Foto: lekorica
Rozhodla som sa sem pridať recept na moje obľúbené ražné kocky, keďže v jednom nemenovanom supermarkete sú vždy vypredané, alebo na mňa čaká "až" Zobraziť celý popisRozhodla som sa sem pridať recept na moje obľúbené ražné kocky, keďže v jednom nemenovanom supermarkete sú vždy vypredané, alebo na mňa čaká "až" jedna kocka. Recept som nanešťastie na slovenských stránkach nenašla, ale po dlhom hľadaní som jeden našla na zahraničných stránkach. Preložila som ho a vyskúšala. A čo vám poviem, je fantastický.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Pripravíme si potrebné suroviny.
-
2
Do vlažnej vody dáme droždie a 200g žitnej múky, premiešame a necháme na teplom mieste 30 minút podkysnúť.
-
3
Do zmesi pridáme trstinovú melasu, ocot, olej a soľ a nakoniec zvyšnú múku.
-
4
Všetko dobre premiešame.
-
5
Do pekáča vložíme silikónovú podložku, ktorú dobre pomúčime. Cesto je lepkavé, rukami ho jemne natlačíme na pekáč. Znova pomúčime a necháme 2 hodiny podkysnúť.
-
6
Po vykysnutí nakrojíme na 12 štvorcov/obdĺžnikov.
-
7
Predhrejeme rúru na 180 stupňov a pečieme cca 45 minút bez ventilátora, pokiaľ vrch trochu nepopraská.
-
8
Po upečení, kocky oddelíme. Konzumujeme ich ako sendvič alebo zapečené v toastovači.
@mezi Ja viem o čom píšem, zámerne som písala aj ražná aj žitná, lebo niekto ju pozná pod slovenským názvom a niekto pod českým. Je to rozdielny názov pre tú istú obilninu. Kuk česko-slovenský slovník. ;-) A nie som tu na to by som prezentovala moje domáce spotrebiče ako ty, ale aby som sa podelila o recept, ktorý je veľmi ťažké zohnať. A keď sme už pri tom dostala som ho pred 10 rokmi od mojej susedy, ktorá sa odsťahovala do zahraničia. Takže netráp sa nad tým, že som zbytočne vyhodila neviem koľko korún. :-) Ani vlastne neviem o čo ti ide? Nepochopila som. Ja keď sa mi nejaký recept nepáči, nekomentujem. Nikto ťa tu neprehovára, aby si jedol raž, kľudne si jedz pšenicu. :-) A ozaj! Keď sa tu chceš robiť múdry, najprv si naštuduj rozdiel medzi jačmeňom a ražou- žitom. :-) Lebo bohužiaľ, teraz si vyznel naopak. ;-)
škoda, že mu nemôžem poďakovať, lebo recept je vypnutý. Dobrý recept!
Redakcia prosim vas, zmazte cely moj komentar o vcera 17:26, kde je napisane:
nerozotries cesto na plech stierkou co zahynies
nerozotries cesto na plech stierkou co zahynies:
nerozotries cesto na plech stierkou co zahynies:
5*
Uz to bolo davno co ste komentovali, ale chcem vediet kolko toho krasky ste dali. Dakujem