Gouda fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 18. augusta 2013

Nebola som si ista, ci mam tento recept tu pridat. Ci sa vobec aj niekomu zide. Viem, ze je tu niekolko varechaciek co si Zobraziť celý popisNebola som si ista, ci mam tento recept tu pridat. Ci sa vobec aj niekomu zide. Viem, ze je tu niekolko varechaciek co si robia syry doma. Mozno ze tento recept niekoho oslovi a vyskusa ho.

Suroviny

10 l
150 ml




Postup

  1. 1

    Postup pri vyrobe goudy a edamu je ten isty. Rozdiel je len v tom, ze pri vyrobe goudy ma mlieko vacsi obsah smotany. Ak si chcete urobit edam podla tohto receptu musite pouzit menej tucne mlieko. Do tepleho mlieka 32C som zamiesala sadnute kysle mlieko a syridlo rozmiesane vo vode. Syridla su rozne. Vzdy treba postupovat podla prilozeneho navodu. Za 45 minut sa mlieko sadlo. Sadnute mlieko som dlhym nozom pokrajala na kocky velkosti 2/2cm.

    Gouda (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    5 minut po krajani som zacala syrovinu premiesavat. Premiesavala som ju 1 hodinu. Najprv pomaly, opatrne. Premiesavanim syrovina postupne zostavala pevnejsia.

    Gouda (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po hodine premiesavania som nechala syrovinu sadnut na dno hrnca

    Gouda (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a odliala som asi 1/3 srvatky.

    Gouda (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do hrnca som potom priliala 2.5 litra vody 60C. Nie naraz. Na trikrat a zakazdym som syrovinu premiesala. Syrovina so srvatkou by mala mat teraz teplotu 38C.

    Gouda (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Syrovinu som dalej premiesavala dalsich 30 minut.

    Gouda (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pripravila som si miesto, kde budem zlievat syrovinu. Na spodok zatvoreneho umyvadla som dala mriezku.

    Gouda (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na mriezku som polozila podlozku s dierkami (taku istu ako je na obrazku 10) a tenku dierkovanu latku. Na to vsetko som dala formu, ktoru mi muz urobil z plastikovej rury.

    Gouda (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Dovod preco sa to vsetko takto robi je ten, ze syrovina po zliati musi byt prvu pol hodinu zatazena pod srvatkou. Pri tomto postupe sa vytlaci co najviacej vzduchu a syr by mal mat co najmenej dierok vo vnutri.

    Gouda (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na syrovinu som polozila druhu podlozku

    Gouda (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a zatazila som ju . Nepouzila som zavazie, ale som naplnila hrniec s vodou.

    Gouda (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Po pol hodine som srvatku z umyvadla vybrala. Umyvadlo som nechala otvorene a syr som s formou do neho naspat vlozila.

    Gouda (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Syr som opat zatazila a takto zatazene som ho nechala 12 hodin.

    Gouda (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Na druhy den som syr vybrala z formy a vlozila som ho na tri hodiny do slaneho nalevu. Doba solenia zalezi od velkosti syra. Z desat litrov mleka som mala 1,4 kg syr.

    Gouda (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Syr potom treba nechat obsusit. Obycajne to trva dva dni. Jeden den sa syr vysusi z jednej strany a na druhy den ho otocim aby sa vysusil aj z druhej strany. Obsuseny syr potom zabalim vakuovackou a dam do chladnicky. Kto ma pivnicu moze zabalene syry drzat aj tam. Syr potrebuje zriet aspon dva mesiace pri teplote 10-12C.

    Gouda (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Takto vyzeral zabaleny ten syr ktory je na hlavnom obrazku. Robila som ho 10.6.

    Gouda (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

julica
Waaau, opäť ďalší zázrak! neviem, prečo na slovensku nerobíme zrejúce syry, myslím, že by sme mohli začať aj vďaka tvojmu receptu! zakladám rubriku syry a pašujem do nej všetky tvoje ecepty. veľké ďakujem!
mariamka
tak tento postup asi poslem do blizkej mliekarne, maju sa co ucit, tie ich "syry" su len chabe nahrazky, palokuchki mas moj velky obdiv a respekt
elixir
Nádherný syr :) možno si niekedy trúfnem, potom vyskúšam istotne práve tento recept :) Goudu mám rada.
pacik
Číta sa to ako roman, si šikovnica :-)
izabella929
tvoj syr vyzerá prekrásne.-) páči sa mi všetko aj celý postup...veľmi rada to vyskúšam...avšak môj farmár má problémy v tomto suchu udržať kravičky v pohode a tak mi dodáva menej mlieka, ako obvykle...dúfam len, že konečne zaprší a všetko bude fajn...a tvoj syr určite vyskúšam.-))) vďaka za recept..)
manya
ukladám si, časovo náročné, ale isto vyskúšam.
peter48
Zaujímavý a pomerne jednoduchý recept, len mám zopár otázok
1. Obvykle sa uvádza pri polotvrdých syroch 1kg syra/10l mlieka. Tých 1,4kg je vďaka kvalite mlieka, alebo vyššiemu obsahu nevytlačenej srvátky?
2. Čo zaručí, že výsledný produkt bude práve gouda a nie voľáky náhodný produkt? Netreba pridať voľáke mliekárenské kultúry?
3. Skutočne stačí odložiť váíkuovo balený polotovar do vákuovo uzavretej fólie a on vyzreje na požadovaný produkt? Klasicky sa syr necháva zrieť na vzduchu, pravidelne sa obracia, utiera a pod+a druhu natiera olejom, alebo slanou vodou. Spravidla sa vákuovo balí až hotový syr.
palokuchki
@julica , @methi , @mariamka , @elixir , @pacik , @izabella929 , @ywett , @manya , @peter 48 , vsetkym vam dakujem za komentare. Som naozaj rada, ze sa niekomu tento recept zide. @peter , 1.mnozstvo syra zalezi od kvality mlieka. Z tohoto syra som sa prave snazila vytlacit co najviacej srvadky. Ja zijem na farme a mame naozaj kvalitne mnlieko.
2.Do goudy nie je treba nic pridavat. To uz ked by si chcel robit napriklad Swiss Cheese (svajciarsky syr), alebo Jarsbelrg tak do nich je treba pridat ine kultury. Ked budes postupovat podla tohoto receptu urcite z toho dostanes Goudu. Je to kvoli sposobu miesania,udrziavania spravnej teploty a aj to vylievanie srvadky a dolievanie vody ovplyvni chut syra. 3. Co sa tyka toho zrenia, tak ja som zatial vzdy prave citala ten sposob ako ja uvadzam v tomto recepte. Ja som syry predtym natierala specialnou pastou a potom som ich namacala do vosku. Teraz to ale robim s tou vakuovackou a paci sa mi to viacej. Samozrejme ale niektore syry treba potierat srvadkou alebo slanou vodou aby dostali tu svoju charaktaristicku chut ako napriklad urcity druh Havarti, Gorgonzola alebo Chevrotin.
jerica
PÁR EXSCELENT !!
K tomuto receptu stačí jedno slovíčko, to hovorí za všetko :-) dávam čo sa dá ***** pre prípad ide do knihy zábudlivých :-)
katkat
fantasticke, velmi zaujimave, mam rada recepty na vyrobu syrov. Sice ich robit nebudem, ale rada vidim, ako sa to robi.
sracz
Ďakujem Ti, @palokuchki za perfektný rcp, určite ho zrealizujem s mliekom from Iowa! Odfotím výsledok a dám vedieť, ako som uspel!
sovka62
Danielka, číta sa to ako detektívka, pekne krok za krokom odhaľuješ ďalšie tajomstvo a nakoniec sa všetko ukáže v pravom svetle. Veľmi pekný syr, obdivujem tvoje schopnosti a vedomosti.
babav
Obdivujem, chvalim, hviezdickujem...
palokuchki
@jerica , @katkat , @tinca , @sracz , @sovka62 , @babav , dakujem vam za vase mile komentare. Potesili ma. Som velmi rada, ze sa tento recept aj niekomu zide. @sracz najlepsie bude, ked dostanes plnotucne mlieko. Snaz sa dodrzat teploty a cas miesania. Syr by ti mal vyjst dobre. Drzim palce a tesim sa na fotku.
havino
obdivujem, obdivujem, zlatá trpezlivosť, znalosť, 5*
slavka2012
Krasny recept a este krajsi vysledok. Obdivujem Ta, ze si syry vyrabas doma, v tomto pripade naozaj plati, komu sa neleni tomu sa zeleni, pretoze aspon nekonzumujete additiva, ktorym sa v kupovanych vyrobkoch neda vyhnut.
hannah22
krásna robota a pekný zdravý výsledok... vidno že pracovitá slovenka sa vo svete nestratí... si šikovná a máš moj velký obdiv.... :))
liama
Toto je obdivuhodne! Idem do obchodu, kupim syr a neviem ani kolko prace je za tym. A nehovoriac o tom ze nemam ani 10-litrovy hrniec:-)
sjdiecko
ďakujem za recept , robila som ho už 2x z 20 litrov mlieka, tak som zvedava na výsledný efekt o mesiac a pol :) je potrebné syr zabaliť vakuovackou?
palokuchki
@sjdiecko prepac, ze sa ti tak neskoro ozyvam. Syry ktore musia zriet dlhsie by mali byt vzduchotesne zabalene. Ak si vsimnes v obchodoch tie cele goudy, edamy, jarlsbergy su zabalene vo vosku. Ja som to tiez tak predtym robila. Teraz pouzivam vakuovacku. Pre mna je to takto jednoduchsie.
diabambulka
fantázia, spýtam sa kyslé mlieko dávaš zakysanku? veľmi si mi pomohla s praktiickým pofoteným návodom, pretože ide zima aja som sa rozhodla skúšať syry, na Vianoce by to bolo skvelé ponúknuť návštevou niečím svojím, doma vyrobeným a iným ako koláčom :-) drž mi palce, koľko takýto syr vydrží a máš ho potom v slanom roztoku či netreba ? ako ich vlasne skladuješ...som veľmi zvedavá, lebo v tomto smere som začiatočník:-)
tetrisss
No ja som to vyskusala, ale mi ten syr takto krasne nedozrel, oslizor mi, zial. Musim to este raz vyskusat, syr robim takmer ako ty, ale este to musim dopilovat :).
palokuchki
@diabambulka , neviem presne co je zakysanka. Ja davam obycajne kysle sadnute mlieko. Syr po obsuseni zabalim do vrecka vakuovackou a tak ho skladujem v chladnicke. Dobre zabaleny syr vydrzi aj par mesiacov. Syr MUSI byt zabaleny vzduchotesne. Prajem ti a dufam, ze ti syr vyjde a budes spokojna. @tetrisss mne sa to niekedy stalo, ked som si nevsimla a sacok niekde povolil a nabral trochu vzduchu. Spominala som uz predtym, ze syr sa moze namocit do vcelieho vosku a tak zakonzervovat. Sledujem viacerych co si vyrabaju doma syry a mnohi to robia aj takto. Vtedy ale odporucaju natriet syr lepivou pastou aby sa vosk lepsie prilepil. Prikladam fotku syra co som dneska otvorila.. Robila som ho 26.8.







SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia