Francúzske zemiaky
Autor receptu: dr
Na prípravu francúzskych zemiakov je množstvo receptov. Ponúkam vám ten, ktorý chutí nám.
6 porcií |
45 minút príprava |
45 minút na 200 °C |
Postup
- Zemiaky uvaríme v šupke, očistíme a pokrájame na malé kúsky. Vajíčka uvaríme natvrdo a pokrájame na kúsky. Klobásku pokrájame na kolečká.
- Bešamel - Do hrnčeka dáme rozpustiť maslo, pridáme múku, chvíľku spolu opražíme a prilievame postupne trocha zohriatu smotanu. Varíme cca 5 minút, aby bešamel zhustol a múka sa prevarila. Nakoniec ochutíme čiernym mletým korením a soľou.
- Pekáčik vymažeme maslom, uložíme polovicu pokrájaných zemiakov, ochutíme soľou a mletým čiernym korením, na zemiaky dáme vrstvu pokrájaných vajíčok a klobásu a nakoniec dáme druhú polovicu pokrájaných zemiakov a znova ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Celé zalejeme bešamelom a na bešamel poukladáme ešte kúsky masla. Dáme zapiecť do rúry približne na 45 minút pri 200 stupňoch. V polovičnom čase pečenia môžeme zemiaky premiešať, aby sa bešamel dostal na všetky zemiaky, alebo necháme zapiecť bešamel na farbu a premiešame až pri servírovaní.
- Podávame s kyslou uhorkou alebo rôznymi šalátmi. Ja som zvolila kyslú kapustu.