Foto: mariamka
Recept na tento sladký dezert pochádza opäť z knihy Terézie Vansovej - Recepty prastarej matere. Nenáročný na prípravu a chuťovo delikátny, očarí všetkých milovníkov Zobraziť celý popisRecept na tento sladký dezert pochádza opäť z knihy Terézie Vansovej - Recepty prastarej matere. Nenáročný na prípravu a chuťovo delikátny, očarí všetkých milovníkov gaštanových dobrôt.
Postup
-
1
Žĺtky vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom do penista.
-
2
Vzápätí dotuha vyšľaháme bielky.
-
3
Postrúhame gaštanové pyré. Ideálne je uvariť gaštany a pretrieť cez sito, ale mimo sezóny poslúži aj polotovar.
-
4
Všetko opatrne zmiešame a vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, ja nepoužívam papier na pečenie. Cesto opatrne rozotrieme po celom plechu. A teraz sa nebojte, zo 5-6x buchnite plechom o podložku (mala som to pre istotu na balkóne :)) nech vyfučia všetky bubliny a cesto sa pekne rozleží. A šup s ním do trúby.
-
5
Pečieme opatrne, pomaly, ja som taká zaostalá, mám plynovú rúru bez ventilátora, merača teploty a časomiery :). Ale napodiv, vždy to nejako trafím. Ako aj teraz. Špajdlová skúška funguje. Pieklo sa to zhruba 20 minút na bežnej piškótovej teplote. Nechajte vychladnúť.
-
6
Medzitým si odšupkujte, pokrájajte, alebo tí šikovnejší rozmixujte mandle nie príliš nadrobno..
-
7
.. a opečte ich na troške oleja dozlatista.
-
8
Vychladnutú piškótu krájame opatrne nožom namáčaným v horúcej vode. Podávame s kopčekom šľahačky, posypané opraženými mandľami. Nezľaknite sa, nie je to klasický zákusok, piškóta, vysoká, maslová a bohatá. Ale chutí famózne. Môj drahý, čo už bol na odchode na futbal (ako inak) sa s ňou napchal postojačky za pár sekúnd, pomľaskal a pochválil.. a pritom, on vôbec nie je na sladké :) Prajem, nech aj vám tak chutí :))
-
9
Už len taká pikoška, tú mätu, čo vidíte na obrázku, som našla dnes na hubačke, rástla potvora úplne na blate medzi repkovým poľom a horou. Vonia nádherne.
A ešte otázočka - ten plech je klasická veľkosť?
podobe. Buď v polievke so slížami , alebo na kyslo s opečenou klobáskou. Kupované gaštanové pyré obsahuje 80% pomixovanej
varenej fazule. Ak si ho robíš sama doma , tak to je O.K.
@irenka fu, tu uz clovek musi ratat so vsetkym, a vsetko dokumentovat :),, hadam nikto nebude chciet aj ako to vyzeralo po traveniiiiii :)))))) toto moje balenie malo 200 g, mas pravdu, take nestandardne a este tolko gastanov :))