Gouda fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 18. augusta 2013

Nebola som si ista, ci mam tento recept tu pridat. Ci sa vobec aj niekomu zide. Viem, ze je tu niekolko varechaciek co si robia syry doma. Mozno ze tento recept niekoho oslovi a vyskusa ho.

Suroviny

10 l
150 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Postup pri vyrobe goudy a edamu je ten isty. Rozdiel je len v tom, ze pri vyrobe goudy ma mlieko vacsi obsah smotany. Ak si chcete urobit edam podla tohto receptu musite pouzit menej tucne mlieko. Do tepleho mlieka 32C som zamiesala sadnute kysle mlieko a syridlo rozmiesane vo vode. Syridla su rozne. Vzdy treba postupovat podla prilozeneho navodu. Za 45 minut sa mlieko sadlo. Sadnute mlieko som dlhym nozom pokrajala na kocky velkosti 2/2cm.

    Gouda (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    5 minut po krajani som zacala syrovinu premiesavat. Premiesavala som ju 1 hodinu. Najprv pomaly, opatrne. Premiesavanim syrovina postupne zostavala pevnejsia.

    Gouda (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po hodine premiesavania som nechala syrovinu sadnut na dno hrnca

    Gouda (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a odliala som asi 1/3 srvatky.

    Gouda (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do hrnca som potom priliala 2.5 litra vody 60C. Nie naraz. Na trikrat a zakazdym som syrovinu premiesala. Syrovina so srvatkou by mala mat teraz teplotu 38C.

    Gouda (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Syrovinu som dalej premiesavala dalsich 30 minut.

    Gouda (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pripravila som si miesto, kde budem zlievat syrovinu. Na spodok zatvoreneho umyvadla som dala mriezku.

    Gouda (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na mriezku som polozila podlozku s dierkami (taku istu ako je na obrazku 10) a tenku dierkovanu latku. Na to vsetko som dala formu, ktoru mi muz urobil z plastikovej rury.

    Gouda (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Dovod preco sa to vsetko takto robi je ten, ze syrovina po zliati musi byt prvu pol hodinu zatazena pod srvatkou. Pri tomto postupe sa vytlaci co najviacej vzduchu a syr by mal mat co najmenej dierok vo vnutri.

    Gouda (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na syrovinu som polozila druhu podlozku

    Gouda (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a zatazila som ju . Nepouzila som zavazie, ale som naplnila hrniec s vodou.

    Gouda (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Po pol hodine som srvatku z umyvadla vybrala. Umyvadlo som nechala otvorene a syr som s formou do neho naspat vlozila.

    Gouda (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Syr som opat zatazila a takto zatazene som ho nechala 12 hodin.

    Gouda (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Na druhy den som syr vybrala z formy a vlozila som ho na tri hodiny do slaneho nalevu. Doba solenia zalezi od velkosti syra. Z desat litrov mleka som mala 1,4 kg syr.

    Gouda (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Syr potom treba nechat obsusit. Obycajne to trva dva dni. Jeden den sa syr vysusi z jednej strany a na druhy den ho otocim aby sa vysusil aj z druhej strany. Obsuseny syr potom zabalim vakuovackou a dam do chladnicky. Kto ma pivnicu moze zabalene syry drzat aj tam. Syr potrebuje zriet aspon dva mesiace pri teplote 10-12C.

    Gouda (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Takto vyzeral zabaleny ten syr ktory je na hlavnom obrazku. Robila som ho 10.6.

    Gouda (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Waaau, opäť ďalší zázrak! neviem, prečo na slovensku nerobíme zrejúce syry, myslím, že by sme mohli začať aj vďaka tvojmu receptu! zakladám rubriku syry a pašujem do nej všetky tvoje ecepty. veľké ďakujem!
tak tento postup asi poslem do blizkej mliekarne, maju sa co ucit, tie ich "syry" su len chabe nahrazky, palokuchki mas moj velky obdiv a respekt