Fínske ražné kocky fotorecept

lekorica - fotkalekorica, 12. apríla 2015
Fínske ražné kocky (fotorecept)
Foto: lekorica

Rozhodla som sa sem pridať recept na moje obľúbené ražné kocky, keďže v jednom nemenovanom supermarkete sú vždy vypredané, alebo na mňa čaká "až" Zobraziť celý popisRozhodla som sa sem pridať recept na moje obľúbené ražné kocky, keďže v jednom nemenovanom supermarkete sú vždy vypredané, alebo na mňa čaká "až" jedna kocka. Recept som nanešťastie na slovenských stránkach nenašla, ale po dlhom hľadaní som jeden našla na zahraničných stránkach. Preložila som ho a vyskúšala. A čo vám poviem, je fantastický.

12
porcií
205 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

650 g
450 ml vlažná
1 kocka
65 g
80 ml (alebo vínny)
25 ml
3 ČL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si potrebné suroviny.

    Fínske ražné kocky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do vlažnej vody dáme droždie a 200g žitnej múky, premiešame a necháme na teplom mieste 30 minút podkysnúť.

    Fínske ražné kocky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do zmesi pridáme trstinovú melasu, ocot, olej a soľ a nakoniec zvyšnú múku.

    Fínske ražné kocky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Všetko dobre premiešame.

    Fínske ražné kocky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do pekáča vložíme silikónovú podložku, ktorú dobre pomúčime. Cesto je lepkavé, rukami ho jemne natlačíme na pekáč. Znova pomúčime a necháme 2 hodiny podkysnúť.

    Fínske ražné kocky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po vykysnutí nakrojíme na 12 štvorcov/obdĺžnikov.

    Fínske ražné kocky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Predhrejeme rúru na 180 stupňov a pečieme cca 45 minút bez ventilátora, pokiaľ vrch trochu nepopraská.

    Fínske ražné kocky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po upečení, kocky oddelíme. Konzumujeme ich ako sendvič alebo zapečené v toastovači.

    Fínske ražné kocky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

jamarlen
mne stačí aj tá jedna na deň:), tak ma zaujíma, aké su na druhý deň prípadne z mrazničky, lebo ich máš veľmi pekné
lekorica
ja si ich nabalím po 3 kusy a zamrazím a tie tri ti v pohode vydržia 3 dni. ;-) Tiež mi stačí jedna denne, väčšinou na raňajky.
zuzkacho
Juj tie razne kocky v tom nemenov.obchod.retaz.su uzasne; tiez nikdy na ne nemam stastie ale tieto musia byt milion krat lepsie...toto by som ja nedokazala upiect...ale parada teda
nela88
tak u nás ich volajú podošva, ja ich tiež milujem so zeleninovým šalátom, takže vyskúšam :)
lekorica
@nela88 moja mamka mi ich skoro vyhodila, keď som ku nim prišla, že čo taký suchý chlieb žujem. :-D
bubaya
Aj ja tie kocky milujem, len ich nikde v okolí neviem zohnať. Vďaka za skvelý recept, 5 hviezd a ukladám do KK, konečne niečo, čo sa dá dať do sendvičovača a nie je to z pšenice.
lekorica
Preto som ten recept krvopotne zháňala. :-) A v sendvičovači sú naozaj super. ;-)
lekorica
@miskabo no veru neviem, lebo tá melasa má takú špecifickú chuť. Dostať ju kúpiť v obchode so zdravou výživou. ;-)
miskabo
Ja viem, len ja som ju kedysi musela jest, tak mam na nu vytvorenu averziu :) jedine ak by sa dalo kupit malicke balenie.
mezi
V rozpise je ražná múka v postupe však uvádzaš žitnú. Verím, že vieš čo píšeš, a že rozlišuješ raž a jačmeň! Aký zmysel má pre zdravú výživu použiť jačmeň? Asi nie zbytočne sa používa na pivársky slad a pre prasce na vykŕmenie, či hádam chápeš prečo krúpy sú prevažne sladké po uvarení.. Prečo rovno nepoužiješ človeku zddravšiu pšenicu. Na fotkách vidím, že aj ty si sa dala nešťastne "ukecať" ako moja sestrana dokonalý desaťtisíckorunový mixér, ktorý toho dokáže menej ako môj šestisíckorunový Moulinex...
lekorica
@neposed bohužiaľ ešte neskúšala, kolega mi už mesiac sľubuje kvások, lebo môj neprežil. :-) Ale určite by to išlo. ;-)
@mezi Ja viem o čom píšem, zámerne som písala aj ražná aj žitná, lebo niekto ju pozná pod slovenským názvom a niekto pod českým. Je to rozdielny názov pre tú istú obilninu. Kuk česko-slovenský slovník. ;-) A nie som tu na to by som prezentovala moje domáce spotrebiče ako ty, ale aby som sa podelila o recept, ktorý je veľmi ťažké zohnať. A keď sme už pri tom dostala som ho pred 10 rokmi od mojej susedy, ktorá sa odsťahovala do zahraničia. Takže netráp sa nad tým, že som zbytočne vyhodila neviem koľko korún. :-) Ani vlastne neviem o čo ti ide? Nepochopila som. Ja keď sa mi nejaký recept nepáči, nekomentujem. Nikto ťa tu neprehovára, aby si jedol raž, kľudne si jedz pšenicu. :-) A ozaj! Keď sa tu chceš robiť múdry, najprv si naštuduj rozdiel medzi jačmeňom a ražou- žitom. :-) Lebo bohužiaľ, teraz si vyznel naopak. ;-)
tiginko
tento recept mi skoro ubzikol, ešte že si ho okomentovala @lekorica. Zrejme myslíš tie ražné štvorce z Lidla že? Aj ja si ich sem tam kupujem, chutia mi. Ale určite domáce je domáce, takže vyskúšame-uvidíme. Vďaka za recept zatiaľ
lekorica
@zuzanka1637 už ich aj ja pekávam s kváskom. Zohnala som od kolegu. Mám ich z pečiva najradšej. :-) A tvoje sa vydarili, vyzerajú úžasne. :-)
romso
no v obchode ich malokedy maju :o((), tak som sa rozhodla vyskusat ich upiect doma....ale nevydarili sa mi velmi sa ususili (isla som podla receptu), len som ich nechala trochu dlhsie piect, pretoze sa mi zdali v strede nedopecene...tak neviem ci ich nechat presne 45 min. a potom nechat este vo vypnutej trube "dojst" ?!?!?...neda mi to... a urcite to minimalne esteraz vyskusam
marianne
Pravidelne ich kupujem tieto ražné kocky v Lídli, už ich majú aj prerezané, aby sa mohli plniť. Mám ich veľmi rada a možem si ich už aj upiecť, ďakujem @lekorica
marianne
A z tohoto receptu mám mimoriadnú radosť, chuťovo sú vynikajúce. Dala som sušené droždie. Dajú sa plniť čímkoľvek, zapicť v toustovači so syrom, alebo len narýchlo so šunkou. Vďaka zaň. Pekná štruktúra cesta je.


lekorica
@romso ja ich peciem bez ventilatora 45 minut. Ale aj kolegyna musela dopekat. Kazda rura inac pecie. Treba vyskusat. ;-)
marianne
vazne? u nas su kazdy den dostat rano ci vecer, v pohode. Este teple ich zvacsia kupujem, tak asi idu na odbyt. Tam ich asi este niecim prifarbuju, lebo su skoro cierne. Niekde som citala, ze to kavovinovou zmesou prifarbuju, ktovie kde je pravda. Tieto domace su trosku bledsie a chutovo sa vyrovnaju, este lepsie:-) Ale musela som si ruky namocit do vody a tak utlapkat na plech, lebo za otca to tam neslo rozotriet..:-))
marianne
a u mna im 45 minut bohato stacilo, az chrumkave boli, ale zase pravda je, ze som zabudla, ze piect bez ventilatora a piekla som s nim.
lekorica
@marianne ked davam cesto na plech, posypem cesto hrubou raznou mukou a vtedy sa mi cesto nelepi a potom maju povrch ako tie z Lidla. To som este vylepsila, lebo to cesto sa fakt straaasne lepi. A tie kocky mam fakt problem kupit. Poobede ked idem z prace ich nemaju. No a mas pravdu, urcite su niecim prifarbene. Ale tak ked ich pecieme doma, vieme co si tam namiesame.
lekorica
@marianne ked davam cesto na plech, posypem cesto hrubou raznou mukou a vtedy sa mi cesto nelepi a potom maju povrch ako tie z Lidla. To som este vylepsila, lebo to cesto sa fakt straaasne lepi. A tie kocky mam fakt problem kupit. Poobede ked idem z prace ich nemaju. No a mas pravdu, urcite su niecim prifarbene. Ale tak ked ich pecieme doma, vieme co si tam namiesame.
marianne
ved to, aspon viem, co tam namiesam. na plechu posypas? to je napad... no lebo nerozotries cesto na plech stierkou co zahynies:-)) tak som to riesila tak ako som napisala, ale vo finalnom vysledku to bolo super.
1x twilly
babidka
@altyn :-) To znamena iba tolko , ze stierkou to cesto nerozotries aj keby si pri tom zahynul :-)Cesto ma inu strukturu ako z psenicnej muky a dost zle sa s nim pracuje - ale vysledok stoji za to .
altyn
Vďaka Ti @babidka , keď to napíšeš tak ako to mala napísať @mariane , hneď to dáva zmysel. Ako by som čítal poéziu, nie recepty na varenie....:-)))
marianne
@altyn ?? budem pisat pre Teba specialne pod ciarou vysvetlivky, aby ti to davalo zmysel
altyn
@marianne , stačí používať bodky, čiarky a iné vymoženosti nášho krásneho rodného jazyka. Ľudia budú hneď vedieť očom píšeš. Nebudú musieť premýšlať že "...čo tým chcel básnik povedať". PS.: A výkričníky k tým vymoženostiam tiež patria.
altyn
Apropo, tie 2 otázniky z mojim nickom tiež nedávajú zmysel, vhodnejšie by boli výkričníky.:-)))
1x twilly
altyn
Oprava: má byť "za mojim"... Ale takáto chyba zmysel vety nemení.
tiginko
ja som ich už robila dvakrát, z polovičnej dávky. Prvý krát som dodržala recept a trápila sa s hustou masou, ktorú som horko-ťažko naolejovanými rukami rozpatlala do formy, a s krájaním vopred som prestala pri prvej nagundženej (pre @altyna : vysvetlím podľa potreby dodatočne:-) ) kope cesta na naolejovanom nožíku. Výsledok ma tak očaril, že keď sa zjedli, tak som robila druhý krát, časť múky som nahradila pohánkovou a pridala som toľko vody, aby sa to dalo trochu nalievať do plechu. Povrch som posypala slnečnicovými semienkami a krájala až po upečení. Musím povedať, že je to úplne fantastické pečivo pre mňa, mám veľmi rada chuť ražnej múky a v kombinácii s melasou je to naozaj chutné. Najprv som sa bála toho množstva octu, aj dosť voňal pri pečení, ale po upečení ho nie je cítiť, len asi dobre dopĺňa celkovú chuť. Určite si to budem piecť častejšie. A aby som nezabudla, ďakujem za recept @lekorica

altyn
@tiginko nenamáhaj sa, vieš používať čiarky a tak aj ja "rozumiem reči tvojho kmeňa".:-))) A slovo " nagundženej" sa mi pači, aj iné skomoleniny. :-)))
marianne
co Ty riesis @alltyn ? ja som tiez nepochopila zmysel Tvojho komentaru s troma vykricnikmi. Kto chce pochopi, kto nie, nie. Ak mas s tym problem, povedz rovno, poprosim redakciu, az moj komentar vymaze, ak ta to tak irituje. A ze som tam nedala ciarku? No uz nemas na com. OK.
Redakcia prosim vas, zmazte cely moj komentar o vcera 17:26, kde je napisane:
nerozotries cesto na plech stierkou co zahynies
nerozotries cesto na plech stierkou co zahynies:
nerozotries cesto na plech stierkou co zahynies:
marianne
a co sa tyka tych otaznikov za tvojim menom, radsej sa pytam ako vykricnikujem, dufam ze to slovo vykricnikujem prezijes ...
marianne
@tigi keby tam bol dal smejka o 19:26 vcera, alebo to nejak inak podal,beriem, v pohode..ale mala som z toho rano pocit ako keby som tym urazila pol varechy, no dalsi slavny korepetitor..@babidka pochopila bez problemov, este ze aj po lopate vysvetlila.
lekorica
@alltyn prepac ale toto nie je stranka o slovencine ale o vareni. Sama som ucitelka a pochopila som co chela povedat.
marianne
@tiginko dosiel mi ocot, ked som ich chcela piect a uz som mala vsetko povazene, nechcelo sa mi utekat do obchodu koli tomu, dala som citronovu stavu z celeho citrona a takisto boli skvele, vobec to nebolo citit Suseda ich piekla s jablcnym octom, iny nemala a vynikajuce
altyn
Pardón, ospravedlnujem sa @ marianne a aj celému svetu, že som nedal smajlíka. Ja som išiel "elinou" z práce, a tá hrkotala, a hádzala nás z boku nabok... A keď som si prečítal tú vetu, tak ma to proste " dostala do kolien".:-))) Som fanda CSI a tak som im chcel dať tip na novú vražednú zbraň.. Bola by to BOMBA!!! :-)))
katka78
Dievčatá, ja tie fínske kocky z lidla nepoznám, ale vaše pozitívne ohlasy ma presvedčili na vyskúšanie. Chuťovo je to vynikajúce pečivo, len konzistenciu musím nabudúce doladiť, lebo som ich mala tvrdé ako drevo - ideálne na prípravu strúhanky. Myslím, že som cesto utľapkala príliš natenko a tak po upečení boli tvrdé, prekrojiť ich bola katastrofa a odniesol si to môj prst. Teda nabudúce ich musím urobiť vyššie, lebo chuťovo sú neskutočné! Ďakujem @lekorica za recept :-)


lekorica
Ale vyzeraju krasne. Nepiekla si nahodou s ventilatorom? Asi si ich moc vysusila.
lekorica
Ale vyzeraju krasne. Nepiekla si nahodou s ventilatorom? Asi si ich moc vysusila.
katka78
Ďakujem. S ventilátorom nie, ale je pravda, že tá moja rúra je nejako moc výkonná :-) Nabudúce budú krajšie a verím, že mäkké. Chuťovo boli super, teším a im.
jamaja
Tiež som vyskúšala, podarili sa mi :) Sú super ale nabudúce upečiem iba z polovičného množstva.


lekorica
@Jamaja Krásne sa vydarili. U nás najobľúbenejšie pečivo. Keďže chodievam do práce ja si vždy polovicu namrazím.
pusinatko
Waw super. Tesim sa moc tomuto receptu. Aj ja ich milujem a bala som sa ze ich casom prestanu vyrabat ako vsetko dobre a nebudem ich mat kde kupit. Neskutocne mi upravili tieto kocky travenie. Takze ked prestanu vyrabat budem ich robit sama. Jupiii moc sa tesim.
bubaya
Aj ja som ich piekla minulý týždeň, sú fantastické. Bála som sa, že budú slané, tak som dala menej soli, a bolo málo, ale neva, prisolím. Dala som na plech pečiaci papier, posypala hrubou múkou, a narobila som lyžicou kôpky, ktoré som potom vlhkou rukou a za pomoci tvrdej stierky pomerne slušne a rovnomerne rozťapkala po plechu. Skvelý recept!!!!! Všetky palce hore.
pusinatko
@Lekorica (1.5.2015 07:59)

Uz to bolo davno co ste komentovali, ale chcem vediet kolko toho krasky ste dali. Dakujem