Už sa toto jedlo tu spomínalo viac krát. Preto som sa rozhodla sem pridať. Možno nám všetkým pripomenie sladké detstvo u babičky...

30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

5 ks
 podla chuti
3 lyžice
50 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Zemiaky som očistila, pokrájala na kocky a v slanej vode uvarila.Vody musí byť veľa, pretože sa bude postupne pridávať zpäť do kaše.Keď sú zemiaky uvarené do mäkka, zlejem vodu do nádoby. Zemiaky som popučila, pridala som hladkú múku a začala som miešať, počas miešania pridávam zliatu vodu a stále na malom plyne miešam a miešam,až kým nezačne táto zemiaková hmota fučať.Stále ju musím miešať a dolievať vodu.Keď sa vyfučí, trvalo to asi 5 min. a vidím, že múka sa uvarila, odstavím kašu. Vylozím na taniere, v strede fučky urobím jamku.Pokrájam slaninku na drobno, pridám k nej pokrájanú cibuľku

  2. 2

    a opražím všetko spolu do zlatova.Do vyhlbenej jamky dám opraženú cubuľku so slaninkou a do jamky nalejem lyžicu masti vypraženej zo slaninky.Nuž teda všetkým želám dobrú chuť.Ako prílohu,sme mali vždy dobre vychladnuté zkysnuté mlieko.Mohla by sa podávať aj so sudovou kapustou.

Diskusia k receptu

marijanka712
dakujem ja som spomínala, že u nám to robila babka a nevedela som si spomenúť na rp vedela som , že tam ide múka , ale nič viac , hned by som si dala , ale mladosť to nevráti len úžastne spomienky na letné prázdniny ešte ráz dík.....
karolka
Ja ju tiež varievam, ale zemiaky krájam na plátky, lepšie sa potom pretlačia, ako keď sú na kocky. Ale nedávam cibuľku, iba slaninku.
babkamt
Všimla som si , že máš 109 rokov .Úctyhodný výkon . V takom veku navariť , nafotiť , pridať na Varechu .Fučku mám rada , no dávno som ju nerobila .
izabella929
babkam...veru, chcela som to vymazať a naskočilo mi toto, nemám tolko rokov, ale zmeniť to neviem, aby som tam nemala nič, tak mi poraď, ak sa vyznáš...
zdenkas
Fučku hocikedy,veľmi mám rada,po sviatkoch príde na rad.
izabella929
zdenkas, veru po sviatkoch bude najmilejšia, keď už hodovania budeme mať dosť...
ajula
Izabel, klikni si po pravej ruke hore do svojho mena, ukáže sa ti po ľavej ruke edituj, klikni do toho a skús opraviť dátum narodenia.
Fučku mám veľmi rada.
tatranka
Z týchto ingrediencii máme aj my jedlo rodičovské.Volajú sa u nás na východe džadky. varecha.pravda.sk/recepty/dzadky-fotorecept/8373-recept.h...
Najlepšie ich robila ešte moja babička.Mamka ich nerobila často a ja sa ku ním vraciam. Pre mňa toto zloženie menú je veľmi chutné.Keď ty masu vyložíš na taniere,moja práca na džadky pokračuje.Ale fučku určite aj takto skúsim.Veď pri práci s džadkami,si sem tam vhodím hmotu s ktorou pracujem do úst,lebo je veľmi chutná.
izabella929
Martička,toto ma veľmi zaujalo, čo píšeš...a robíte aj lyžicou tie kôpky? Preto sa pýtam, lebo niet prekladu z Maďarčiny na tie,,,,krupliganca,,,že by to boli tie džadky? ako robíte džadky?
izabella929
Martička, bola som kuk na tie džadky...to nie je ono..Keď urobím tu hustú masu zo zemiakovej kaše s múkou,,,tak lyžicu namáčam v masti a tvorím také tvary lyžice....toto sa potom dáva medzi tie rebrá na striedavo , posype kapustou a zapeká sa...takže sa to nedá proložiť,,,nevadí, ale chutí to fest.-))
izabella929
ajula, ja si viem opraviť dátum, len ho chcem vymazať úplne a toto neviem...opravila som si to zpäť tak, ako som to mala...díky za radu.-)) si milá a ja si ťa vážim.-))
izabella929
Martička, mám jeden veľmi zaujímavý recept, to tu ešte nebolo a ani nie je...našla som ho dnes na Maďarskej stránke...niečo výnimočné, len to musím preložiť do slovenčiny a nejako to upiecť...je to také niečo, ako tie tvoje vzduchové gule...niečo úžasné a robí sa to z lístkového cesta...
hubata
Budete asi dievčatá prekvapené, ale my sme v závodnej jedálni toto jedlo mávali ako obed č. 2 normálne na jedálnom lístku. Dovtedy som ho ako záhoráčka nepoznala, ale naše kuchárky fučku tak vedeli urobiť, že obed č. 1 si tuším ani nikto neobjednal a ja som si fučku tiež navždy zamilovala. A k tomu sme samozrejme vyfasovali kyslé mlieko. Takže vďaka @izabella929 za milú spomienku.
Ja len pripomeniem, že fučka je vynikajúca aj zohrievaná na druhý deň, len sa strašne pripekááááá!
hannah22
veru tak fučka a zakysanka k tomu... mňam... ani mäsko netreba....:))
marcy
rýchlovka,zároveň sýte jedlo,ktoré chutí celej rodine....okrem najmenšej žabky ( netere ),ktorá z bazénika roztopeného masla si urobila terč a razom som mala oplieskané nielen okuliare,ale aj vlasy ,hi,hi....ona je polievková a mäsová
ajula
Izabel ďakujem za uznanie. Ale ako vidím, už máš vek uvedený správne.
dorisa
toto jedlo milujem....... presne takúto s múkou, vodou z varenia a cibulkou. Stačí......so slaninkou som nejedla, ale skúsim.
izabella929
dorisa, vyskúšaj, doporučujem.-)) je to ľahké jedlo...vyskúšať treba všetko, čo nám náš život ponúka plnou priehršťou.-))som presvedčená, že v jednoduchosti je krása a to sa vzťahuje aj na jedlá.-)) nech sa nám spoločne darí.-)
zuzkabluzka
krasny recept, rovnako ju robila aj moja stara mama, tiez dala navrch osmazenu slaninu s cibulou, ktoru sme sa snazili co najskor vyjest, lebo ked sme dostatocne vsetko mastne vyjedli a fucka zostavala zaliala nam ju potom teplym mliekom....nikdy nezabudnem na chut mlieka s mastnymi skvranami navrchu, hoci to neznie dobre, bola to totalna pochutka....v sobotu uvarim :)
havino
aj ja som sa teraz vrátila v čase. Mám asi 10 rokov, prišla som ku starkej, práve dovárala fučku, len bubliny som v hrnci videla, odstavila, naložila na taniere, poliala ale iba maslom roztopeným, z hora z kredenca (žiadna kuch.linka) zložila krčah s kýškou a to bola kýška, premiešala len tak opatrne, aby v nej boli hrudy, kusy smatanky, ako vedela povedať, prisolila a .... hned by som si teraz dala.
izabella929
@havino...som veľmi rada, že sa aspoň v receptoch vraciame zpäť do doby, kedy sme bolo všetci šťasní a spokojný,....honba za majetkom a prepychom urobila generáciu mladých ľudí bezcitnými...je to škoda...)toľko krásnych spomienok , citu a lásky bolo vo všetkom, kde sme sa ocitli...a stačí vyjsť na ulicu a vidieť ľúdí v ktorých tvárach sa dá čítať smútok , neistotu a prázdno...ďakujem pekne za vaše komentáre.-)
angast
@izabella929
som rád, že si mi toto jedlo pripomenula. Robievala ho moja nitrianskásvokra a veľmi mi to chutilo / síce aj muselo / ale mal som to rád. Avšak ten čas bol oveľa dlhší , keď stála pri sporáku a zemiaky boliakokeby trochu pripečené. Skrátka výborné jedlo. Ďakujem .
izabella929
@angast...mnoh ým nám to pripomína krásne detstvo a spomienky na naše milučké babičky.-)kiež by nám ešte mohli navariť aspoň tu vytúženú ,,fučku,,))ďakujem ti pekne za pekné spomienky.-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia