Gazdovské zemiaky, ako ich robím ja fotorecept

jazavka - fotkajazavka, 11. septembra 2013
Gazdovské zemiaky, ako ich robím ja (fotorecept)
Foto: jazavka

Mám rada všetky jedlá, kde idú typické slovenské pochúťky - ako je bryndza, slanina, kyslá smotana. Niekedy som podobné zemiaky jedla v Podhájskej, ale ich receptúru neviem, tak som si ich prispôsobila vlastným chutiam. Verím, že zachutia aj Vám. Podávam ich ako hlavné jedlo, je sýte.

4
porcie
50 minút
príprava
20 minút
na 220 °C

Suroviny

2 kg
4 ks
20 dkg
125 g
podľa potreby
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Uvaríme si na menšie kúsky nakrájané ošúpané zemiaky v osolenej vode, do ktorej pridáme aj rascu. Na pekáči v ktorom budeme piecť zemiaky si popražíme slaninku - hore na šporáku.

    Gazdovské zemiaky, ako ich robím ja (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Uvarené zemiaky zlejeme a pridáme ku slaninke, dobre premiešame, ak je potrebné môžeme dosoliť a dáme zapiecť do rúry.

    Gazdovské zemiaky, ako ich robím ja (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pokiaľ sa nám zemiaky pečú, očistíme si cibuľku, nakrájame na väčšie kúsky a dáme speniť na maslo.

    Gazdovské zemiaky, ako ich robím ja (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    v miske si zmiešame jednu pochúťkovú (kyslú) smotanu s jednou bryndzou

    Gazdovské zemiaky, ako ich robím ja (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po upečení zemiakov pridáme k ním opraženú cibuľku, poriadne premiešame, dáme na tanier a prelejeme bryndzou. Prajem dobrú chuť.

    Gazdovské zemiaky, ako ich robím ja (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

16 komentárov k receptu
nepoznam tento recept, slaninu vobec nekupujem, myslim, ze dobre to bude aj bez nej, vyskusam dnes na veceru, akurat som kupila bryndzu, vdaka za inspiraciu
robievam ich aj takto, zemiaky mám rada do chrumkava...robím ich všelijako a pučené aj v celosti... so slaninkou sú veru najsamlepšie.-)) krásne , vydarené, chutné...šikuľka.-)
používateľ nemá avatar
plk
Paci sa mi to. Ale som ako "ruzova", tak bez tej slaniny. Aj ked by to malo byt udajne :-) menej najsamlep-sej-sie (pouzil som AZ piaty stupen :-) ).

A nedavno som tu "objavil" moznost hviezdickovania. Tak davam za plny pocet. Kvoliva jednoduchosti (takmer jednohrncovej) a poctu/kombinacii pouziteho materialu.
Zemiaky, aaano, to ja mozem :) A dnes budu na obed :) Mam rada taketo rychle a jednoduche zalezitosti, hlavne ked sa mi v hlave mota uz dva dni recept na jeden kolac a ja ho dnes MUSIM upiect, lebo sa zblaznim :D Dakujem ;)
Tak, a je dokonane :) Dakujem, super jedlo! Trosku som si to ja leniva ulahcila, cibulku som oprazila na panvici spolu so slaninou a pridala aj trosku cervenej papriky a korenia, potom som to supla do hrnca medzi uvarene zemiaky, zavrela hrniec, poriadne to oplieskala o steny hrnca, nech su zemiaky "strapate" a pak sup upiect :) Deti su nadmieru spokojne, ja tiez (prepac, musela som to este obsypat petrzlenovou vnatou, pretoze ju mam velmi rada a uzivam si ze mam cerstvu :) ) Este raz vdaka za recept!


dnes som spravila na obed, muž bol veľmi spokojný, robievam podobne ale opekám na panvici a k tomu zeleninový šalát, toto je fajnotka.
Krásne zemiačiky, veľmi sa mi popačujú, isto skoro vyskúšam, my sme zemiakoví všetci a takéto veľmi môžeme, mňam :)
toto jednoduchšie ,,robieval,, môj otec ....... očistené nové zemiaky (najlepšie boli tie malé guličky ) sa dali na naolejovaný plech osolilia sa, posypali sa rascou - premiešali a dali sa upiecť. K hotovým upečeným zemiakom sa dostal tavený syr a postune - striedavo sme si dávali ,,do nosa ,, ......niekedy sa posypali aj červenou paprikou ,alebo posypali čerstvou vnaťkou ........

Pridaj komentár k receptu: