Flygande Jakob

svedka - fotkasvedka, 14. októbra 2015
Flygande Jakob
Foto: svedka

Lietajuci Jakub :) Neuveritelne,ale typicke svedske jedlo.

6
porcií
15 minút
na 225 °C

Suroviny

1 kg
140 g
3 ks
1,5 dl
5 dl
2 dl




Postup

  1. 1

    Mozeme pouzit cerstve kuracie, ale zvycajne sa toto jedlo pripravuje uz z ugrilovaneho, ci zbytkoveho masa z polievky. Takze fajn recyklacia :) 1. Ak teda mame cerstve kuracie, priprava je nasledovna: Platky slaniny si pokrajame na vacsie stvorce a prudko oprazime, vyberieme a do masti dame oprazit kuracie-nakrajane na mensie medajloniky, osolime, okorenime. Oprazime kratko z oboch stran.

    Flygande Jakob - obrázok 1
  2. 2

    2. Do jenskeho skla si rovnomerne rozlozime kuracie kusky,n ane slaninu.Banany si pokrajame na kolieska (hrubka cca 0,5 cm) a rovnako rovnomerne rozlozime. 3. Smotanu si zmiesame s chilli omackou (da sa pouzit aj pretlak). Zmesou zalejeme obsah. 4. P osypeme orieskami.Gratinujeme 15 min. pri teplote 225 stupnov. Hotovo a dobru chut :)

    Flygande Jakob - obrázok 2
  3. 3

    Dlho som boli voci tomuto receptu skepticka, ale uplne zbytocne. Je velmi chutny a rychly, podava sa s ryzou. Samozrejme uz som aj spekulovala a zamenila cast slahacky za kokosove mlieko, pridala cervene curry, arasidy rozmixovala..a tak mi to chutilo este viac :) Ale na tom veru uz nebude nic skandinavskeho.

Diskusia k receptu

jozka2
Tak ako hovoris,vyzera to taka grbuzina zmesi,ale finalny vysledok moze byt velmi chutny,hlavne banany so slaninkou.5
1x eukaaa
svedka
Mesiace som s tým otalala a teraz lutujem :) preto sa ani za negativny komentar nenahnevam :D
denyany
Tak toto vyskúšam už len zo zvedavosti, aká je výsledná chuť(myslím, že by mi to mohlo chutiť) a tiež, že čo na to deti. Ale chutí im mäso so šunkou a broskyňou, tak ani s banánom by nemal byť problém. Veď zistíme!
afataga
no ja to skusat nebudem, ale dobru chut :-), ci ty zas nie si v tom :-)
1x frezia
svedka
@denyany ja vvyslovene nemam rada maso s ovocim, ale toto je ine.take orieskove a vonave :) @janara dajte vediet dievcence :)
zeleznice
Milá svedka, recept sa ti podaril a vyzerá presne tak ako má. V rokoch 1975 až 1984 ho na nostalgických jazdách historických vlakov po Škandinávii pripravoval pán kuchár Thomas Olaf. Prajeme Vám nech sa Vám darí vo varení a majte s toho radosť. Dávame 5*
svedka
@afataga taketo a podobne jedla som videla aj v thajskej, aj indickej kuchyni a veruze to nebolo len pre tehotne zeny :) a vymyslel ho davno nejaky pilot slavny Jakob-takisto asi netehotny....ale pobavila si ;)
marianne
:-) pri citani surovin som sa pousmiala. Su to vsetko bezne konzumovatelne potraviny na Slovensku, len nie spolu:-)) Pre Slovakov to moze byt divocina, ale pre Sveda mozu byt divocinou bryndzove halusky a ked to ma Sved rad, tak preco nie. Nenapadlo by ma skombinovat toto vsetko, ale keby ma vo Svedsku tym ponukli bez vahania by som vyskusala uz len zo zvedavosti. Mam rada kombinaciu maso-jablko, s bananmi som tusim,nejedla.
svedka
@marianne kazdy, kto tu ochutnal halusky, bryndzu, strapacky...sa zalizoval az za usami :) to len mimochodom.presne tak isto som aj ja rozmyslala :) ale ja som najprv ani ochutnat nechcela :D vyskusaj, neobanujes
radost
@svedka
mimo jedla chuť..pozdravená buď..
ako rastie tvoje šťastie..??už sa chodiť chystá..??
želám - do všedných dní nestrácať elán..
užívajte sa navzájom..lásky plný dom..
svedka
@radost mila , je ho plno vsade, stvornozkuje kade-tade.uz je selma zubata, blaboce mama, papa, tatata... :) ma rad vsetkych ludi, maminkine mliecko najviac lubi.jasko, smejko rehoce sa stale, velky poklad veru doma mame ♡
radost
ja to viem..tú radosť cítim až sem..
mám ročného vnúčika..
v Prahe žije..
keď príde-vidím-ako mu žilkami "šije"..
chýba mi to dieťa..
najkrajšie z ľudskej záhradky kvieťa..
opatrujte sa s láskou..:-)
havino
slanina, kuracina, zaliaté smotanou, doma by zjedli iste, s banánom netuším, aké ksichty by hádzali, ale ja by rada okoštovala, ked aj chilli je :-)
radosť čítať našu @rados ť aj teba, aj ja by takú šelmu už rada doma plaziacu chcela :-) budeme mať, ale v Nemecku a zas len skype ostáva a to nie je ono, ja to scískať potrebujem, bozkávať, tod malého suseda mám na tú radosť občas, ročného tiež, smejka
radost
@havinko môj..
áno..vzdialenosť bolí..mne tak na hrudi postískať bolo by kvôli..
závidím všetkým kto má
najbližšiu rodinku v blízkom okolí..doma..
:-)
svedka
@havino skus a ak nebude chutit, nejak sa revanzujem a pozvem ku nam na snicle :) a hlavnie tie arasidky su tam smakovne :) no to mas daleko, ako moja mama...a veru, cez skype sa liciska vystipat nedaju :) a Ryanko uz dava aj otvorene pusinky! No ako by to bolo, boškavat sa len tak cez monitor. ..
methi
Kombinacia surovin mi pripomenula tradicnu anglicku tortu zo serialu Priatelia, ktoru robila Rachel :)) mozno vies o com hovorim. :)
katka78
Ako sa poznám, budem musieť tvoje jedlo vyskúšať. Len by tých zaujímavých receptov na vareche mohlo pribúdať menej (@redakcia nečítajte ;-)), lebo ich nestihnem všetky vyskúšať, ani keby som ešte ďalších sto rokov žila a to sa v kuchyni zvŕtam naozaj takmer denne.
2010
Daco rapluje asi je u nas moc teplo Cheers
používateľ nemá avatar
mb
mb
celkom chapem preco sa to vola "lietajuci jakub" :)
svedka
Lebo pilot Jakob ho vymyslel....nehrozia prehanky :) smotanova omacka je bezna vec a banany naopak zapekaju ;)
bembo
zaujímavý recept.asi ho niekedy zo zvedavosti vyskúšam,už len preto,že sám niekedy skúšam prapodivné kombinácie,a veru niektoré boli aj prudko jedlé
kecemis
Velmo zaujimave. Urcite to ma vynimocnu prijemnu sladkasto palivu chut. Rad by som vyskusal niekedy.
svedka
Vdaka @kecemis.Tentokrat to prilis stiplave nebolo, ankolko som nemala domacu omáčku, ale pouzila som od Heinz .Ta je fajn, ale jemna.Inak zvyknu sa pridavat chilli papricky :)
2010
Mna nahovoris lahko aj ked som trochu pomenil, dal na spodok ochutenu ryzu a ku slanine pridal aj klobasu chorizo spravil som to ako einthop



svedka
@2010 ale ty si musel studovat volaco :) bo niektore rodiny, aj svokra neboha to tiez robievala ako eintopf s ryzou, niekedy s varenymi zemiakmi ;) klobadka nahradi aj chilli, len kde mas smotanu??? :) chutilo? Mas to pekne
mariamka
riadna haluz:) svedska kuchyna sa zda byt odvazna,, ale najviac ma dostali tie basnicky,, hned to tu tak zneznie, hlavne, ze sa malemu dari, a chuti :)
mariamka
fu, na tie by ma museli dlho prehovarat, ty si ich jedla?
2010
Bola aj smotana a zmiesal som dve chilli, sladku thajsku a stiplavu thajsku sriracha. Vyborne - uz nieje ( trochu koriandru si nevsimaj)


katka78
Ahoj @svedka , tak som teda tu a dávam vedieť: domrvila som to, lebo som namiesto šľahačkovej dala pochúťkovú smotanu. Ale, toto prapodivné jedlo vôbec nebolo zlé! Láska na prvý pohľad to síce nie je, ale tiež nemôžem povedať, že by mi nechutilo. Chutilo a viem, že so šľahačkovou by bolo lepšie. Takže si myslím, že ho ešte minimálne raz zopakujem. Ďakujem za recept a pozdravujem za hranice, ktovie ako malý varecháč medzitým podrástol? :-) Nech sa vám darí!