Foto: tatranka
Neviem vôbec či je naozaj francúzsky,pretože je len trošku vylepšený surovinami,oproti tomu,ktorý pečiem,ako náš slovenský.No tento sa mi vidí slávnostnejší zákusok.
porcií
príprava
na 220 °C
Suroviny
1 kus mrazené |
|
1 liter |
|
200 g |
|
3 lyžice |
|
2 balíčky |
|
1,5 balíčka |
|
250 g |
|
3 lyžice |
|
100 g - kvalitná |
|
2 ks |
|
2,5 dcl |
|
1 balíček |
|
štipka |
|
Postup
-
1
Ingrediencie: cesto na krém.
-
2
Pozabudla som ku ingredienciam pridať šľahačku,stužovač, a vanilkový cukor.
-
3
Lístkové cesto ,rozdelím na dve časti a vyválkam.
-
4
Položím na opačnú stranu dvoch plechov.Dobre poprepichujem,aby mi cesto nenafúklo. Pečiem v dobre vyhriatej rúre na 200-220 0C.Do rúžova.
-
5
Upečené cesto.Na schladené cesto nanesiem plnku,ktorú spracujem a nechám vychladiť.
-
6
Plnka:1 liter mlieka,dám prevariť.V malom množstve mlieka rozhabarkujem 2 balíčky vanilkového prášku,3 lyžice hrubej múky,štipku soli,2 žĺtka,vanilkový cukor.Uvarím hustú kašu.Do ešte teplej kaše zapracujeme 150 g masla.Miešame.Nakoniec pridáme 3 lyžice rumu. Medzi tým si vyšľahám z 2 bielkov sneh s 200 g práškového cukru.Keď je sneh pevný,zapracujeme do letnej zmesi aj sneh.Plnka na krémeš je hotová.Ešte teplú ju navŕšim na upečený plát.
-
7
Navŕšená plnka.
-
8
Našľahaná šľahačka so stužovačom a pol balíčkom vanilkového cukru.
-
9
Na schladenú plnku poukladám šľahačku a rozotriem.
-
10
Dám si rozpustiť vo vodnom kúpeli,100 g čokolády 75% a 100 g masla.Ak je poleva hustá,môžete priliať trošku mliečka,alebo smotany.
-
11
Poleva.
-
12
Potriem ešte teplou polevou druhý plát cesta.Pri kuchynskej teplote nechám čokoládu schladiť.
-
13
Vo varnej konvici v horúcej vode nahrejem nože,aby sa mi čokoláda dobre krájala a topila,nie lámala.
-
14
Pokrájaný vrchný plát.Ten prenesiem na plát s plnkou a šľahačkou.
-
15
Takto nejako ukladám.
-
16
Zákusok nechám v chlade .Krájam až asi po troch hodinách spolu s plnkou a spodným plátom.
-
17
Hotové,chutné.
Vďaka určite vyskúšam aj iné Vaše recepty. Prajem Vám krásne sviatky.
ďalšia vec, piecť lístkové cesto na 200 - 220 stupňov , tak to neviem, asi to zhorí. Ale inak ako som povedal na obrázku vyzerá dobre.
Mrzí ma,že si zaujala tento útočný tón.No ja to prežijem a za svojimi receptami si stojím.
Len toľko.Nemám viac čo k tomu dodať.
Pred týždňom som ho robila ale už som ho nepoliala čokoládou.Tiež máme radi krémeš.
robila som tvoj francúzsky krémeš pre môjho najlepšieho priateľa presne podľa teba. moje obavy, čo na to povie, boli úplne zbytočné, lebo hodnotil ako "veľmi dobré, fantastické, presne také, ako majú byť, takto som si ich predstavoval."
vôbec mu nevadilo, že sú troška zababrané čokoládové štvorčeky na povrchu, vraj to je tým, že som ich dokončovala v pekáči, v ktorom som ich prenášala k nemu.
dokonca pochválil a poďakoval sa za tie fantastické krémeše bozkom, zbodli sme 35 porcií za 2 dni. :-)))))
fotené ešte doma v chladničke:
obaja veľmi pekne dakujeme za tvoj úžasný recept na túto dobrotu :P
Mali by sme ešte nejaký zákusok vymyslieť,aby pusiniek pribúdalo.Maj sa dobre a želám ti veľa lásky !!!!!!!!! <3
ja som zas nedávno skúšala iný, tvarohový, krémeš a bol vynikajúci tak ho nabudúce keď budem piecť tiež pekne nafotím a podelím sa :)
Nech krémeš chutí a ak budeš mať chuť,prosím napíš či už kladnú,alebo zápornu pripomienku.
A samozrejme, ze dam vediet, co som stvorila. :)
[/img]
@tatranka , ako som slubila, tu je moj kremes, dufam, ze to s fotkou klapne. Haha taky krivolaky, nie je ani zdaleka tak pekny ako tvoj.:D Ale chuti vynikajuco.
Teraz k receptu: poviem ti, bola to tortura.:) pudingova plnka bola zial riedka, tak som do horucej na sporaku frcla rychlo este jeden puding (samozrejme uz rozhabarkovany). 2 pudingy je na 1L mlieka malo. No a cokoladu/polevu si robim väcsinou sama. Dnes som mala smolu, neviem, preco mi zhrckavela:( tak som ju vyhodila a urobila druhu. Ked som slahala sneh s cukrom, nepacila sa mi konzistencia, vyzerala ako biela poleva. Mozno som mala dalej slahat a bol by vznikol pekny sneh? Neviem ale aj to som vyvalila a urobila som cisty sneh s vanilk.cukrom a ten som zlahka zamiesala do plnky. Kremese nie su sice moc pekne ale chutia fakt vyborne.
tatranka, nevies, ci sa daju kremese mrazit? preboha, vsak ich je strasne moc! Teda ja by som mala koho pozvat ale rada by som si nieco zamrazila, lebo asi ich tak skoro robit nebudem, je to babracka.:) To som este musela pecenie prerusit, lebo som musela so psami do lesa, to znamena, ze som to piekla vecnost.:)
Krémeše som nikdy nemrazila len chladila.Kúsky sú samozrejme podľa veľkosti plechu.
Teraz mi vyhovuje rýchly krémeš,tam podľa veľkosti sa pečie vlastne 12 kúskov.
ako vidím,cez to všetko tvoje trápenie zdary aj nezdary krémeš máš vydarený a dala si si rady.
No vidím,že chutili a ako píšeš,že by už ani nebolo čo mraziť.
Nie si vôbec nešikovná,naopak zvládla si to a poradila si si.Vieš,niekedy treba v kuchyni aj inprovizovať.Robím to aj ja.No na to treba asi dlhoročné skúsenosti. Maj sa pekne.