je tu niekolko varechaciek co si Zobraziť celý popisNebola som si ista, ci mam tento recept tu pridat. Ci sa vobec aj niekomu zide. Viem, ze je tu niekolko varechaciek co si robia syry doma. Mozno ze tento recept niekoho oslovi a vyskusa ho.
Postup
-
1
Postup pri vyrobe goudy a edamu je ten isty. Rozdiel je len v tom, ze pri vyrobe goudy ma mlieko vacsi obsah smotany. Ak si chcete urobit edam podla tohto receptu musite pouzit menej tucne mlieko. Do tepleho mlieka 32C som zamiesala sadnute kysle mlieko a syridlo rozmiesane vo vode. Syridla su rozne. Vzdy treba postupovat podla prilozeneho navodu. Za 45 minut sa mlieko sadlo. Sadnute mlieko som dlhym nozom pokrajala na kocky velkosti 2/2cm.
-
2
5 minut po krajani som zacala syrovinu premiesavat. Premiesavala som ju 1 hodinu. Najprv pomaly, opatrne. Premiesavanim syrovina postupne zostavala pevnejsia.
-
3
Po hodine premiesavania som nechala syrovinu sadnut na dno hrnca
-
4
a odliala som asi 1/3 srvatky.
-
5
Do hrnca som potom priliala 2.5 litra vody 60C. Nie naraz. Na trikrat a zakazdym som syrovinu premiesala. Syrovina so srvatkou by mala mat teraz teplotu 38C.
-
6
Syrovinu som dalej premiesavala dalsich 30 minut.
-
7
Pripravila som si miesto, kde budem zlievat syrovinu. Na spodok zatvoreneho umyvadla som dala mriezku.
-
8
Na mriezku som polozila podlozku s dierkami (taku istu ako je na obrazku 10) a tenku dierkovanu latku. Na to vsetko som dala formu, ktoru mi muz urobil z plastikovej rury.
-
9
Dovod preco sa to vsetko takto robi je ten, ze syrovina po zliati musi byt prvu pol hodinu zatazena pod srvatkou. Pri tomto postupe sa vytlaci co najviacej vzduchu a syr by mal mat co najmenej dierok vo vnutri.
-
10
Na syrovinu som polozila druhu podlozku
-
11
a zatazila som ju . Nepouzila som zavazie, ale som naplnila hrniec s vodou.
-
12
Po pol hodine som srvatku z umyvadla vybrala. Umyvadlo som nechala otvorene a syr som s formou do neho naspat vlozila.
-
13
Syr som opat zatazila a takto zatazene som ho nechala 12 hodin.
-
14
Na druhy den som syr vybrala z formy a vlozila som ho na tri hodiny do slaneho nalevu. Doba solenia zalezi od velkosti syra. Z desat litrov mleka som mala 1,4 kg syr.
-
15
Syr potom treba nechat obsusit. Obycajne to trva dva dni. Jeden den sa syr vysusi z jednej strany a na druhy den ho otocim aby sa vysusil aj z druhej strany. Obsuseny syr potom zabalim vakuovackou a dam do chladnicky. Kto ma pivnicu moze zabalene syry drzat aj tam. Syr potrebuje zriet aspon dva mesiace pri teplote 10-12C.
-
16
Takto vyzeral zabaleny ten syr ktory je na hlavnom obrazku. Robila som ho 10.6.
1. Obvykle sa uvádza pri polotvrdých syroch 1kg syra/10l mlieka. Tých 1,4kg je vďaka kvalite mlieka, alebo vyššiemu obsahu nevytlačenej srvátky?
2. Čo zaručí, že výsledný produkt bude práve gouda a nie voľáky náhodný produkt? Netreba pridať voľáke mliekárenské kultúry?
3. Skutočne stačí odložiť váíkuovo balený polotovar do vákuovo uzavretej fólie a on vyzreje na požadovaný produkt? Klasicky sa syr necháva zrieť na vzduchu, pravidelne sa obracia, utiera a pod+a druhu natiera olejom, alebo slanou vodou. Spravidla sa vákuovo balí až hotový syr.
2.Do goudy nie je treba nic pridavat. To uz ked by si chcel robit napriklad Swiss Cheese (svajciarsky syr), alebo Jarsbelrg tak do nich je treba pridat ine kultury. Ked budes postupovat podla tohoto receptu urcite z toho dostanes Goudu. Je to kvoli sposobu miesania,udrziavania spravnej teploty a aj to vylievanie srvadky a dolievanie vody ovplyvni chut syra. 3. Co sa tyka toho zrenia, tak ja som zatial vzdy prave citala ten sposob ako ja uvadzam v tomto recepte. Ja som syry predtym natierala specialnou pastou a potom som ich namacala do vosku. Teraz to ale robim s tou vakuovackou a paci sa mi to viacej. Samozrejme ale niektore syry treba potierat srvadkou alebo slanou vodou aby dostali tu svoju charaktaristicku chut ako napriklad urcity druh Havarti, Gorgonzola alebo Chevrotin.
K tomuto receptu stačí jedno slovíčko, to hovorí za všetko :-) dávam čo sa dá ***** pre prípad ide do knihy zábudlivých :-)