Fínske ražné kocky fotorecept

lekorica - fotkalekorica, 12. apríla 2015
Fínske ražné kocky (fotorecept)
Foto: lekorica

Rozhodla som sa sem pridať recept na moje obľúbené ražné kocky, keďže v jednom nemenovanom supermarkete sú vždy vypredané, alebo na mňa čaká "až" jedna kocka. Recept som nanešťastie na slovenských stránkach nenašla, ale po dlhom hľadaní som jeden našla na zahraničných stránkach. Preložila som ho a vyskúšala. A čo vám poviem, je fantastický.

12
porcií
205 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

650 g
450 ml vlažná
1 kocka
65 g
80 ml (alebo vínny)
25 ml
3 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si potrebné suroviny.

    Fínske ražné kocky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do vlažnej vody dáme droždie a 200g žitnej múky, premiešame a necháme na teplom mieste 30 minút podkysnúť.

    Fínske ražné kocky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do zmesi pridáme trstinovú melasu, ocot, olej a soľ a nakoniec zvyšnú múku.

    Fínske ražné kocky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Všetko dobre premiešame.

    Fínske ražné kocky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do pekáča vložíme silikónovú podložku, ktorú dobre pomúčime. Cesto je lepkavé, rukami ho jemne natlačíme na pekáč. Znova pomúčime a necháme 2 hodiny podkysnúť.

    Fínske ražné kocky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po vykysnutí nakrojíme na 12 štvorcov/obdĺžnikov.

    Fínske ražné kocky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Predhrejeme rúru na 180 stupňov a pečieme cca 45 minút bez ventilátora, pokiaľ vrch trochu nepopraská.

    Fínske ražné kocky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po upečení, kocky oddelíme. Konzumujeme ich ako sendvič alebo zapečené v toastovači.

    Fínske ražné kocky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@neposed bohužiaľ ešte neskúšala, kolega mi už mesiac sľubuje kvások, lebo môj neprežil. :-) Ale určite by to išlo. ;-)
@mezi Ja viem o čom píšem, zámerne som písala aj ražná aj žitná, lebo niekto ju pozná pod slovenským názvom a niekto pod českým. Je to rozdielny názov pre tú istú obilninu. Kuk česko-slovenský slovník. ;-) A nie som tu na to by som prezentovala moje domáce spotrebiče ako ty, ale aby som sa podelila o recept, ktorý je veľmi ťažké zohnať. A keď sme už pri tom dostala som ho pred 10 rokmi od mojej susedy, ktorá sa odsťahovala do zahraničia. Takže netráp sa nad tým, že som zbytočne vyhodila neviem koľko korún. :-) Ani vlastne neviem o čo ti ide? Nepochopila som. Ja keď sa mi nejaký recept nepáči, nekomentujem. Nikto ťa tu neprehovára, aby si jedol raž, kľudne si jedz pšenicu. :-) A ozaj! Keď sa tu chceš robiť múdry, najprv si naštuduj rozdiel medzi jačmeňom a ražou- žitom. :-) Lebo bohužiaľ, teraz si vyznel naopak. ;-)
Aj ja tie kocky milujem, len ich nikde v okolí neviem zohnať. Vďaka za skvelý recept, 5 hviezd a ukladám do KK, konečne niečo, čo sa dá dať do sendvičovača a nie je to z pšenice.