Francúzske zemiaky

dr - fotkadr, 12. novembra 2015
Francúzske zemiaky
Foto: dr

Na prípravu francúzskych zemiakov je množstvo receptov. Ponúkam vám ten, ktorý chutí nám.

6
porcií
45 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Suroviny

1 kg
6 ks
200 g údená
podľa potreby
Bešamel:
100 g
200 ml
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v šupke, očistíme a pokrájame na malé kúsky. Vajíčka uvaríme natvrdo a pokrájame na kúsky. Klobásku pokrájame na kolečká.

  2. 2

    Bešamel - Do hrnčeka dáme rozpustiť maslo, pridáme múku, chvíľku spolu opražíme a prilievame postupne trocha zohriatu smotanu. Varíme cca 5 minút, aby bešamel zhustol a múka sa prevarila. Nakoniec ochutíme čiernym mletým korením a soľou.

  3. 3

    Pekáčik vymažeme maslom, uložíme polovicu pokrájaných zemiakov, ochutíme soľou a mletým čiernym korením, na zemiaky dáme vrstvu pokrájaných vajíčok a klobásu a nakoniec dáme druhú polovicu pokrájaných zemiakov a znova ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Celé zalejeme bešamelom a na bešamel poukladáme ešte kúsky masla. Dáme zapiecť do rúry približne na 45 minút pri 200 stupňoch. V polovičnom čase pečenia môžeme zemiaky premiešať, aby sa bešamel dostal na všetky zemiaky, alebo necháme zapiecť bešamel na farbu a premiešame až pri servírovaní.

  4. 4

    Podávame s kyslou uhorkou alebo rôznymi šalátmi. Ja som zvolila kyslú kapustu.

    Francúzske zemiaky - obrázok 4

Diskusia k receptu

10 komentárov k receptu
Aj pre mna je to novinka s besamelom,ale urcite musia byt chutne a este s kyslou uhorkou,ani kapustovy salat nie je na zahodenie.5*
Robím síce úplne ináč, ale ako si spomenula, každý má svoj "zaručený" postup. Nič to nemení na veci, že Tvoje zemiaky vyzewrajú veľmi chutne. Bešamel je pre mňa novinka, ale s chuťou by som sa ponúkla :-)
tiez ma prekvapil ten besamel, ja uz roky v ramci svojej lenivosti robim zo surovych pokrajanych na hranolky, zalievam: smotana kysla + slahackova + vajce, toto tiez moze byt fajne

Pridaj komentár k receptu: