Gaštanová omeleta pečená v rúre (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Recept na tento sladký dezert pochádza opäť z knihy Terézie Vansovej - Recepty prastarej matere. Nenáročný na prípravu a chuťovo delikátny, očarí všetkých milovníkov gaštanových dobrôt.

Postup

  1. Žĺtky vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom do penista.
  2. Vzápätí dotuha vyšľaháme bielky.
  3. Postrúhame gaštanové pyré. Ideálne je uvariť gaštany a pretrieť cez sito, ale mimo sezóny poslúži aj polotovar.
  4. Všetko opatrne zmiešame a vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, ja nepoužívam papier na pečenie. Cesto opatrne rozotrieme po celom plechu. A teraz sa nebojte, zo 5-6x buchnite plechom o podložku (mala som to pre istotu na balkóne :)) nech vyfučia všetky bubliny a cesto sa pekne rozleží. A šup s ním do trúby.
  5. Pečieme opatrne, pomaly, ja som taká zaostalá, mám plynovú rúru bez ventilátora, merača teploty a časomiery :). Ale napodiv, vždy to nejako trafím. Ako aj teraz. Špajdlová skúška funguje. Pieklo sa to zhruba 20 minút na bežnej piškótovej teplote. Nechajte vychladnúť.
  6. Medzitým si odšupkujte, pokrájajte, alebo tí šikovnejší rozmixujte mandle nie príliš nadrobno..
  7. .. a opečte ich na troške oleja dozlatista.
  8. Vychladnutú piškótu krájame opatrne nožom namáčaným v horúcej vode. Podávame s kopčekom šľahačky, posypané opraženými mandľami. Nezľaknite sa, nie je to klasický zákusok, piškóta, vysoká, maslová a bohatá. Ale chutí famózne. Môj drahý, čo už bol na odchode na futbal (ako inak) sa s ňou napchal postojačky za pár sekúnd, pomľaskal a pochválil.. a pritom, on vôbec nie je na sladké :) Prajem, nech aj vám tak chutí :))
  9. Už len taká pikoška, tú mätu, čo vidíte na obrázku, som našla dnes na hubačke, rástla potvora úplne na blate medzi repkovým poľom a horou. Vonia nádherne.