Galettes fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 18. septembra 2014

Galetky sú vlastne slané palacinky z pohánkovej múky, pochádzajúce z Bretónska. Veľmi ľahko si ich môžete pripraviť aj doma a naplniť podľa ľubovôle.

6
porcií
10 minút
príprava

Suroviny

125 g
1 ks malé
250 ml
3-4 PL(alebo olej)




Postup

  1. 1

    Pokračujem v skúšaní pohánkovej múky na všelijaké spôsoby, natrafila som na jednoduchý recept z Francúzska. Na Vareche sú ešte jedny galetky, na spôsob maki od @amelie. Pohánkovú múku som nasypala do misky, primiešala som trocha soli, priklepla vajíčko a prilievala postupne za stáleho miešania vodu, vytvorilo sa mi cesto redšie ako na klasické palacinky( bola som aj na pochybách, čo z toho bude?:-) Dobre premiešané som nechala postáť na pracovnej doske asi hodinku, aby múka napučala.

    Galettes (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do cesta som pridala 1 PL roztopenej kačacej masti, môže sa dať aj olej. Na rozpálenej panvici na troche oleja som potom piekla tenučké palacinky, z tejto dávky mi ich vyšlo 6 ks. Je dobré, ak sa takto po otočení bublinkujú:-) Napriek riedkemu cestu, vôbec sa netrhali.

    Galettes (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V knihe, z ktorej som čerpala, je plnka nasledovná: strúhaný ementál, šunka a volské oko. Ja som šunku vynechala, máme bezmäsitý deň:-)

    Galettes (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Aby to celé nebolo suché, k vyváženiu menu som pripravila zeleninový šalát: na troške oleja som opiekla kocočky červenej papriky a cesnaku, pridala som kúsok sušenej rajčiny v oleji, ochutila som citrónovou šťavou a sušenou bazalkou a tesne pred podávaním som do tohoto základu primiešala nakrájanú surovú cuketu.

    Galettes (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Takisto mi chutila verzia palacinky potretej bryndzou, to bol môj nápad. V knihe sa ešte uvádzajú ako alternatívne plnky ratatouille, dusené šampiňóny na smotane, cibuľové pyré alebo dusený špenát. Mňam! Iste ich postupne vyskúšam a verím, že aj niektorí z vás;-) Palacinky sú bezlepkové a ak vynecháte plnku na báze mliečnej bielkoviny, budú aj pre tých, čo majú laktózovú intoleranciu.

    Galettes (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

dzejsik
Galettes som si zvykla kupovať na obed počas semestra štúdia práve v Bretónsku :) Väčšinou čisté a na intráku plnila zeleninou. Avšak konkrétne v Rennes najpravejšia "galette bretonne" je plnená klobásou a horčicou - žeby pofrancúzštený hot-dog? O:) Ak si ju raz budete kupovať, radšej nehľadajte najlacnejšiu ... teda pokiaľ nemáte chuť na bezmäsitú klobásku ;)
kukulienka71
@jozka2 , @nika8 , @kecemis , potešili ste ma svojím záujmom, ďakujem:-) @dzejsik , to je výborný nápad, ďakujem ti za príspevok, určite je to takto veľmi chutné, samozrejme s kvalitnou klobáskou, pre bezlepkáčov určite dobrá voľba. A aj pre iných, pohánková múka je hodnotná náhrada bielej múky.
katka78
Júj to bola dobrotka! Mňam mňam. My sme bezmäsitý deň nemali, tak som tam dala aj tú šunku :-) Viem si to takto predstaviť ako sýte víkendové raňajky. Ďakujem @kukulienka za recept :-)

jamarlen
dnešné valentínske raňajky pre žienku- bez tej šunky:), veľmi sa nám páčili!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia