Gaštanová omeleta pečená v rúre fotorecept

mariamka - fotkamariamka, 1. júna 2013
Gaštanová omeleta pečená v rúre (fotorecept)
Foto: mariamka

Recept na tento sladký dezert pochádza opäť z knihy Terézie Vansovej - Recepty prastarej matere. Nenáročný na prípravu a chuťovo delikátny, očarí všetkých milovníkov Zobraziť celý popisRecept na tento sladký dezert pochádza opäť z knihy Terézie Vansovej - Recepty prastarej matere. Nenáročný na prípravu a chuťovo delikátny, očarí všetkých milovníkov gaštanových dobrôt.

Suroviny

500 g
250 g
1 bal.
4 ks
Na dozdobenie:




Postup

  1. 1

    Žĺtky vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom do penista.

    Gaštanová omeleta pečená v rúre (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vzápätí dotuha vyšľaháme bielky.

    Gaštanová omeleta pečená v rúre (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Postrúhame gaštanové pyré. Ideálne je uvariť gaštany a pretrieť cez sito, ale mimo sezóny poslúži aj polotovar.

    Gaštanová omeleta pečená v rúre (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Všetko opatrne zmiešame a vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, ja nepoužívam papier na pečenie. Cesto opatrne rozotrieme po celom plechu. A teraz sa nebojte, zo 5-6x buchnite plechom o podložku (mala som to pre istotu na balkóne :)) nech vyfučia všetky bubliny a cesto sa pekne rozleží. A šup s ním do trúby.

    Gaštanová omeleta pečená v rúre (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme opatrne, pomaly, ja som taká zaostalá, mám plynovú rúru bez ventilátora, merača teploty a časomiery :). Ale napodiv, vždy to nejako trafím. Ako aj teraz. Špajdlová skúška funguje. Pieklo sa to zhruba 20 minút na bežnej piškótovej teplote. Nechajte vychladnúť.

    Gaštanová omeleta pečená v rúre (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Medzitým si odšupkujte, pokrájajte, alebo tí šikovnejší rozmixujte mandle nie príliš nadrobno..

    Gaštanová omeleta pečená v rúre (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    .. a opečte ich na troške oleja dozlatista.

    Gaštanová omeleta pečená v rúre (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vychladnutú piškótu krájame opatrne nožom namáčaným v horúcej vode. Podávame s kopčekom šľahačky, posypané opraženými mandľami. Nezľaknite sa, nie je to klasický zákusok, piškóta, vysoká, maslová a bohatá. Ale chutí famózne. Môj drahý, čo už bol na odchode na futbal (ako inak) sa s ňou napchal postojačky za pár sekúnd, pomľaskal a pochválil.. a pritom, on vôbec nie je na sladké :) Prajem, nech aj vám tak chutí :))

    Gaštanová omeleta pečená v rúre (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Už len taká pikoška, tú mätu, čo vidíte na obrázku, som našla dnes na hubačke, rástla potvora úplne na blate medzi repkovým poľom a horou. Vonia nádherne.

    Gaštanová omeleta pečená v rúre (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

marianne
Tereziu Vansovu-Recepty prastarej matere mam aj ja,mala by som ho mat...opytam sa @mariamka-to gastanove pyre je uz sladene? Inak sa mi to paci velmi..
mariamka
hej @marianne bolo sladene, som neskoro zbadala :).. ale v pohode, s tou nesladenou slahackou krasne pasuje... diiik :)
staja
Toto sa mi páči, to musí chutiť noblesne. Vyskúšam čo najskôr.
mariamka
najlepsie na tom bolo, ze tam nejde ziadna muka.. akurat na ten plech :) dakujem vsetkym :)
staja
To ma oslovilo, vajíčka vyšľahané a gaštanové pyré. A prečo bez papiera na pečenie? - Zo zásady alebo kvôli retro-receptu?
A ešte otázočka - ten plech je klasická veľkosť?
mariamka
dakujem p.@Izka mozno ani nie tak celkom omeleta, ale nechcela som menit povodny nazov..
mariamka
@staja mam taku zabavnu prihodu s papierom na pecenie... v plynovej rure,, raz som ho pouzila a upiekla som papier miesto kolaca :) tak odvtedy neriskujem :)) plech som chcela merat, ale uz bol v trube :) teraz ledva som nasla pravitko ma cca 40 na 28 ale tak aj doporucuju v povodnom recepte, cesto by malo byt na hrubku prsta
tiginko
pánabeka, toto by som si teda dala, mňam.... na to, aká si zaostalá @mariamka si celkom šikovná :-)
afataga
mozem pouzit paradajkove pyre, ked gastanove nemam rada? :-)
mariamka
neprehanas to s tymi fajnovostami @afataga ? :)) ved urob a daj vediet ako to chutilo, ale nerucim ze to bude ono.. :))
angast
mariamka ! Nehnevaj sa , ale ja jedávam fazuľu radšej v normálnej
podobe. Buď v polievke so slížami , alebo na kyslo s opečenou klobáskou. Kupované gaštanové pyré obsahuje 80% pomixovanej
varenej fazule. Ak si ho robíš sama doma , tak to je O.K.
mariamka
@angast dala som si tu namahu a isla sa hrabat do smetneho kosa.. )) podla mna to nie je az take zke.. ved nie som Maruska co v maji vycari zrele gastany.... inak .. fazula myslim je na Slovensku celkom oblubena...

marianne
chudiatko moje ty sa uz cosi nadokladujes, az tak ich nerozmaznavaj...:-))
irenaw
gaštanové, jednoduché a dokonalá dokumentácia, páči sa mi to :-). tiež mi doma tvrdia, že nie sú na sladké, ale to je len strach, aby nedostali na obed žemľovku. po poriadnom kuse mäsa aj sladké príde k slovu ;-)
irenaw
k dokumentácii predsa len mám jednu otravnú otázku. ako to balenie vyzerá? pyré väčšinou vidím to zlaté, tam nie je toľko gaštanov. to vieš, podaj mi prst...
radulienka
Ak máte možnosť si na jeseň nakúpiť gaštanky a urobiť si z nich pyré, dať zamraziť, tak máte 100%-nú istotu, len sa nedať odradiť...
mariamka
@radulienka dakujem.. urcite svoje je svoje,, len u nas je problem, ked ich uvarm, hned sa zjedia,, tak ch mame radi :))
@irenka fu, tu uz clovek musi ratat so vsetkym, a vsetko dokumentovat :),, hadam nikto nebude chciet aj ako to vyzeralo po traveniiiiii :)))))) toto moje balenie malo 200 g, mas pravdu, take nestandardne a este tolko gastanov :))

tiginko
@mariamka ako ináč, u teba jedine že kompliment :-) Mimochodom len ti pripomeniem, že ty vyššie spomínaš, že si zaostalá ...
tiginko
fíha, a ty tu čo ešte robíš v tejto nekresťanskej hodine? Tiež si prišla z "tancovačky"? :-)
mariamka
:)) ani neviem,, trosku sme pospali a teraz pozerame s drahym "parlamentny cirkus" :))
mariamka
ale to iba tak 2 minuty, dlhsie sa to neda pocuvat :)) ty si bola tancovat? ja by som po tej dnesnej tu-rure uz nevladala ani palcom pohnut :))
tiginko
hej hej, bola...sem-tam u nás v takom väčšom pube (ja všetkým krčmám teda hovorím krčma, len som použila oficiálny názov, aby si si nemyslela, že chodíme do nejakého pajzla, pub predsa len znie honosnejšie) hrávajú malé kapely, poprípade diskdžokej do tanca, a dokonca veľmi dobre. Tak si s priateľmi vybehneme ponatriasať sa, super zábavka.
mariamka
super @tiginko :)) hudbu tanec milujem!! a este ked hra ziva kapela, to je dnes rarita.. hanba-nehanba aj my chodime do krcmy, myslela som, ze pub je pre pubertakov :))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia