Foto: kukulienka71
Galetky sú vlastne slané palacinky z pohánkovej múky, pochádzajúce z Bretónska. Veľmi ľahko si ich môžete pripraviť aj doma a naplniť podľa ľubovôle.
porcií
príprava
Postup
-
1
Pokračujem v skúšaní pohánkovej múky na všelijaké spôsoby, natrafila som na jednoduchý recept z Francúzska. Na Vareche sú ešte jedny galetky, na spôsob maki od @amelie. Pohánkovú múku som nasypala do misky, primiešala som trocha soli, priklepla vajíčko a prilievala postupne za stáleho miešania vodu, vytvorilo sa mi cesto redšie ako na klasické palacinky( bola som aj na pochybách, čo z toho bude?:-) Dobre premiešané som nechala postáť na pracovnej doske asi hodinku, aby múka napučala.
-
2
Do cesta som pridala 1 PL roztopenej kačacej masti, môže sa dať aj olej. Na rozpálenej panvici na troche oleja som potom piekla tenučké palacinky, z tejto dávky mi ich vyšlo 6 ks. Je dobré, ak sa takto po otočení bublinkujú:-) Napriek riedkemu cestu, vôbec sa netrhali.
-
3
V knihe, z ktorej som čerpala, je plnka nasledovná: strúhaný ementál, šunka a volské oko. Ja som šunku vynechala, máme bezmäsitý deň:-)
-
4
Aby to celé nebolo suché, k vyváženiu menu som pripravila zeleninový šalát: na troške oleja som opiekla kocočky červenej papriky a cesnaku, pridala som kúsok sušenej rajčiny v oleji, ochutila som citrónovou šťavou a sušenou bazalkou a tesne pred podávaním som do tohoto základu primiešala nakrájanú surovú cuketu.
-
5
Takisto mi chutila verzia palacinky potretej bryndzou, to bol môj nápad. V knihe sa ešte uvádzajú ako alternatívne plnky ratatouille, dusené šampiňóny na smotane, cibuľové pyré alebo dusený špenát. Mňam! Iste ich postupne vyskúšam a verím, že aj niektorí z vás;-) Palacinky sú bezlepkové a ak vynecháte plnku na báze mliečnej bielkoviny, budú aj pre tých, čo majú laktózovú intoleranciu.
Diskusia k receptu